Mwoehahaha! Ja sorry, moest even. Dat geluid maakte ik toen ik deze yoghurt uit de yoghurtmachine haalde. Het overkomt me namelijk niet dagelijks dat een recept dat ik voor de blog wil maken, in één keer lukt. In principe ga ik er namelijk van uit iets ongeveer drie keer te maken, voordat ik het opschrijf en publiceer.
Testen, testen, testen…
Waarom? Nou, omdat de eerste keer het idee goed is, maar de uitvoering wat minder. Misschien smaakt het heel lekker, maar ziet het er werkelijk niet uit. Dan is het eenvoudigweg een kwestie van nadenken over presentatie. Maar het kan ook zo zijn dat een recept niet helemaal goed smaakt of snijdt. Dan moet ik aan de gang met bijvoorbeeld extra zout en kruiden of gaan spelen met bindmiddelen om mijn glutenvrije baksels wel die prettige structuur te geven.
En dan moet het ook goedgekeurd worden door het zooitje ongeregeld thuis 😉 Als die het echt niet lekker vinden, of raar vinden voelen dan publiceer ik het niet. Over smaak valt te twisten, maar sommige smaakcombi’s zijn gewoon niet geschikt voor het grote publiek. Jammer, maar helaas!
Dus je ziet, ik ga er eigenlijk nooit van uit dat een recept in één keer goed lukt én dus ook direct bruikbaar is voor de blog.
Kokosyoghurt maken
Deze kokosyoghurt smaakt echt heerlijk en is helemaal niet moeilijk om zelf te maken. Ik kan het ook aanraden om zelf kokosyoghurt te maken omdat het uiteindelijk stukken goedkoper is dan de kokosyoghurt die je in de winkel koopt. Ik doe dit nu twee jaar en het bevalt erg goed. De enige vereiste die ik er aan wil hangen, is dat je een yoghurtmaker gebruikt. Zonder zo’n yoghurtmaker is het erg lastig om lekkere lobbige kokosyoghurt te maken.
Twee jaar geleden plaatste ik al een recept voor kokosyoghurt, maar die maakte ik toen nog met kokosbloesemsuiker. Inmiddels ben ik daarmee gestopt en maak ik een heerlijk zure kokosyoghurt zónder suiker, maar nog altijd mét de yoghurtmaker!

Kokosyoghurt uit de Yoghurtmaker zonder suiker
Ingrediënten
- 1 liter kokosmelk met zo min mogelijk toevoegingen
- 4 probiotica capsules
- 1 el gelatine
- 1 tl xanthaangom als je geen gelatine wilt gebruiken
Instructies
- Schenk de kokosmelk in een pan met de gelatine en breng aan de kook.
- Laat even zachtjes koken terwijl je de yoghurtmaker klaarzet.
- Draai het vuur uit en laat de kokosyoghurt afkoelen tot 42 graden.
- Voeg de inhoud van de probiotica capsules toe aan de kokosmelk en roer goed door.
- Schenk het in de yoghurtmaker en laat hem 24 uur z'n werk doen.
- Check na 24 uur of de kokosyoghurt zuur en dik is. Zo niet, laat dan nog weer 12 - 24 uur in de yoghurtmachine fermenteren. Check af en toe of het klaar is.
- Als de kokosyoghurt klaar is, schenk je hem over in schone glazen potten die je vervolgens in de koelkast zet.
- Na 4 uur is de kokosyoghurt klaar om te eten.