De kinders wilden patat. Na pizza is dat een favoriete maaltijd voor ze. Wat is dat toch met dat P eten? Kan iemand mij dat uitleggen?? 😉 Maar ik weiger om bewerkte friet uit de vrieskasten van de Jumbo te kopen of nog erger, bij de snackbar te halen. Als ik keuze heb, maar ik ze zelf. Deze keer van heerlijke zoete aardappels.
En de bereiding is eigenlijk heel eenvoudig. Ik schil de aardappelen niet, de meeste voedingswaarde van een aardappel zit direct onder de schil en die zou ik dus direct wegschillen. Jammer! Dus in de schil in patatten snijden en 10 minuten koken in zout water.
Zodra ze bijna gaar zijn, laat ik ze uitlekken in een vergiet zodat ze nog even kunnen uitwasemen. Ik gebruikte een pan met een dikke bodem en verhitte een flinke hoeveelheid biologisch spekvet in de pan. Leuk weetje: Biologische varkens die dus veel buiten liggen, goed eten krijgen en goed verzorgd worden, slaan ontzettend veel vitamine D uit de zon op in… hun spek! Dat doen varkens van nature al, maar kooi varkens komen nooit buiten. Dieren die dus lekker buiten liggen en een goed leven hebben, doen dat dus wel en nog op een heel natuurlijke manier. Dit hoorde ik een paar weken terug en heb direct een pond spekvet gekocht! Dat wilde ik meemaken!
En wat blijkt? Je bakt er de heerlijkste patat in en je kan er ook nog mayonaise mee maken!
Als je je zorgen maakt om de verzadigde vetten, klik dan hier.
Ik frituur al ruim twee jaar niet meer in zonnebloemolie vanwege het oxideren van de olie en de vaak dubieuze afkomst. Lees meer hierover in dit artikel.
Een ander gezond vegetarisch alternatief is ontgeurde kokosolie. Deze olie kan ook heel heet worden zonder dat de eigenschappen er van veranderen en dus schadelijk worden.
Het resultaat: Goudbruin gebakken patat die enorm vult, dus je kan met minder dan de helft toe ten opzichte van snackbar patat en erg gezond vanwege de goeie vetten en het feit dat de aardappelen ongeschild blijven. Pas uiteraard op dat ze niet verbranden! Lekker met zelfgemaakte mayonaise.
Mayonaise
400 ml
2 biologische eieren op kamertemperatuur
1 tl mosterd
Een paar druppels citroensap
Gemalen Keltisch zeezout naar smaak
Ongeveer 300 ml gesmolten spekvet
Staafmixer
- Neem een hoge mengkom en doe hier de twee eitjes, mosterd, citroensap en wat zout in.
- Met de staafmixer meng je dit kort.
- Vervolgens laat je er in een klein stroompje de olie inlopen terwijl de staafmixer draait.
- Blijf olie toevoegen totdat de mayonaise lobbig wordt.
- Proef of de mayonaise zout genoeg is en voeg eventueel nog wat toe. Uiteraard kun je nu ook andere kruiden toevoegen naar smaak!
- Roer nog even goed door en serveer direct of bewaar tot een week in de koelkast.
- Eet smakelijk!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
sterredag zegt
Wilbert,
Nou dat vind ik knap van je. Je ziet iets omdat ik het met je eens ben en uit dezelfde bronnen de informatie gebruik. Hmmmm, dingen zien die er niet zijn….. wie heeft er dan een aluhoedje?
Wilbert zegt
sterredag,
Ach, ik zie/lees het al… een alu hoedje, valt niet tegen aan te argumenteren.
Leve de pseudowetenschap, die weten alles (not)
De producenten van aspartaam spannen natuurlijk samen met de amerikaanse Food and Drugs administration, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid en het wetenschappelijke comité voor voedsel om de wereld te vergiftigen…
Succes met je conspiracy theorieën, er zijn er duizenden. Allemaal even vermoeiend en stressvol voor degenen die erin geloven.
Ciao
sterredag zegt
Wilbert,
Maar ik heb ook nooit beweerd dat alle E nummers slecht zijn, dat zou ook heel raar zijn. Ik zeg alleen dat de onderbouwing het is een E nummer en wordt in veel meer producten gebruikt, geen onderbouwing is dat het ook per definitie goed of niet slecht voor je is.
Wat aspertaam betreft het dingetje zit in: normale hoeveelheden. Maar als er in steeds meer en meer producten aspertaam verwerkt zit, worden die normale hoeveelheden makkelijker en sneller overschreden. Zoals op hoax website ook staat als je 20 glazen limonade per dag dringt dan kan het zijn dat dat teveel is ja. Maar wat als je 5 glazen limonade dringt en dan 10 glazen thee met zoetjes en dan kant en klare saus waar ook aspertaam in zit gebruikt voor je avondeten. Je tussendoor een rijstwafel neemt waar ook aspertaam in zit etc etc. 🙂 En die hoeveelheden.. tja die staan dus NIET op de producten vermeld.
Wilbert zegt
Wilbert,
De aspartaam hoax bedoel ik.
sterredag zegt
Wilbert,
Lol, omdat iets in meerdere dingen gestopt wordt en een E nummer heeft wil dat nog niet zeggen dat het geen kwaad kan. Beste voorbeeld: Aspertaam
Wilbert zegt
Die kan ik ook terugkaatsen.. Omdat een product een E nummer heeft wil dat niet zeggen dat het per definitie slecht is. En kom nu niet op de proppen met die internet hoax conspiracy theorie. Die is al 17 jaar achterhaald.
Wilbert zegt
Anonymous,
Het is een inerte, ongevaarlijke, niet ontvlambare stof. Het wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd als antischuimmiddel, m.n. aan confituren, marmelade (jam), fruit- en groentenconserven, vruchtensappen, soepen en (frituur)vetten. Het is in de Europese Unie toegelaten onder het E-nummer E900.
Valt wel mee dus allemaal…
sterredag zegt
Desiree,
Waar het vaak om gaat is dat het verhitten van de meeste olieën boven een bepaalde temperatuur slecht is. Rijstolie (en ook amandelolie) zijn bijvoorbeeld olieën dus prima verhit kunnen worden boven de 190 graden (temperatuur tot waar zo ongeveer in gefrituurd wordt)
http://voedzo.nl/gezond-eten/het-verhitten-van-de-verschillende-soorten-olie-tot-welke-temperatuur/
Je kan in een snackbar idd niet kiezen waar in gefrituurd wordt. Je kan wel kiezen voor snackbar die frituurd in een olie die je wel oke vind. En die zijn er.
Desiree zegt
sterredag,
Allemaal plantaardige olie, dat is wat men bedoelt.
Bovendien kun jíj niet (zelf) bepalen in welke olie of welk vet jij jouw friet gebakken wilt hebben bij de snackbar. Thuis bepaal je zelf.
Wij bakken ook al weer jaren zelf, in Ossewit!
Maar weet je, het is wat je zelf ‘gelooft’, geloven wilt of zelf ontdekken wil, als je tijd en energie hiervoor over hebt.
Ik ben ook helemaal voor de dierlijke vetten en -eiwitten, ik heb hier heel erg veel onderzoek naar gedaan en boeken over gelezen. Gewoon voor mezelf.
Ik weet, voor mij, wat ik de waarheid acht.
Iedereen moet het verder voor zichzelf uitmaken.
Alan zegt
Weet je hoe lang je ossewit in de friteuse kan laten staan? Het heeft anders geen zin om het erin te laten als je het bijvoorbeeld gekoeld moet bewaren.
Dat is veel goedkoper dan kokosolie.
sjors ik zegt
weiger bij de snackbar te halen.
Beetje dom en kort door de bocht deze opmerking. Zelf tig jaren eigenaar geweest van een goedlopende en bekend staand snackbar die verantwoord frituurde in verantwoorde vloeibare vetten. Die dagelijks werden gezeefd en op tijd werden vervangen, zelfs vervangen voor de door leverancier en KvW verantwoorde termijn van zuurgraad.
En zo zijn er echt wel meer ondernemers.
Goede producten en goede bereiding plus kennis van zaken is een must. Maar gezien de meeste consumenten niet willen betalen voor kwaliteit zijn er zoveel prutser.
sjors
nathalie zegt
Waar het om gaat is dat elke snackbar dus ook jij! frituurt in foute vetten zoals zonnebloemolie wat kankerverwekkend is.
Daarom lekker thuis frietjes bakken!
sterredag zegt
nathalie,
Jee wat een conclusie, er staat niet eens dat hij zonnebloemolie gebruikt.
Wij hebben hier een snackbar die frituurt in rijstolie! En laatst ben ik in Den Bosch bij een snackbar/restaurant geweest die frituurt in palmolie! Dus denk dat je eerst moet kijken en dan beslissen, in plaats van oordelen dat het overal vast zo zal zijn.
marianne Gouwe zegt
Hoi,
Is argideolie wel goed? Daar bakken wij onze frietjes altijd in..
Groetjes Marianne
nathalie zegt
Nee het beste is kokosolie.
Anonymous zegt
Bij de Blokker is nu een patattensnijder van leifheit in de aanbieding. 9,99
Ik koop nl ook nooit voorbewerkte friet uit de winkel. Zelfs de ‘verse’ friet is voorgebakken in jawel plantaardige olie:( Ik heb me dus een frietensnijder aangeschaft. Morgen maak ik ook de zelfgemaakte mayo.
Ik heb op aanraden van deze site ossenwitvet aangeschaft, het zit er nog maar een week i. Volgende keer toch maar de kookster zonder geur gebruiken om te frituren!
Ans
Annemieke zegt
Ik heb de patatten gemaakt. Ze zijn heerlijk! Ik heb ze wel 2 x gefirtuurd. De eerste keer waren ze nog bleek en sneu. De tweede keer werden ze goud en knapperig.
Marijan zegt
Ossewit, ofwel niervet is van rundvee. Goed adres is http://www.stichtingtaurus.nl en dan koop je niervet wat je zelf nog moet uitsmelten voor 2,50 per kilo. Het is niervet van “wilde” koeien, zoals Galloways, Schotse Hooglanders enz.
Ze lopen op de Veluwe enz. en worden niet bijgevoerd, dus uitstekend vlees en vet. Voor het vlees koop je een pakket en voor vet, orgaanvlees enz. stuur je een losse mail. Succes, het is heerlijk om wat dan ook in te bakken.
Ontgeurde kokosvet is van zeer inferieure kwaliteit, sterk bewerkt en van het afval kokos gewonnen.
David zegt
Hoi marijan, Ik heb vorige week de eerste nier/rundvet binnen gekregen. nu heb ik toch een vraag aan jou. Ik gebruikte altijt ossewit maar ik wil nu dit gaan gebruiken maar vind het zo vier ruiken. heb jij daar geen last van? en gaat je patat daar dan niet naar smaken.
Anonymous zegt
Waarom niet aardappelen in schijven snijden en zonder voor koken gewoon rauw in ovenschaal doen.. 40minuten… heerlijk goudbruin en knapperig.. wel wat olijfolie over gieten..
nathalie zegt
Olijfolie mag je niet verhitten!
Annemieke zegt
Dat ontgeurde kokosvet, kun je daar een merk van noemen? Is dat hetzelfde kokosvet wat onwijs goedkoop is bij de Makro met zo’n oranje label? Ik begreep laatst dat dat niet zulk best spul is.
Anonymous zegt
Ha Heleen,
Waarom zoete aardappel en geen gewone aardappel? Vanwege de zetmeel?
En zijn bijv. roodschilaardappelen beter dan de gele variant?
Zelf maak ik wel eens aardappelen in de oven:
Met schil in partjes, flink wat olijfolie er doorheen + rozemarijn, geplette knoflookteentjes en keltische zeezout. Ongekookt ong een uur in de oven (200-220 graden)(regelmatig even omscheppen) en voorgekookt zo’n 35 min. Erg lekker!
Uiteraard kan je er dan ook nog wat champignons, uiringen, schijfjes tomaat/paprika e.d. doorheen scheppen.
Anonymous zegt
Omdat ik alleen ben,en niet zoveel patat eet,koop ik de biopatat bij A.H.en maak daar wat van warm in m’n Greenpan+kokosolie.
Smaakt lekker.
Groeten……….Hansje.
Anonymous zegt
misschien niet zo geschikt voor de kinders,maar wie weet,
knolselder friet met avocado mayonaise.
frietjes bakken in koekenpan met zout,knoflookpoeder en paprikapoeder.
avocado in blender met zout,peper,koriander en citroensap. echt heel erg lekker en gezond!! ga jouw frieten van het weekend maken,heb er al super veel zin in,alleen waardeloos dat de lekkere zoete bataat altijd prijzig is,maar af en toe moet je jezelf verwennen! gr peggy
wendela zegt
hoi. jij schrijft dat je in spekvet bakt….vervolgens gaat het steeds over ossewit. bij mijn weten is die laatste rundervet en spekvet (of reuzel) varkensvet. met welke bak jij heleen??
ik heb laatst aan mijn slager (bio) gevraagd of hij weet waar ik bio reuzel, ossewit of ganzenvet kan krijgen, maar hij wist het niet. wel kan ik daar reuzel kopen, zelf uitbakken en zeven…nooit gedaan. ben benieuwd of jij weet waar je een goed alternatief voor boter/kokosolie kunt krijgen zonder toevoegingen.
Diana zegt
Ik schilde de aardappelen ook nooit, precies om de redenen die jij in je blog aandraagt… totdat ik erachter kwam dat er in aardappelen solanine zit, en dat je dus daarom aardappelen beter wèl kunt schillen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Solanine 🙁 En solanine is niet zo onschuldig.
Bij bataten (zoete aardappelen) is dat niet het geval, gelukkig!! 🙂
Kim zegt
Toevallig heb ik gisteren zoete aardappelpartjes in de oven gemaakt, helaas waren ze iets te slap naar mijn zin maar ik heb wel gesmuld! Wie ossenwit niet vindt in de winkel moet eens uitkijken naar blanc de boeuf, zo heet het hier in België iig.
Miranda zegt
Hoi,
Heel vaak verwijs je naar onderzoeken op je site. Is dat van die salmonella ook onderzocht? Ik zou er graag meer over willen lezen 🙂
Wij frituren zo nu en dan, we gebruiken altijd kokosolie. Dat gaat prima! Mijn favoriete snack bij de zelgesneden patat is een gefrituurde champignon of kipfilet met een laagje cornflakes 🙂 Zo mogen mijn peuters best snacken! Ik zal ook eens patatjes van zoete aardappels proberen. Klinkt lekker!
Miranda zegt
Bedankt, Heleen! Ik ga lezen 🙂
Heleen Quantrill zegt
Bekijk dit artikel eens, daar staat het in: http://www.eetgoedvoeljegoed.com/2013/01/traditionele-chocolademousse-maar-dan.html
Anonymous zegt
Ossewit bevat E900 (siliconen olie antischuim middel wil je echt niet in je lijf hebben
Anonymous zegt
Je hebt gelijk, ik heb dat nooit zo goed bekeken. Het gaat meteen de deur uit!
Anonymous zegt
En jij denkt dat die olie zo gezond is?? Lol… Echte friet bak je in echt vet! Leve Ossewit!
Anonymous zegt
Heleen; je zegt dit:
==================
“Dat is wat iedereen sinds de jaren ’60 is doen laten geloven. Tot die tijd, dus zeg toch wel een flink aantal eeuwenlang, hebben we gewoon dierlijk vet gegeten en kwamen hart- en vaatziekten en kanker nauwelijks voor. Deze zijn sinds de jaren ’60 juist flink toegenomen.”
Vergeet niet dat men vroeger HEEL ander werk deed dan tegenwoordig!
Men zwoegde van s’ morgens vroeg tot s’ avonds laat.
Dan heb ik het vooral over hart en vaatziekten he….
==================
Heleen Quantrill zegt
Jazeker en dat draagt ook mee met hoe we tegenwoordig eten en leven. Maar het punt is, dat er totaal geen relatie is tussen de consumptie van verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Totaal niet! En dat staat los van hoe men tegenwoordig leeft. Ik verwijs hiervoor graag naar het boek Oersterk van dr. de Leth. Hij beschrijft het erg goed. Een aanrader!
Groeten,
Heleen
Anonymous zegt
Het enige wat ik me dan afvraag is of die ossewit dan ook in de biologiche versie bestaat. Want wat ik altijd begrepen heb is dat in het vet van de dieren de opslag plaatsvindt van alle anti-biotica en andere ellende die ze binnen krijgen.Weet iemand dat ?
Anonymous zegt
Een met de laatste reactie.
Bovendien bevat het Ossenwit uit de supermarkt een gevaarlijk e-nummer.
Ik koop dit dus echt niet.
Ik ben nu al maanden in kokosolie aan’t frituren en dat bevalt ons allemaal prima!
Anonymous zegt
Hoeveel kokosolie heb je dan wel niet nodig? Niet dat ik nu al zelf een frituurpan oid heb, maar vind het alvast handig om weten 😉
Bij mij thuis eten we echt niet vaker dan 1 keer in de 3 weken friet. Vond ik als kind stom, was altijd jaloers op vriendjes en vriendinnetjes die dat veel vaker aten :p Nu ben ik blij, want als ik nu eens een keertje friet eet, kan ik daar ook echt heel erg van genieten. Mn favoriet is zelfgemaakte friet uit de oven 🙂
Anonymous zegt
Hoe maak jij die friet uit de oven?
groetje Suz
Anonymous zegt
Wil je aub uitleggen waarom je ossewit gebruikt?
De meesten raadden dit juist af!
Ik weet nu niet meer wie ik moet geloven.
kmvd zegt
Salmonella zit helaas ook gewoon in bio eitjes.. Pas op als je zwanger bent. Je kunt eieren wel zelf salmonella vrij maken als je een kookthermometer hebt
Heleen Quantrill zegt
Salmonella komt alleen voor op de schil van het ei, en niet in het ei zelf. En dan juist bij zieke dieren (kooidieren) die in belabberde omstandigheden leven waarbij hun eigen uitwerpselen het ei erg bevuilen. De kans dat een biologisch ei dus salmonella zal hebben, is dan heel erg klein.
Lion zegt
Nee hoor ; Salmonella kan (al is de kans kleiner) ook in het ei zitten !
Zelf pasteuriseren met een goede kookthermoterer is een optie.
kmvd zegt
Salmonella zit helaas ook gewoon in bio eitjes.. Pas op als je zwanger bent. Je kunt eieren wel zelf salmonella vrij maken als je een kookthermometer hebt
wendela zegt
ik wil graag weer eens zelf mayonaise maken, maar ik gebruik eigenlijk nooit plantaardige olie behalve extra vergine kokos- en olijfolie. nou maakte ik ooit wel mayo met die olijfolie, maar de sterke smaak ervan vind ik echt niet lekker in mayonaise.
aangezien ik toch al slecht tegen olie kan en ook heb gehoord/gelezen dat de zgn “milde” olijfolie in feite een inferieur product is, doe ik het liever niet daarmee. heb jij nog een andere tip qua olie voor mayonaise??
Heleen Quantrill zegt
Hoi Wendela,
Wat denk je van walnootolie of druivepitolie? Heel erg lekker en allebei verkrijgbaar bij de Jumbo. Of zachte kokosolie. Of gesmolten boter (iets af laten koelen). Ik heb ook wel eens gehoord van mayonaise maken met avocado. Geen idee hoe dat smaakt, maar het lijkt wel erg lekker en heel eenvoudig te maken. Zeker een tip als je geen dierlijke eiwitten wilt of kan eten.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Ik heb er totaal geen verstand van, frituren, heb nog nooit iets gefrituurd en mijn moeder ook niet, ben er niet mee opgegroeid. Maar er wordt er hier in huis ook vaak voor gevraagd, patat dan, dus ik was al van plan om een friteuse te kopen, mag ik vragen wat is en goeie friteuse/frituurpan??
Groeten Ann-Sofie
Heleen Quantrill zegt
Wij hebben een gewone frituurpan, een open geval, gekocht. Rechthoekig.
Wat je kan doen, als je niet veel frituurt, is een pan speciaal om te frituren en een schuimspaan aan te schaffen. Doe hier genoeg vet in voor de hoeveelheid patat en bak het op het fornuis of op een pitje in de schuur.
Anders zou ik niet voor een heel uitgebreid model kiezen. Grootte was voor ons meer van belang. Schoonmaken is hoe dan ook een uitdaging en omdat wij ossewit gebruiken, is zo’n afvoergootje onnodig.
Wie kan hier wellicht nog op uitweiden? Bedankt!
Remon waasdorp zegt
Ik zou een fritel friteuze nemen. Deze zijn zeer goed getest. Zonder deksel frituren, want water is slecht voor je patat. (slap) deze friteuze heeft ook een smelt functie, waardoor het vewijren van vast frituurvet gemakkelijker wordt.
izerina zegt
Weer wat geleerd. Wij kopen af en toe friet. Onze frietboer heeft een keurmerk. Ik weet,dat zij in vast vet frituren. IK zal eens na vragen. Groeten Izerina
Garnalen Hobby zegt
Ossewit kun je gewoon bij de Jumbo kopen.
Heleen Quantrill zegt
Klopt, hier bij de dorps Jumbo hebben ze ook ossewit.
Alex's Mom zegt
Hallo Heleen,
Ik was al een tijd op zoek naar een vet om in te frituren. Waar vind je ossewit?
Is dat hetzelfde als het vet wat op de soep achterblijft als je bouillon van runderbotten hebt getrokken?
Groetjes,
Annette
Heleen Quantrill zegt
Dat is wat iedereen sinds de jaren ’60 is doen laten geloven. Tot die tijd, dus zeg toch wel een flink aantal eeuwenlang, hebben we gewoon dierlijk vet gegeten en kwamen hart- en vaatziekten en kanker nauwelijks voor. Deze zijn sinds de jaren ’60 juist flink toegenomen.
Toeval? Genoeg onderzoek wijst uit van niet. Ik blijf dus lekker frituren in, zoals ik al zei, tranvet-vrij ossewit! En het is lekker! 😉 Voor mij geen frituurolie rommel meer!
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Heleen je open zo me ogen !!
Wat ik al eerder zei , moet eigenlijk zo gaan leven als me oma .
Niet uit pakjes en zakjes en simpel ossewit is beter dan die vloeibare ‘gezonde’vloeibare …………………..
Anonymous zegt
Ossewit bevat 5 gram transvetzuren per 100 gram ossewit (bron: http://www.foodservice.vandemoortele.nl/cms/download.dhtml?url=/cms_files/N-5916-nlBestand.pdf,filename=Leaflet_Ossewit.pdf) . Deze transvetten (die bijv. ook in boter zitten) zijn van dierlijke afkomst en minder schadelijk dan de transvetten van plantaardige afkomst.
Anonymous zegt
Ossewit !!!??
Daar bakte me moeder altijd verse patat in.
Ik dacht dat is slecht , want het is van dierlijk vet.
Heleen Quantrill zegt
Hoi Jeannet,
Als zwangere kun je prima eieren eten als ze maar biologisch zijn. Salmonella komt nl. alleen voor bij kooikippen en dan zelfs alleen op de schaal (de arme dieren!). Dit komt omdat die dieren ziek en smerig zijn. Biologische eitjes komen van gezonde en blije kippen die buiten lopen. Geen probleem dus!
En je tweede vraag is lastig te beantwoorden. Waar denk jij bijvoorbeeld aan? Tekorten manifesteren zich in eerste instantie wel als vage klachten en worden vaak niet door de reguliere huisarts herkent. Het is heel goed mogelijk dat iets zich op langere termijn ontwikkeld, maar dan zul je op een gegeven moment wel dingen gaan merken. Als je wil, kan je mij een e-mail sturen als je iets specifieks wilt vragen.
Groetjes!
Heleen
reneterwoord zegt
Wat een kul verhaal zeg. Salmonella komt juist niet voor bij kippen in het hok. Alleen in de kippen die vrij rond lopen (buiten) en dan zit salmonella ook nog alleen in het wit van het ei. Dus goed doorkoken of bakken en je hebt er geen alst meer van. Ik begrijp dat bovenstaand antwoord gegeven is door iemand die onnozel als hij is, denkt dat alles wat biologisch is dus ook beter is. Is vaak helemaal niet waar. Groet Rene
nathalie zegt
Biologisch is wel altijd beter! en wie ben jij dan??
Jeannet zegt
Nog een vraagje als het mag onder deze post. Ik ben zomaar aan het rondneuzen op je site en zag het artikel van juni 2011 over ’tekorten herkennen’. Heeft ieder mens tekorten ook al voel je die niet? Kan het bijv. zijn dat ik ongemerkt (ik heb geen van genoemde symptomen, volgens mij) ergens een bepaald tekort heb, waardoor op lange termijn verhoogde kans op bepaalde aandoeningen?
Jeannet zegt
Hoi Heleen,
Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben ook een groot liefhebber van patat. We eten ze niet vaker dan eens in de 2 weken, vanwege het vet. Ik gebruik “gewoon” frietvet. Waar koop je ossenwit? Ik heb er weleens van gehoord, maar nog nooit in de winkel zien liggen.
Nog een vraagje, ik ben zwanger. Zou je ook deze zelfgemaakte mayo kunnen eten als je het met gewone eieren maakt?