Drink je graag smoothies? Maar weet je niet precies welke ingredienten je smoothie een extra boost kunnen geven zonder allerlei toeters en bellen in huis te halen? Ik heb mijn 15 meest favoriete en meest gezonde ingredienten verzameld en hier voor je op een rijtje gezet. Je hoeft ze niet alle 15 tegelijk in een smoothie te verwerken, hoewel, als je dat wel doet, laat dan een bericht achter om te vertellen hoe dat was!
Dus leef je uit, maak een heerlijke smoothie, geniet en voel je goed!
1. Avocado
Avocado, you either love it or hate it. Ikzelf vind de smaak erg overheersend, maar feit blijft dat avocado’s een heel scala aan gezonde eigenschappen bevatten die je eigenlijk niet mag negeren! Avocado’s geven je smoothie ook een heerlijk romige textuur zodat je echt een dessert hebt!
2. Banaan
Bananen geven je smoothie een zoete smaak en zachte textuur. Bananen bevatten veel vezels, kalium en verhogen je serotonine waardoor je ontspant en beter slaapt.
3. Eidooiers
Veel mensen gruwen bij het idee van eidooiers of associeren het met extreme bodybuilders die snel massa aan willen maken. Toch is een eidooier superfood. Het bevat belangrijke vetten, veel vitamines en mineralen (vooral als het een biologisch of eigen kip eitje is) en kan prima rauw gegeten worden. Voor wie dit toch niet ziet zitten, is kort pocheren de oplossing.
4. Spinazie
Spinazie is een zeer milde groene groente en past daarom perfect in een smoothie. Erg lekker met verse appelsap en een banaan!
5. Macadamias
Macadamias zijn de noot onder de noten. Waar andere noten nog erg veel Omega-6 bevatten, heeft de macadamia een betere verhouding Omega-3/ Omega-6 en is daarom erg gezond voor de mens.
6. Rood fruit
Alle rood fruit is in mijn boeken geweldig. Bessen en aardbeien, als ze in seizoen zijn, kun je niet genoeg van eten! Anti-oxidanten en vitamine C als extraatje in de smoothie. Doen!
7. Volle of Griekse yoghurt
Of zelfgemaakte yoghurt, nog beter. Verzuurde koemelk wordt over het algemeen erg goed verdragen door de meeste mensen en levert naast een heerlijke frisse smaak, ook calcium en ondersteund de darmflora.
8. Kurkuma
Kurkuma staat te boek als sterk anti-parasiet en anti-schimmel. Voeg een halve theelepel toe aan je smoothie voor een prachtig goudgele kleur en extra gezondheid!
9. Kaneel
Kaneel houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Alleen daarom al zou je in elke smoothie flinke hoeveelheden kaneel toe moeten voegen…
10. Kokosmelk
Ideaal voor diegenen die geen melkproducten kunnen verdragen en toch die romige zachte smaak willen. Kokosmelk zit boordevol gezonde vetten en je zit er lang vol van.
11. Rauwe cacaopoeder
Rauwe (ongebrande) cacaopoeder heeft een ontzettend hoge ORAC waarde wat inhoud dat het vrije radicalen in je lichaam te lijf gaat. Denk anti-virus, anti-bacterie en zelfs anti-kanker.
12. Eiwitpoeder
Eiwit of Proteinepoeder van goeie kwaliteit bevat alle aminozuren die een mens nodig heeft. Gecombineerd met een aantal van de bovenstaande ingrediënten in een smoothie heb je dus een complete maaltijd!
13. Boter
Biologische boter bevat erg veel vitamine A en D en andere vetzuren die nodig zijn voor de hersenontwikkeling, het zicht, je huid, immuunsysteem, darmfunctie, longfunctie, hormonen en ga zo maar door.
14. Kokosolie
Eigenlijk zijn alle eetbare onderdelen van de kokosnoot erg goed voor de mens. Zo ook kokosolie uiteraard. Het bevat bepaalde vetzuren die schimmelwerend zijn waardoor de darmflora meer kans krijgt om op te knappen of om gezond te blijven. Om maar iets te noemen 😉
15. Koud geslingerde (rauwe) honing
De donkere honing van bijvoorbeeld boekweit of manuka bevat heel veel mineralen, enzymen en anti-allergie stofjes. Ook is dit soort honing bacterie-dodend. Erg handig bij een verkoudheid of griep. Voeg een eetlepel toe voor een heerlijk zoete smaak.
Klik voor het recept van de smoothie op de foto, hier.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Een vraag: Ik maak zelf vaak een smoothie van spinazie, banaan, kiwi, havermout en een beetje lijnzaad. Dit doe ik van tevoren en maak dan meteen een hele kan (weinig tijd ’s morgens), kan hier dan met twee personen 2 keer van ontbijten. Nu lijkt mij de eidooier een goede aanvulling nog, maar hoe lang kun je ‘m dan bewaren?
Bedankt vast voor het antwoord!
Anonymous zegt
Het grote verschil tussen blenden en sappen is veel over te vinden op internet. Geen van beide opties is slecht of beter. Het grote verschil is dat bij blenden de vezels behouden blijven. Vezels moete afgebroken worden door je verteringsstelsel…sap daarentegen kost geen moeite voor je darmen. Zelf sap ik graag omdat ik denk dat mijn darmen het in het algemeen zwaar genoeg hebben en ik ze rust gun van tijd to tijd. Het is verder niet voor niks dat men ook met name in het gerson dieet vooral sappen gebruikt…..(google voor eigen onderzoek)
Voor Smoothies blend ik zelf ook omdat het ik het dan als ontbijtvervanger van brood gebruik. Ik lees hier dat men gebruik maakt van yoghurt. Ook yoghut is een melkproduct, met koe melk enzymen en aminozuren….slecht dus….zelf gebruik ik liever havermelk, rijstmelk of sojamelk, waarvan ik de havermel het lekkeste vindt. Ook geitenmeld of lactosevrije melk zijn betere opties dan gewone koemelk producten.
groet
Erwin
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
Rauwe spinazie zit toch boordevol oxaalzuur en moet daarom nooit rauw worden gegeten ? Oxalaten binden zich aan calcium en veroorzaken nierstenen.
Groet
Mamakeuze MadeforHafsa zegt
Hoi Heleen,
Super handig zo`n lijst met gezonde ingrediënten! Ik ga maar weer experimenteren! Thanks!
Ik maak ook vaak smoothies voor mijn kinderen. Hun favoriete smoothie bestaat uit avocado gecombineerd met dadels, walnoten en honing. Ze zijn daar gek op!
Anonymous zegt
Hoi Heleen,
Ik geniet enorm van je blog en vooral van je recepten. Hartelijk dank daarvoor! Ik probeer regelmatig iets te maken. Als ik een recept terug wil zoeken, is het soms lastig te vinden. Is een receptenindex een idee? Ik besef dat het wel weer ‘werk’ is en het lijkt me al een hele klus, zo’n blog…..
Groetjes Mariëtte
Eveline zegt
Ik zie een hoop heerlijke ingrediënten die ik ook regelmatig aan mijn smoothies toevoeg, zoals avocado (geeft een lekker romige textuur, combineert hemels met rauwe cacao en banaan!!), eierdooier, (rauwe) honing, kaneel (verwarmend effect). Daarnaast gebruik ik zo nu en dan bijenpollen, dadels, chiazaad.
Vraagje; laat je de macadamia’s eerst weken voor je ze door de blender doet?
Ik gebruik soms walnoten (heerlijk in combinatie met banaan en honing!), deze laat ik vooraf eerst een tijdje weken.
Gonny zegt
Ik heb vanaf het voorjaar zowat elke dag smoothies gemaakt voor het ontbijt met fruit, bladgroente en chiazaad. Nu het kouder wordt heb ik liever havermout. Kan ik de smoothie wal maken en in de loop van de ochtend drinken in plaats van thee?
Dan is het dus geen fruit meer op de nuchtere maag.
izerina zegt
Bedankt voor je lijstje. Het meeste wist ik.maar kurkuma in een smoothie,daar was ik niet op gekomen
Anonymous zegt
Als je groenten en fruit in de blender doet, maal je de vezels fijn(er) maar ze zitten er wel degelijk in, ze kunnen niet *poef* verdwijnen. Tenzij je inderdaad een Versapers o.i.d. gebruikt, die scheidt het sap van de vezels. En hoe verser je shake of smoothie, hoe meer vitamines, dat wel.
De variant met spinazie, banaan en appelsap is erg lekker zeg je? Gaan we even uitproberen! ;-D Wel heb je dan fruit met groente door elkaar; gaat dit goed qua verteren? Ik las dat het beter is om fruit niet tegelijk met groenten te eten, omdat er voor elk verschillende enzymen nodig zijn? Appels en lime, stond in hetzelfde stuk, zijn de enige fruitsoorten die wel goed samen zouden gaan met groente. Ben benieuwd hoe jij hierover denkt.
Leuke lijst met superfoods, die gaan we gebruiken…!
Groetjes,
Laura
P.S.: net gesport en een lekkere chiazaadreep en amandelmeel/banaan/koekkruidenmuffin verorberd. Zit lekker vol nu! 😀
Heleen Quantrill zegt
Hebben ze het specifiek over rauwe groenten of gekookte groenten, want dat maakt volgens mij nog wel een verschil. Fruit eet je over het algemeen rauw en om een voorbeeld te geven, gekookt fruit kun je weer wel na de maaltijd eten. Intuitief zou ik zeggen: rauwe groenten en rauw fruit kunnen samen. Ga je de moleculaire samenstelling veranderen (i.e. koken of stoven ofzo), dan niet meer. Maar ik heb hier geen wetenschappelijke verklaring voor 😀
Heleen Quantrill zegt
Hee hoi,
Als je een vrucht of een stuk groente in zijn geheel blendert en opeet/ opdrinkt krijg je daarmee ook de vezels en dergelijke binnen. Het wordt dan wel sneller opgenomen en in sommige gevallen kan dit erg gunstig zijn. Veel sapmachines laten inderdaad de vezels achterwege zodat je alleen sap krijgt, dan kun je mijns inziens net zo goed een pak sap kopen! Zelf gebruik ik altijd een staafmixer een eet zo de hele vrucht of al het groente alleen dan in een andere vorm. Hetzelfde doe ik met soep.
En smoothies drink ik ook gelijk op. Tenzij er geen groente of fruit in zit, dan kan het wel mee als het maar koel is.
Ik denk ook niet dat ‘smoothies’ gezond zijn, maar wat je er in doet. Je kan ook een smoothie maken met limonade, yoghurt en fruit spread. Nou echt niet dat dat gezond is. Lekker, maar niet van toegevoegde waarde. 😉
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Ach ja met een staafmixer wordt het natuurlijk wel een ander verhaal :o) Ik dacht dat de meeste mensen een smoothie maken met zo’n sapmachine dus vandaar mijn gedachte.
Groetjes Dreadlocks
Anonymous zegt
Je leest heel veel op internet over smoothie, dat ze zo goed zijn en ook zo gezond.
Ik heb daar een iets andere kijk op, ik denk wel dat er aardig wat vitamines in zitten ook al vervluchtigen vitamines wel snel op het moment dat de vrucht of de groente bereid word (dus zo ook met een smoothie). Dus op het moment dat jij de smoothie niet gelijk op drinkt maar in de koelkast zet zijn de meeste vitamines wel verdwenen.
Verder zitten er erg veel vezels in groente en fruit die na het bereiden van je smoothie er voor een groot deel uit zijn. Dit is in mijn ogen reden genoeg om geen smoothies te maken en drinken.
Liever kies je voor de hele vruchten en onbewerkte groente of kort geroerbakte groente ook al zijn daar natuurlijk ook weer uitzonderingen op zo zijn er natuurlijk altijd groentesoorten waarbij je de groente beter kan koken omdat je lichaam de vitamines dan beter op kan nemen.
Ik ben het overigens wel met je eens wat betreft de goede eigenschappen van de producten die je hier boven behandeld hebt :o)
Hoe denk jij over hoe ik er over denk? Het is geen kritiek hoor gewoon een andere gedachte gang
Groetjes Dreadlocks