16 Manieren om meer Kokosolie te eten

Als je al een tijdje met gezonde voeding bezig bent, ben je ongetwijfeld met kokosolie in aanraking gekomen. Vaste lezers op Eet Goed, Voel je Goed weten dat ik haast niet zonder kokosolie kan en dat ik zelfs trotse foto’s op mijn Facebook pagina publiceer wanneer er weer een bestelling binnenkomt! Kokosolie is ontzettend gezond, bevat middellange keten vetzuren die schimmels en parasieten opruimen, je hart gezond en je huid mooi houden. En omdat het een verzadigd vet is, wordt het ingezet bij het behoud van je aderen, lever, immuunsysteem en nog vele, vele andere plekken.

En onbewust hebben veel mensen een vettekort. Een vettekort hoor ik jullie nu roepen, we eten toch veel te veel vet? De overheid en huisartsen roepen dit al jaren. Dat klopt, maar het zijn de verkeerde vetten die gepromoot worden. Als je bedenkt dat veel vitale organen en je hormonen voor 50 – 80% uit verzadigd vet bestaan en dit dagelijks nodig hebben om goed te kunnen functioneren, is het niet zo vreemd dat veel klachten verholpen kunnen worden door het toevoegen van gezonde verzadigde vetten in het dieet. Kijk maar eens naar dit lijstje:

Chronische vermoeidheid
Weinig energie
Gespannenheid
Depressie
Stemmingswisselingen
Schildklierproblemen
Bloedsuikerschommelingen
Insuline resistentie (pre-diabetes)
‘Cravings’
Galblaas problemen
Bacteriële infecties
Schimmels
Spijsverteringsproblemen
Opgeblazen gevoel
Huidproblemen

Herkenbaar? Misschien niet bij jezelf als je al lekker en gezond eet, maar misschien ken je iemand die overduidelijk één of meerdere van de bovenstaande klachten heeft. Sommige dingen kun je natuurlijk niet zien, maar Nederlanders houden wel van een beetje klagen op zijn tijd, dan kom je een hoop te weet soms 😉

Veel van deze problemen hebben een vettekort als oorzaak. Al decennia lang wordt aangeraden om minder vet te eten. Gezonde vetten als boter en eieren worden in een verdomhoekje gezet en vervangen door industriële vetten en smeersels. Allemaal op basis van onverzadigde vetten die juist NIET bewerkt moeten worden en toch de basis vormen voor veel botervervangers. Beetje vreemd, vind je ook niet?

Ik weet niet hoe jij hier in zit, maar ik vind het meer dan overduidelijk dat veel van de ‘moderne’ kwalen die we tegenwoordig hebben en waar allerlei prachtige acties voor op touw gezet worden, verholpen zouden kunnen worden door de herintroductie van verzadigde vetten.

Voor meer informatie hierover, verwijs ik graag naar het boek ‘Eat fat, Lose fat’ van Dr. Mary Enig.

En omdat kokosolie perfect in dit plaatje past qua gezondheidsvoordelen en voor zoveel mensen te eten is, ongeacht je voedingskeuzes, zou ik iedereen echt willen aanraden om meer kokosolie te gaan eten. De gezondheidsvoordelen zijn groot, de smaak is ontzettend lekker en het is een zeer veelzijdig product dat je ook als verzorgingsproduct op je huid, haar en tanden kan gebruiken. Ook nog budgetvriendelijk dus!

Maar met alle drukte die we dagelijks meemaken, kan het soms lastig zijn om dagelijks 3 eetlepels kokosolie binnen te krijgen. Hopelijk hebben jullie daarom iets aan de onderstaande toepassingen die ik voor jullie heb verzameld. Voel je vrij om in de reacties je eigen tips toe te voegen!

1. Zo uit de pot. Heel eenvoudig: pak een lepel, draai de pot open, steek de lepel in de kokosolie en stop deze vervolgens in je mond. Herhaal regelmatig, liefst voor elke maaltijd.

Maar als deze methode een beetje té is voor je, heb ik nog een aantal manieren 😉

2. Bak en braad vanaf nu alles in kokosolie. Zie het als een combinatie van boter en olijfolie, hoewel het je vrij staat ook die toe te voegen. Hoe meer, hoe beter!
3. Voeg een eetlepel toe aan smoothies. Simpel.
4. Gebruik het om mee te bakken. Vervang het vet dat in het recept genoemd wordt door kokosolie. Werkt altijd, geloof me.
5. Doe een lepeltje kokosolie in je groene thee of koffie. Sommigen vinden dit wat naar en hebben een ‘vette mond’. Ik vind dit niet storend, scheelt ook weer lippenbalsem (die ik overigens nauwelijks gebruik sinds ik kokosolie eet!).
6. Vervang de helft van de olijfolie door vloeibare kokosolie en maak hier je dressing mee.
7. Roer een lepel kokosolie door je soep.
8. Roer een lepel kokosolie door de saus.
9. Roer een lepel kokosolie door de jus. Ja, ik weet het, daar heb je net het vlees al in gebraden. Maar met kokosolie geldt dezelfde regel als met knoflook: Bij twijfel meer toevoegen.
10. Laat een lepel kokosolie over je gekookte groenten smelten.
11. Eigenlijk kun je in elk warm gerecht een lepel kokosolie laten smelten. Ik denk dat jullie mijn punt nu wel begrijpen 😉
12. Maak noot-dadelsnoepjes met kokosolie.
13. Smeer kokosolie op brood of crackers als je die eet.
14. Meng kokosolie met notenpasta en wat cacaopoeder om chocopasta te maken.
15. Prak een banaan met kokosolie en een lepel notenpasta als ontbijt. Geloof me, je zit de rest van de ochtend vol.
16. Maak fudge!

Amandelfudge met Kokosolie
Ongeveer 250 – 300 gram fudge

100 gram amandelpasta
4 el kokosolie
4 el koud geslingerde honing
50 gram goeie kwaliteit pure chocola, gehakt of druppels
Snuf zout

  1. Meng alle ingrediënten minus de chocolade goed door elkaar, eventueel met een keukenmachine met messen.
  2. Verdeel het mengsel over siliconenvormpjes (zie foto) of in een met bakpapier beklede ovenschaal.
  3. Strooi de chocola over de fudge.
  4. Zet het in de vriezer om op te stijven.
  5. Hak eventueel in stukken en beheers jezelf om niet direct alles op te eten.
Dus laat van je horen! Hoe eet jij je kokosolie?

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »