Op deze pagina heb ik een lijst samengesteld met veelgestelde vragen, hier op de blog, per mail of via Facebook. Op deze manier hoop ik dat jullie sneller antwoord krijgen op prangende kwesties 😉
Gezond Begin
Ik wil graag gezond eten, maar ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Kun je mij hier verder mee helpen?
- Lees eens dit artikel en deze. Dit zijn goeie starters artikelen als je even de bomen door het gezonde bos niet meer ziet en eigenlijk gewoon wil beginnen.
Zijn je recepten ook geschikt voor kinderen?
- Jazeker! Ik heb zelf twee jongere kinderen en mijn recepten worden altijd getest. Door mijn man en mijn kinderen. Geen succes? Geen publicatie!
Recepten en Ingrediënten
Graag zou ik een recept van je willen maken, maar kan ik de ingrediënten ook deels vervangen?
- In veel recepten is dit wel mogelijk. Lees dit artikel eens over vervangers in de keuken.
- Let wel op als je kokosmeel wilt vervangen of juist gebruiken. Kokosmeel werkt heel anders dan de andere melen. Dat staat ook beschreven in dat artikel.
Mijn baksels worden niet echt mooi. Ze rijzen niet en/ of blijven vrij compact. Doe ik iets verkeerd?
- Waarschijnlijk niet en als de smaak goed is, zou ik het niet weggooien. Om toch te kijken of de volgende keer iets anders kunt doen, lees dan dit artikel over glutenvrij bakken.
Mijn baksels verbranden altijd/ worden niet gaar. Klopt de oventemperatuur wel?
- De oventemperatuur in mijn recepten is gebaseerd op mijn kleine, elektrische oven. Als je een heteluchtoven hebt, moet je de temperatuur iets naar beneden afstellen. Als je een grote elektrische oven hebt, zul je deze waarschijnlijk eerst goed voor moeten verwarmen en mogelijk de temperatuur iets naar boven toe bijstellen.
Ik lees dat jij altijd zeezout gebruikt. Is daar een reden voor?
- Ons witte jodiumzout is erg geraffineerd en lijkt niet meer op het ‘oerzout’ dat alle mineralen bevat die in de bergen of de zee voorkomen. Deze worden er uit gefilterd en het zout wordt als het ware schoongemaakt omdat het dan goedkoper is en beter te verwerken is. Dit gaat ten koste van de kwaliteit. Daarom kies ik voor Keltisch zeezout om mee te verrijken en te koken om op die manier toch de mineralen binnen te krijgen.
Gezond eten algemeen
Hoe zit het met E-nummers? Ik hoor je daar eigenlijk niet echt over.
- Er wordt al veel gezegd en geschreven over E-nummers en veel is nog onduidelijk. Het ene boek zegt dat een bepaald E-nummer wel kan, terwijl het andere dit tegenspreekt. Ik ben van mening dat als je puur en onbewerkt eet en zelf je gerechten zoveel mogelijk klaarmaakt zonder gebruik van pakjes en zakjes, je de meeste slechte E-nummers als zoetstoffen, kleurstoffen en smaakversterkers al vermijd. Begin dus niet met het vermijden van E-nummers, begin met het vermijden van pakjes en zakjes en probeer zoveel mogelijk onbewerkt te eten.
- Goeie kruidenmengsels zonder E-nummers zijn te krijgen bij Gekruid.
- Noten en zuidvruchten zonder E-nummers zijn te krijgen bij Gezonde Noten Kopen.
Maar hoe moet ik het dan doen op verjaardagen, feestjes en met traktaties op school?
- Hoewel ik het heel belangrijk vind om zoveel mogelijk gezond en onbewerkt te eten, wil ik hier niet over in de stress schieten. Gezond eten is namelijk slechts één deel van gezond Leven. Beweging, sociale contacten en plezier in dingen in het algemeen zijn ook belangrijk. Als de weegschaal doorslaat naar alleen gezond eten, is er iets mis naar mijn mening. Ik wil ook genieten en niet steeds mijzelf en mijn kinderen beperken. Dit wordt erg negatief en dat is ook niet opbouwend.
- Traktaties op school sta ik gewoon toe. Op onze school wordt zoveel mogelijk gestimuleerd om gezonde traktaties te maken en dit lukt redelijk. Snoep dat mee naar huis komt, laat ik of verdwijnen of delen met vriendjes zodat het snel op is.
- Met verjaardagen sla ik taartjes en hapjes af als ik eigenlijk direct al kan inschatten dat het echt heel ongezond is. Taarten bij de Hema bevatten echt heel veel erg ongezonde ingrediënten waaronder transvetten en glucose-fructosestroop en dat vind ik gewoon niet het ‘zondigen’ waard. Zelfgemaakte hapjes en taart vind ik wel lekker en sla in eigenlijk niet af. Ik ga daar ook niet over piekeren.
- Mijn advies aan jou als je dit dus wel doet, is om het taartje gewoon af te slaan. Als je het niet van je af kan zetten, kun je beter een taartje of hapje afslaan in plaats van het met tegenzin op te eten en achteraf met een schuldgevoel te zitten.
- Wij gaan ook uit eten en ja, we eten ook wel patat met een kroket. Maar alleen op bijzondere momenten. Ik eet liever een gebakken ei in plaats van Chinees als ik echt geen zin heb om te koken. Als we gaan uit eten, geniet ik er volop van, inclusief dessert. Zo vaak gebeurd het niet dat we uit eten, dus dan wil ik niet gaan inzitten over mijn voedingspatroon. Wel vermijd ik de broodmand en kies ik nooit voor pasta of aardappelgerechten. We eten al meer dan genoeg koolhydraten. Als ik ga uit eten, kies ik iets dat ik thuis niet zou maken of ik nog nooit geprobeerd heb. Pasta en aardappels vallen in geen van twee categorieën 😉
Ik loop al tijden met gezondheidsproblemen en ik denk dat ik met jouw recepten veel zou kunnen. Zou je me willen begeleiden hierin?
- Nee, helaas niet. Als je gezondheidsproblemen hebt, neem dan een vertrouwde huisarts of natuurarts in de arm om je hierin te begeleiden. Ik ben geen therapeut of dokter. Het staat je vrij om mijn recepten als onderdeel van dat proces te gebruiken en als je niet weet hoe je moet beginnen, lees dan vraag 1 nogmaals, maar ik kan je niet helpen om gezondheidsproblemen op te lossen.
Gebruik website
Je website is traag, het duurt lang voordat de pagina geladen is. Kun je dit oplossen?
- Soms kan het helpen door een andere internet browser te openen. Safari, Firefox, Chrome en Internet Explorer zijn hier een voorbeeld van. Als het probleem zich blijft voordoen, stuur mij dan een bericht via het contactformulier. Ik zal er dan zo snel mogelijk naar kijken!
Hoe vind ik artikelen op je blog?
- Alle recepten staan onder het tabje ‘Recepten’. Verder vind je rechts bovenaan een zoekbalk. Kom je er toch niet uit, neem dan even contact met mij op.
Samenwerken?
Voor vragen met betrekking tot een eventuele samenwerking in de vorm van advertenties, affiliates, gastbloggen, advertorials etc., kun je contact opnemen middels dit contactformulier.