Castagnaccio oftewel: Kastanjemeel cake. Een heerlijke, Italiaanse cake op basis van kastanjemeel en goed gevuld met gedroogde vruchten en pijnboompitten. Perfect voor de feestdagen, of een koude winterse dag met een glaasje Vin Santo of espresso!
Ik had nog altijd een pot kastanjemeel op de plank staan. Lekker, maar het kwam er maar niet van om er wat mee te doen. Plus, ik wilde er iets mee maken dat ‘blog-waardig’ zou zijn 🙂 Hoe dan ook. Het kopen van een huis, alles inpakken, grote uitgaven doen (laminaat voor twee verdiepingen is d-u-u-r) en het kwam er niet van om een leuk recept te ontwikkelen met kastanjemeel.
Castagnaccio – Italiaanse Kastanjemeel cake
Totdat de feestdagen aanbraken en ik een variant op de Engelse Christmas cake wilde maken. Deze cake is vaak veel te groot en veel te machtig tijdens een periode waarin veel en machtig zo’n beetje al het eten lijkt te beschrijven. Ik wilde de Engelse smaak van Kerst minus dat loodzware gevoel in de maag naderhand. En toen stuitte ik op een Italiaans recept voor vruchtencake met kastanjemeel: castagnaccio.
Kastanjemeel is tegenwoordig heel gemakkelijk in diverse winkels te krijgen. Online, maar ook bij Holland&Barrett en zelfs bij de Jumbo! Voor dit recept heb je 175 gram kastanjemeel nodig, dus hoewel het ongeveer net zo duur is als amandelmeel, kun je dus beginnen met een kleinere hoeveelheid om te zien of het je bevalt.
Verder gebruik je olijfolie en melk in dit recept naast 2 eieren als natte ingrediënten. Het is daarom lichter van textuur en minder vet. Wel zo prettig 😉 Gebruik een milde olijfolie zodat de smaak niet overheersend is.
Castagnaccio Pugliese – Vruchtencake van Kastanjemeel
Equipment
- Ronde bakvorm van 24 cm doorsnee
Ingrediënten
- 175 gram kastanjemeel
- 75 gram kokosbloesemsuiker
- 1 el bakpoeder
- 2 el cacaopoeder
- snufje zout
- 120 ml milde olijfolie
- 2 eieren
- 2 el honing
- 200 ml melk
- 75 gram rozijnen
- 75 gram gedroogde cranberry's
- 25 ml rode wijn of heet water
- 50 gram geroosterde pijnboompitten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ (elektrische oven) en vet een ronde bakvorm in met wat olijfolie. Zet apart.
- Doe de cranberry's in een kommetje met de rode wijn of het hete water en laat even wellen.
- Zeef het meel met het zout, bakpoeder en cacaopoeder boven een ruime kom.
- Kluts in een maatbeker de olijfolie, eieren, melk en honing goed door elkaar.
- Schenk dit mengsel bij de droge ingrediënten en roer goed door om klontjes te verwijderen.
- Giet de cranberry's af en doe die met de rozijnen en pijnboompitten in het beslag en roer goed door.
- Schenk het redelijk dunne beslag in de bakvorm en zet hem in de oven.
- Bak de cake in 35 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uit komen.
- Laat afkoelen en serveer met een glaasje whisky, Vin Santo of een espresso!