De winnaars van deze Give-Away staan hieronder vermeld!
Kiemgroenten zijn helemaal hip tegenwoordig. Waar we voorheen ‘alleen maar’ tuinkers konden krijgen of kweken, komen er nu steeds meer varianten op de markt om van te genieten. Kiemgroenten zijn leuk om zelf te kweken, want je hebt snel resultaat. Je ziet ze haast groeien! Plus, ze zijn erg gezond.
Wat zijn Kiemgroenten?
Kiemen is het proces waarbij je zaden of bonen laat spruiten of ontkiemen die je vervolgens zowel rauw als gekookt kunt eten. De meeste soorten noten, granen en zaden kunnen gekiemd worden met minimale spullen.
De gezondheidsvoordelen van kiemen zitten hem hierin, dat in zo’n kiem alles zit wat de plant nodig heeft om groot te kunnen worden. Daar komt bij dat het kiemen van bijvoorbeeld granen en noten ervoor zorgt dat ze beter te verteren zijn.
Wat kun je kiemen?
De meest voorkomende planten die gebruikt worden om te kiemen zijn:
- Tuinkers
- Broccoli
- Rucola
- Mosterd
- Daikon
- Basilicum
Er zijn nog wel meer soorten te bedenken, want in principe kun je elk zaadje dat wortels en blaadjes ontwikkeld kiemen en eten. Maar deze zijn de meest voorkomende. Elk van deze groenten heeft weer zijn eigen typerende smaak, dus er is voor elk wat wils.
Wat heb je nodig om te kiemen:
- Een ondiep bakje
- Watten of keukenpapier
- Eventueel een doorzichtige overkapping om de temperatuur hoger te houden
- Kiemzaadjes
Tegenwoordig kun je ook heel leuk kant en klaar kiembakjes kopen waarbij alle spullen thuisgebracht worden en je direct kunt beginnen. De webwinkel Bijt levert deze spullen en de zaadjes zijn nog biologisch ook!
Hoe ga je te werk:
- Zoek een zonnige vensterbank uit, maar wel eentje die niet de hele dag in de volle zon staat. De kans op uitdrogen is anders te groot. Een raam op het zuidoosten of zuidwesten is prima. Gebruik anders een groeilichtje. Als het warmer weer is en ’s nachts niet mer vriest, kun je dit ook buiten doen.
- Neem je ondiepe bakje en leg hier een laag watten of keukenpapier in. Giet er lekker wat water overheen en laat het even intrekken. Zorg dat er geen laagje water op de watten of keukenpapier ligt, maar dat ze wel goed nat zijn.
- Verdeel de zaadjes hier over.
- Zet het bakje op de plek van je keuze.
- Houd het bakje goed in de gaten en check dagelijks dat het niet uitdroogt. Schenk er water bij zodra de bovenkant droog wordt.
- Na ongeveer 2 tot 4 weken heb je kiemen! Dit is uiteraard afhankelijk van het soort groente dat je hebt gekozen.
Kiemgroenten volgens Bijt:
Met een kiemset van Bijt maak je het jezelf nog makkelijker! Je krijgt namelijk een volledig pakket met bakje en zaadjes geleverd. Het enige dat je hoeft te doen is het bakje helemaal vullen met water en daar de zaadpad op leggen. Met dat de tijd verstrijkt, neem de zaadpad geleidelijk water op en ontstaan er worteltjes en blaadjes. Bijvullen met water is niet nodig. Het is dus één keer werk en daarna alleen maar kijken en wachten! Klik hier voor een leuke visuele beschrijving.
Zodra de kiemgroenten groot genoeg zijn, knip je ze af en kun je ze eten. Je kunt daarna gewoon weer een zaadpad op het bakje doen met vers water en zo het proces herhalen. Lekker en simpel!
Give-Away Kweekset!
Meedoen is heel eenvoudig:
- Like Eet Goed Voel je Goed en Bijt op Facebook (en ga even langs bij Bijt om zijn prachtige webshop eens te bekijken!)
- Deel deze actie op Facebook of Pinterest
- Laat hieronder een bericht achter en vertel welke soort kiem jij wel eens zou willen uitproberen en waarom.
- Kom volgende week zaterdag 8 april hier terug om te zien we er gewonnen hebben!
Heel veel succes iedereen!
Deze Give-Away is gesloten. De winnaars zijn:
Margje: “Wauw.. laat ik nou net de broccolikiemen hebben ontdekt bij de plaatselijke groenteman.. een enorme bom vol voedingsstoffen.. die wil ik zelf kweken.. deze give away komt op de perfecte timing.. maar als ik de recepten van Bijt bekijk ben ik ook erg benieuwd naar de mosterdkiemen én andere kiemen. Ja ik zie het wel voor me zo’n familiepakket in mn vensterbank. Mn jongens gaan er ook van meegenieten,zeker weten!”
Esther: “Hoi! Wat een leuke winactie weer. Ben net mijn balkon lekker aan het opruimen dus helemaal in de tuinier sferen. Ik ga voor de broccoli, vertrouwd lekker.”
Marie: “Dit is leuk, heb er ‘toevallig’ deze week iets over gelezen; en dacht dat ga i bestellen , nu maar even afwachten dus”
De winnaars krijgen binnenkort bericht om het verder af te handelen. Gefeliciteerd!
annie laumen zegt
Een leuke winactie weer!!!!
Wil wel heel graag de brocollikiemen proberen.
Grt Annie
Frances Siekman zegt
Basilicum, broccoli, rucola zou ik heel graag willen proberen, want deze heb ik nooit zelf in vensterbank of tuin geprobeerd. Lijkt me erg leuk, smakelijk en vooral VERS!
Marjon zegt
Oh wat een leuke actie! Ik zou wel de daikon en rucola willen winnen. Heerlijk in salade, op brood, in omelet, bij vlees in een chimichurri
Maaike zegt
ohh wat een leuke actie ik ben al lekker aan t moestuinieren geslagen met de kids en elk blaadje wordt nauwkeurig gadegeslagen dus dit zou helemaal fantastisch zijn. We love it!
Alex zegt
Wij zijn geïnteresseerd ! We vinden het leuk om te experimenteren met zaden en dit is iets wat onze zoon van bijna 8, prima zelf tot eetbaar resultaat kan brengen . Lekker voor bij de zelfgekweekte salade!
Patricia Mooring zegt
Wil t dolgraag uit proberen….mosterd lijkt me wel wat….heerlijk op boterham met kaas….
Birgitta zegt
Ik ken daikon niet dus ik laat me graag verrassen
Anneleen zegt
Ik heb al een aantal kiemen uitgeprobeerd en vind ze lekker als pittige toets bij een salade of een omelet. Graag zou ik de broccolikiemen een keer uitproberen omdat ze supergezond blijken te zijn. Ook zou ik graag het bakje van Bijt uittesten: één keer water geven en dan rustig op het resultaat wachten… door al mijn kookbezighouden wegens allergieën is dat mooi wat tijd uitgespaard!
Esther van W zegt
Hoi! Wat een leuke winactie weer. Ben net mijn balkon lekker aan het opruimen dus helemaal in de tuinier sferen. Ik ga voor de broccoli, vertrouwd lekker.
Marie ten Napel zegt
Dit is leuk, heb er ’toevallig’ deze week iets over gelezen; en dacht dat ga i bestellen , nu maar even afwachten dus
Susan zegt
Hoewel daikon heel exotisch klinkt (zag ook dat het Japans is voor rettich of witte rammenas), zou ik toch in eerste instantie gaan voor de broccolikiemem. Dit schijnt zo’n superfood te zijn, dat wil ik wel eens testen.
Gelukkig zag ik op de site van Bijt, dat in het familiepakket alle 6 de smaken zitten.
Súper leuk om thuis met de kinderen te testen.
In het verleden al vaker geprobeerd om te kiemen, maar de grond aan de kiemen vond ik niet fijn, watten droogden te snel uit en in een op-z’n-kop-pot duurde het lang.
Of te wel het gemak van de Bijt-sets spreekt me heeeel erg aan
Anita H. zegt
Ik heb niet echt een voorkeur eigenlijk. Ben wel erg voor het gezonde zeg maar, dus de meest gezonde zou ik kiezen als ik wist welke.
Gusta van Strijen zegt
Alles lijkt me even leuk. Vroeger wel gedaan, kiemen kweken, maar wil graag weer beginnen!
Jolanda verbeek zegt
Mosterd en dailon ken ik mog niet , die zou ik heel graag eens proberen.
Alle ganbare komen hier met regelmaat voorbij. De kids vinden het ook heel leuk en lekker.
Annemarie zegt
Ik zou graag het daikon setje willen proberen.
Heerlijk gezond allemaal.
Margje zegt
Wauw.. laat ik nou net de broccolikiemen hebben ontdekt bij de plaatselijke groenteman.. een enorme bom vol voedingsstoffen.. die wil ik zelf kweken.. deze give away komt op de perfecte timing.. maar als ik de recepten van Bijt bekijk ben ik ook erg benieuwd naar de mosterdkiemen én andere kiemen. Ja ik zie het wel voor me zo’n familiepakket in mn vensterbank. Mn jongens gaan er ook van meegenieten,zeker weten!