Ben je niet zo gek op reguliere melkkefir, maar weet je wel dat het ontzettend goed is voor je? Ik ken een aantal mensen die dat probleem ook hebben 😉 Dus ik ben steeds weer op zoek naar lekkere recepten om melkkefir in te verwerken, om anderen toch te laten profiteren van erg goeie en gezonde probiotica! Ik hoop dat jullie net zoveel plezier hebben van deze lijst, als ik had met het samenstellen er van.
Maar voordat ik begin nog een korte herinnering waarom melkkefir zo gezond is:
- Het bevat bacteriën die je darmflora gunstig beïnvloeden (denk: betere stoelgang, betere vertering)
- Het voedt schimmels niet (voor degenen die met candida lopen)
- Als je lactose-intolerant bent, kun je melkkefir waarschijnlijk wel goed verdragen omdat de bacteriën het melksuiker ‘opeten’.
- Vanwege de gunstige bacteriën geeft het je immuunsysteem een boost (want je immuunsysteem zit in je darmen!)
Maar laat ik jullie niet langer ophouden. Gauw door naar de lijst met 8 manieren om kefir te eten! Mijn kefir heb ik hier vandaan www.kefir.nu
Melkkefir Kaas
Wie wel eens kaas van yoghurt heeft gemaakt, is bekend met dit proces. Je neemt een liter verse kefir en schenkt dit in een vergiet bekleed met twee laagjes kaasdoek. Laat de kefir 24-36 uur uitlekken voor een heerlijk frisse, zachte kaas! Als je direct zoutere kaas wilt, roer je eerst een theelepel zeezout door de kefir voordat je hem uitschenkt. Nadat de kefir is uitgelekt, kun je er bijvoorbeeld verse kruiden of geroosterde pitten of noten doorheen kneden voordat je hem in een vorm drukt. Bewaar in de koelkast.
Dressing
Gebruik de melkkefir om een heerlijke, romige dressing te maken. Neem 250 ml melkkefir en roer hier 1/4 tl zeezout, 1/4 tl vers gemalen zwarte peper, een eetlepel gehakte bieslook en een eetlepel gehakte peterselie door. Proef of het zout genoeg is voor je en voeg eventueel een half teentje uitgeperste knoflook toe.
Fruitsalade
Ook hier begin je met het uitlekken van de melkkefir, maar deze keer haal je het na 12 – 24 uur tevoorschijn. De melkkefir heeft nu de consistentie van creme fraîche. Roer dit door een kom met klein gesneden fruit naar keuze. Een beetje honing kun je toevoegen als het iets te zuur is voor je smaak.
Groentedip
In plaats van de kort uitgelekte melkkefir zoals hierboven beschreven, door een kom met fruit te roeren, is hij met een beetje peper en zout ook erg lekker om bij rauwkost te serveren als dip! Wil je er iets meer smaak aan geven? Roer er dan een klein beetje bouillonpoeder van goeie kwaliteit doorheen. Of wat verse kruiden en een beetje knoflook of andere look.
IJs
Wist je dat ijs van melkkefir niet super hard wordt als je het invriest? Dit komt door bacteriën die in melkkefir zitten. Het basisrecept voor melkkefir ijs is heel eenvoudig: 500 ml melkkefir mengen met 50 ml honing en een snufje zout en de zaadjes van 1 vanillestokje en vries dit in of schenk het in een ijsmachine. Als je het invriest zonder ijsmachine, moet je het na een uurtje even omroeren met een vork. Tip: Bewaar het bakje met de ijs in een ziploc zakje. Zo blijft het ijs schepbaar.
Smoothies
Ja, eigenlijk zo simpel. Waar je anders yoghurt of melk gebruikt in een smoothie, gebruik je heerlijke melkkefir! Lekker met rood fruit, cacao of exotisch fruit. Je kunt zo’n smoothie ook invriezen (zie hierboven) voor heerlijk fruitig, probiotisch ijs! Tip: Vries ze in vormpjes in met een stokje en deel ze uit aan de kids!
Parfait
Maak een kefir parfait, met melkkefir waar je anders yoghurt zou gebruiken en strooi er geroosterde havervlokken op en maak het af met gedroogd of vers fruit, kokos of een andere topping naar keuze en een beetje honing indien gewenst. Perfecte Parfait voor ontbijt 🙂
Pannenkoekjes
Lekkere luchtige pannenkoekjes met melkkefir. Ik maak dit regelmatig als er echt veel kefir over is. Binnen een uur heb ik dan een flinke stapel pannenkoekjes om in te vriezen en naar m’n moeder te brengen. Door de combi van melkkefir (zuur) en bicarbonaat worden ze heerlijk luchtig. Klik hier voor het recept. De bloem kun je vervangen door welk meel je ook zou willen (behalve kokosmeel) en ik gebruik dus bicarbonaat in plaats van bakpoeder.
Ohja voor de mensen die bij kefir.nu iets willen bestellen hebben we een 10% kortingscode: eetgoed10
En jij dan? Waar gebruik jij melkkefir voor? Heb jij nog een lekker recept om aan deze lijst toe te voegen? Deel het hieronder!
11 reacties
Bij de pannekoekjes staat..klik hier voor het recept. Maar ik kan geen link vinden helaas.
Net melk kefir gekocht gaat zeker de pannen koekjes bakken en smoothie maken
Gaan de bacterien in de kefir dan niet dood door het verhitten/bakken van de pannenkoeken
Kefir met havermout. s avonds 3 eetlepels havermout , Kefir toevoegen, door roeren
. De volgende dag kun je het eten, zonder te koken. Eventueel een schepje honig toevoegen.
Ik maak mijn brood met Kefir. Gewoon de hoeveelheid water (deels) vervangen door Kefir. Het geeft je brood een fris zurige smaak. Brood met beet!
Goeie (en lekkere) tip! Dankjewel 🙂
Hoewel mijn opa en oma zelf altijd kaas maakten had ik nog nooit gehoord van melkkerfir. Ga gelijk wat kopen en paar resepten proberen, Thanks!
Heb je ook lekkere recepten voor waterkefir?
Ik was laatst een van de winnaars van het startpakketje en mijn eerste pot staat nu in mijn keukenkastje, ik kan niet wachten tot ik het zo kan proberen! 🙂
ik vraag me alleen af of alle goede bacterieen wel behouden blijven als je ze bakt? grappig trouwens: ik maak daaglijks melkkefir (wij drinken het puur of als yoki) en gebruik precies dezelfde glazen pot als op je foto!
Ik las een boekje over melkkefir en de mogelijkheden.. En nu staat er een zuurdesem te rijzen. Ik ben benieuwd naar het brood.