De vakantie is voorbij, kinderen weer naar school en het normale leven in het nieuwe jaar weer in volle gang. Voor velen echter zullen er toch een aantal dingen zijn die ze nu een beetje anders doen dan vorig jaar. Veel mensen zijn immers het nieuwe jaar in gegaan met goede voornemens. Voornemens om hun leven ten goede te veranderen. Vaak liggen die voornemens op het vlak van de gezondheid. We willen afvallen, meer bewegen, stoppen met roken, gezonder eten etc.
Zelf ben ik niet meer zo van de goede voornemens, gewoon omdat ik weet dat het meestal ook blijft bij een voornemen, er verandert nooit werklijk iets. Hooguit probeer ik, vol goede moed, iets een paar keer, maar al gauw verzandt dat weer en voor ik het weet heb ik mijn voornemen alweer opgegeven of ben ik het gewoonweg weer vergeten…
Ik weet dat ik niet de enige ben hierin, want hoe grappig is het ieder jaar weer om te zien hoe druk het bij de sport school is in januari, maar daarna niet meer…. Het hele circus herhaalt zich ieder jaar weer, zonder al te veel resultaat.
Gelukkig zijn er manieren om dit te doorbreken en je doelen toch te bereiken!
De juiste instelling
In plaats van te kijken naar het einddoel, begin met kleine overzichtelijke stapjes: babysteps.
In plaats van het maken van goede voornemens is het belangrijk om te beginnen met de wéns om te veranderen en die wens je instelling of mindset te laten veranderen. Volgens Meg Baker, gezondheidsexpert van de universiteit van Alabama is het namelijk je bereidheid om te veranderen die de mate van succes bepaalt. Pas als je klaar bent om iets te veranderen, gebeurt het ook daadwerkelijk.
Als je ingesteld bent op verandering, er helemaal klaar voor bent en weet wat je wilt, dan kun je een plan van actie maken en beginnen.
Laat het doel, het resultaat even voor wat het is, maar richt je aandacht op de weg ernaartoe, stap voor stap pas je je gewoontes aan en met de juiste instelling zul je uiteindelijk je doel bereiken.
Gouden tips
Meg Baker geeft een aantal tips om succesvol te zijn in de verandering:
- Het is belangrijk dat je in kleine, haalbare stapjes je gewoontes aanpast, het werkt immers motiverend als het lukt veranderingen aan te brengen en de kans dat dat lukt is groter als het realistisch is en binnen jouw schema past.
- Houd de voordelen en je redenen voor verandering voor ogen, dat werkt motiverend.
- Vertel een vriend, familielid of collega over jouw doelen. Je zult meer geneigd zijn je te houden aan een voornemen, als je het met bekenden hebt gedeeld, het wordt als een soort afspraak niet alleen met jezelf, maar ook met diegene met wie je je voornemen hebt gedeeld en wellicht doet die vriend, collega of familielid wel met je mee en kun je elkaar ondersteunen!
Lukt het niet om je uiteindelijke doel te bereiken, dan zul je of je houding ten opzichte van het te behalen doel moeten bijstellen, je plan van actie moeten aanpassen of gewoon wat langer wachten. Uiteindelijk heb je geen controle over de uitkomst, enkel over het proces, de weg ernaartoe, jouw unieke pad.
Neem nou ‘Gezond Eten’
Ongeveer de helft van de goede voornemens gaat over gezondheid. Mensen willen bijvoorbeeld ‘gezonder eten’, maar weten niet waar te beginnen. Er is zoveel informatie en een gezond voedingspatroon lijkt zo ingewikkeld, tijdrovend en daardoor niet haalbaar, dat het gauw wordt opgegeven, als er al aan begonnen wordt.
Laatst nog op Facebook riep iemand in mijn timeline bijna wanhopig uit: Paleo, WAPF, GAPS: er is zoveel en ik wil zo graag gezonder eten, maar waar moet ik beginnen en hoe maak ik de juiste keuze, want ik wil graag gezond eten voor mij en mijn gezin.
‘Gezonder Eten’ is ook erg vaag, want wat is dat dan? Wat is je doel, wat wil je bereiken?
Heb je gezondheidsklachten, dan kan het je doel zijn hiervan af te komen of misschien wil je wel gewoon een goed voorbeeld voor je kinderen stellen en hun zo gezond mogelijk groot brengen.
Het maakt niet uit wí¡t je doel is, als je maar de bereidheid hebt te veranderen en een doel voor ogen hebt.
Dan ga je als vanzelf tot actie over, maar doe dat wel in kleine stapjes, anders is het gauw te veel en overweldigend en geef je het gauw weer op.
In het voorbeeld van mijn Facebook-vriend gaat het in de eerste instantie niet zo over de keuze tussen de verschillende manieren van eten, maar veel meer over de overstap van het standaard Westerse dieet naar een gezondere manier van eten met pure ingrediënten: echt eten. Hoe pak je dat aan, waar begin je? En dan vooral praktisch gezien.
Een Zeer Eenvoudige 1e Stap naar een Gezonder Voedingspatroon
Als je wilt beginnen met een gezondere leefstijl, doe je er naar mijn idee verstandig aan te beginnen met het toevoegen van gezonde voedingsmiddelen in plaats van ongezonde dingen proberen weg te laten. Dat laatste is namelijk veel moeilijker! Bijna iedereen heeft wel iets waarmee ze willen stoppen of minderen als het om voeding gaat: alcohol, suiker, fast food, koffie, frisdrank, gluten, you name it….
Niet makkelijk hè, om daar vanaf te blijven!?
In plaats daarvan kun je dus beter beginnen met het toevoegen van gezonde voedingsmiddelen.
Ik raad je daarom aan te beginnen om iedere dag bij de warme maaltijd een portie gekookte of gestoomde groenten te serveren met enkele klonten roomboter. Ongeacht wat je ook op tafel zet die dag, je serveert een portie groenten met boter erbij. Op deze manier krijg je niet alleen meer groenten binnen dan anders, maar ook nog eens een portie gezonde vetten!
Probeer dit 3 weken lang iedere dag vol te houden tot het een gewoonte is geworden en je er niet meer bij na hoeft te denken en je hebt een belangrijke eerste stap gezet op je pad naar een gezond leven!
Had jij nog goede voornemens voor dit nieuwe jaar? Een goed idee wellicht om ze hier te delen en elkaar ermee te steunen!
judith zegt
Ipv roomboter is kokosolie ook goed toch, mag namelijk geen melkproducten en boter!
Kim zegt
Ik zou graag afvallen dit jaar maar mijn goede voornemen is om weer meer clean te gaan eten en vaker te sporten. En hopelijk word ik daar dan strakker van. Zoniet, behoud ik toch tenminste een goede gezondheid, ook niet onbelangrijk.