Heb jij je al ingeschreven op de speciale nieuwsbrief om mee te dingen naar één van de twee onbijtpakketten van Food is Good? Klik hier om je e-mailadres in te vullen en aankomende zaterdag hoor je wie gewonnen heeft!
Muesli, we eten het allemaal graag. Muesli is afkomstig van het Duitse woord müsli dat zoveel als ‘een beetje havermout’ betekent. Zijn oorsprong vind je in Zwitserland waar de de arts Maximilian Bircher-Benner (1867-1939) aan het hoofd van een herstelkliniek stond. Zijn ‘Bircher muesli’ bestond uit havervlokken, rauwe appel, gecondenseerde melk, noten en citroensap. Deze combinatie deed zijn patiënten zodanig opknappen dat de faam ervan al snel buiten de landsgrenzen verteld werd. Dr. Bircher-Benner was er van overtuigd dat veel van de klachten die zijn patiënten hadden, op te lossen waren door middel van dieet en voldoende beweging.
Dr. Bircher-Benner
Leuk weetje: Dr. Bircher-Brenner deed ook onderzoek. O.a. naar de energie die in levende planten zit. Hij legde uit dat de energie in rauwe, levende groentecellen soortgelijk is aan zonlicht en hij noemde deze groentecellen ‘licht verzamelaars’.
Gedurende de 20e eeuw werd het mogelijk om licht verzameling te meten en te bewijzen dat zonlicht protonen worden verzameld door levende cellen – met een laser. Dit lichteffect activeert enzym systemen die veel verder grijpen dan calorische energie (met factor 1030). Met dit onderzoek, dat wereldwijd was, behaalde hij therapeutische resultaten op het gebied van ongeneeslijke ziektebestrijding, die daarvoor nog nooit eerder behaald waren. (Bron)
Commerciële Muesli
De aanzet tot productie van muesli op grote schaal werd voor het eerst gedaan in 1959 door het Zwitserse bedrijf Somalon AG. Zij namen het originele recept van Dr. Bircher-Benner en transformeerde het tot een gerecht ‘voor de hele familie’. Bircher muesli was geboren. In 1960 werd dit product geëxporteerd naar Duitsland, de VS, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Nederland. In de jaren ’70 kwam Somalon AG met crunchy muesli, oftewel cruesli, op de markt. Het is de bekende combinatie van muesli gemengd met olie en suiker. Dit om in te spelen op de smaak van de VS. Vandaar dat er nu nog alle ontbijtgranen aangeduid worden met ‘cereal’ (granen), hoewel vele van die producten niks meer met de originele muesli te maken hebben.
Commercieel geproduceerde ‘cereal’ is nog altijd één van de meest gegeten ontbijtproducten in de VS en wordt aangewezen als één van de (vele) boosdoeners als het gaat om gewichtstoename, diabetes en andere ernstige gezondheidsklachten waar men in de VS op zeer grote schaal mee worstelt. Het is uiteraard de toevoeging van geraffineerde suiker en olie enerzijds en het gebruik van infirieure basisingrediënten anderzijds die die ontbijtgranen zo vreselijk ongezond maken. Dit heeft dan ook niks meer van doen met de originele Bircher muesli.
De lekkerste Muesli!
Lekkere en gezonde muesli is gewoon zo min mogelijk bewerkt (havervlokken worden geplet), bevat geen suiker of honing en is het liefst biologisch geproduceerd. Door het de avond ervoor te weken te zetten met volle yoghurt en ’s ochtends te eten met knapperige noten en wat vers fruit, heb je een heerlijk ontbijt waar je lang op kunt teren. Het is hier in ieder geval één van onze favoriete manieren om de dag te beginnen!
Bircher Muesli
Ingrediënten
- 150 gram havervlokken
- 420 ml melk
- 60 ml appelsap
- 3 el citroensap
- 1 appel klokhuis verwijderd en geraspt met de schil
- 1-2 el honing
- 375 gram yoghurt
Instructies
- Meng alles de avond ervoor door elkaar en zet het in de koelkast.
- Serveer het de volgende dag met noten, vers fruit of kokosschaafsel, net wat je zelf lekker vindt!
Christine zegt
Hoi Heleen,
Als ik vragen mag: ik dacht dat jij en je familie geen granen aten (in een eerdere post gelezen), maar nu zie ik een recept met havermout. Zijn jullie toch weer granen gaan eten? En waarom heb je daartoe besloten? 🙂 (Ik probeer erachter te komen wat het beste dieet is, in ieder geval voor mij, dus ik ben gewoon benieuwd!)
Heleen Quantrill zegt
Hoi Christine,
Excuus voor de late reactie, ik zag ‘m gisteravond laat pas! Haver eten we van tijd tot tijd en met name de kinderen, maar dat is het enige graan dat we dan eten. Ik heb wel meer recepten met havermout of havermeel gemaakt en hier op de blog gepubliceerd. Ook vind je een artikel over wanneer wel en wanneer niet havermout en daarin een techniek om het te weken om de vertering van haver te optimaliseren. Dit werkt erg goed voor ons, maar verder zijn we dus ‘gewoon’ graanvrij 🙂
Groetjes!