Met een zekere regelmaat krijg ik de vraag hoe je zelf mayonaise maakt zonder toevoegingen en zonder verlies van smaak. Zelf mayonaise maken is heel eenvoudig, maar de reguliere recepten vragen allemaal om zonnebloemolie. Helaas is dat een bijzonder ongezonde keuze. Zonnebloemolie is een onverzadigd vetzuur en daarom zeer gevoelig voor licht en lucht blootstelling. Helaas wordt bijna alle zonnebloemolie in een plastic doorzichtige fles verkocht… zucht… en voor wie koud geperste zonnebloemolie heeft geproefd zal tot de conclusie komen dat ook die niet geschikt is qua smaak.
- Neem een blender of een hoge kom voor de staafmixer en doe hier de eidooiers, mosterd en citroensap in.
- Meng het even tot de eidooiers lichtgeel worden. Ongeveer een minuut.
- Laat nu, terwijl de machine op een laag toerental draait, je olie/ vet naar keuze in de kom lopen.
- Neem hier de tijd voor. Je wilt dat de eidooiers het vet goed opnemen zodat die homogene consistentie ontstaat die je zo graag wil.
- Nadat je de gewenste consistentie hebt verkregen, breng je het op smaak met zout en eventueel wat peper.
- Bewaar in een glazen pot in de koelkast en geniet er van zonder schuldgevoel!
- Soms wordt de mayonaise niet dik. Ik heb het zelf met dit soort vet nog nooit meegemaakt, maar het schijnt wel voor te komen. Voeg in zo’n geval nog een eidooier toe.
- Check ook of alles inderdaad wel op kamertemperatuur is. Koude eieren maken geen mooie mayonaise.
- Ook heb ik eens gehoord dat je niet al te verse eieren moet nemen. Kies eieren die je al een week hebt ofzo. Ik let daar niet zo op, maar als je ’s ochtends eitjes hebt geraapt om daar ’s middags mayo van te maken, zou dat de reden kunnen zijn dat het niet dik wordt.
- Als de mayo dun blijft, heb je saladedressing! Gooi het niet weg!! Eidooiers zijn ontzettend gezond, dus voeg verse kruiden en knoflook toe en schenk over al het groen dat je wilt eten.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Louise zegt
Ok…. recept gevolgd met Rice bran olie en een eetlepel Molkosan gemaakt en was lekker! Wat extra agavestroop en half theelepeltje moster erbij en toch maar wat minder olie toen het vettig begon te smaken. Nu nog zien hoe het zich in de koelkast houd, maar daar heb ik alle vertrouwen in! Blijft bij mij vast niet lang staan ๐
Heleen Quantrill zegt
Klinkt erg goed! Bedankt voor je reactie terug!
Louise zegt
Heleen Quantrill,
En hoeveel wei doe je er dan bij Heleen? Dat zou echt geweldig zijn… en ricebran olie lijkt me ook een goed alternatief! Op naar het ultieme recept ๐
Heleen Quantrill zegt
Hey Louise,
Ongeveer een eetlepel per 500 ml mayonaise ๐
Louise zegt
Dank je wel….! Ik laat je weten wat het is geworden ๐
Heleen Quantrill zegt
๐
Anonymous zegt
Heerlijk!!! Heb het gemaakt met rijstkiemolie en gesmolte ontgeurde kokosolie… nou weet ik niet zeker of die rijstolie goed is…smaak was in iedeergeval raak!!
Annemieke zegt
Lekker recept! Ik heb de mayo gemaakt met de helft gesmolten kokosolie en olijfolie. Het enige nadeel is dat ik niet de goede soort olijfolie in huis had, waardoor de mayo een flinke extra vierge nasmaak heeft. Verder wel erg lekker romig, zacht en verantwoord ๐
Anonymous zegt
Ter info: er bestaat koud geperste en ontgeurde zonnebloemolie verkocht in donkere, glazen flessen, is van het merk Emiel Noel, en wordt op artisanale wijze geperst. Koop ik in de natuurwinkel.
Anonymous zegt
Een diëtiste die ook gespecialiseerd is in intoleranties raadde me aan om mijn mayonaise met koolzaadolie te maken. Ik heb dit een tijd gedaan en vond deze mayo erg lekker.
Maar nu las ik net een artikel over de gevaren van koolzaadolie:
http://www.ahealthylife.nl/gezonde-voeding-die-je-beter-kunt-vermijden/
Wat is jouw ervaring hiermee?
Anonymous zegt
Ik wil dat ook graag weten. Voorheen maakte ik zelf mayo met sojamelk (zonder eieren), maar ik wil geen soja meer eten.
Raapzaadolie (uit Duitsland) smaakt wat te sterk naar ons idee.
Groetjes, VeggieMo
Anonymous zegt
Gebruik jij wellicht de Fertilia milde olijfolie voor (bakken/frituren volgens de website)?
VeggieMo
Anonymous zegt
Ja daar ben ik ook benieuwd naar! Ongeraffineerde extra vergine olijfolie en zonnebloemolie smaakt idd veel te bitter. Koolzaadolie zou misschien kunnen, eventueel halfom met neutrale olijfolie. Maar hoe is die olijfolie neutraal gemaakt? Het is precies de reden (of geraffineerd of te sterke smaak bij bio ongeraff.) waarom ik nooit meer zelf mayo maak. Zou het graag wel weer doen. Groetjes Mila
Anonymous zegt
Hallo Heleen of wie ervaring heeft, welk merk olijfolie kan ik het beste gebruiken die een NEUTRALE smaak heeft?
Groetjes Angelique
Anonymous zegt
ik vind het een leuk idee,alleen hoe lang is deze mayo houdbaar??? woon alleen dus 2 weekjes is niet echt handig dan.
ik koop altijd mayonaise van devos en lemmens,dat is een belgische firma die maakt de mayo van raapzaadolie en vrije uitloop eieren…enige nadeel…een beetje suiker zit er in,1,4 gram per 100 gram om precies te zijn…hij is erg vol en lekker van smaak.
heb de firma gemaild over het suiker en eventueel vervanging of weg laten er van…hun antwoord,de suiker zat er in uit veiligheid van het product…uhm ik niet begrijp??
Heleen Quantrill zegt
Als je wei toevoegt (lees mijn vorige reacties hierover) is de mayonaise een half jaar houdbaar in de koelkast. Moet te doen zijn dus! ๐
En suiker geeft ook een bepaalde smaak aan mayo die mensen aangenaam vinden. Kwestie van wennen vind ik en goeie producten gebruiken. Veiligheid van het product vind ik ook een vaag argument. Nah ja, het zal wel…
Anonymous zegt
Ik heb ergens op je site gelezen dat de salmonella bacterie niet op biologische eieren zit (kan niet meer vinden waar). Op internet kan ik daar niets over vinden. Wat zijn jouw bronnen hierover, Heleen? Want die bacterie houdt mij tegen om zelf mayo te maken. Ik heb het al wel een keer gedaan (toen nog met foute zonnebloemolie, en idd met goede zonnebloemolie van de NW is het niet te pruimen, maar nu heb ik jouw recept), maar durf het niet aan de kinderen te geven ivm de salmonella. Kun je eea misschien wat ophelderen?
Groet, José
Heleen Quantrill zegt
Hallo José,
De kans dat een ei besmet is met salmonella is 1 op 3000 a 5000 en komt voornamelijk voor op niet biologische eieren. Kooikip eieren zijn het vaakst besmet in deze schatting. Salmonella komt van nature voor in de darmen van mensen en dieren en zit daarom bijna altijd op de schaal van het ei, niet in het ei zelf. Wanneer een ei wel van binnen besmet is (wat voorkomt) dan is dat omdat het dier zelf al ziek was. Kippen die het meeste ziek zijn en het meeste blootgesteld zijn aan uitwerpselen met salmonella zijn wederom kooikip eieren.
Als men al besmet raakt met salmonella, passeert in 95% van de gevallen de bacterie nagenoeg onopgemerkt door het verteringsstelsel. De overige 5% van de besmette personen krijgt buikgriep-achtige klachten. Van die 5% die daar (dodelijk) ziek van worden zijn het overwegend zwakke mensen. Ouderen, zwangeren, mensen met AIDS en andere immuunstoornissen en zuigelingen.
Uiteraard is de overweging om rauwe eieren te eten geheel persoonlijk, maar met deze nummers kan ik heel goed leven en gezien de enorme voedingswaarde van biologische eieren, ook rauw, eet ik er niet minderen eieren om.
De boeren van deze kippen letten daar nog extra op door hun dieren in te enten tegen salmonalla: http://www.blijekip.nl/eiervragen+%26+tips Dit merk is in bijna elke supermarkt te krijgen.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Groeten
Heleen
Anonymous zegt
Mijn zusje woont in Frankrijk en van haar heb ik Mayonaise leren maken. In Frankrijks zeggen ze – Maak geen mayonaise als je ongesteld bent – ze mislukt omdat ze niet dik zal worden. Ik geef toe De enige keer dat mijn mayonaise mislukte,,,,,,,,,, was ik inderdaad ongesteld. Toeval? Ik weet het niet en kan dit ook niet meer testen. Maar als ik het probeer te analyseren……. Volgens mij is het mogelijk je ongeduld als je ongesteld bent. Het toevoegen van olie/vet moet zeker in het begin echt druppel voor geheel opgenomen druppel anders gaat het mis.
Anonymous zegt
Ik ben al zo zorgzaam bezig met de (hopelijk de goede) voedingsmiddelen, dat mayo voor mij lekker moet smaken, hooguit 2x per week, Dus ga ik voor 100% voor de foute mayo Calvé, licht en romig 65 % minder vet.
Anonymous zegt
Hoi,
Deze ga ik zeker ook eens proberen!
Ik maak mijn mayo altijd met 50 ml extra vierge olijfolie en 200 ml zonnebloemolie.. ik had begrepen dat dit wel kan omdat je het niet verhit …. maar dit klopt dus niet? ik gebruik het recept van Ralph Moorman, voeg er alleen nog verse gember en knoflook aan toe. Gr An
Heleen Quantrill zegt
Tenzij je koud geperste zonnebloemolie gebruikt, is de zonnebloem olie al bewerkt en daardoor al aan het oxideren. Dat is het eigenlijke probleem. Ga je het dan ook nog verhitten, dan heb je inderdaad een heel giftig goedje. Vermijden dus.
candyinwonderland zegt
Ik gebruik een combinatie van macadamia-olie en neutrale olijfolie (verhouding 1:2) en dat is erg lekker. Receptje hier: http://candyinwonderland.wordpress.com/2012/07/12/mayonnaise/ => beschrijving is met de hand, maar met de staafmixer wordt hij wel steviger heb ik gemerkt. Macadamia-olie is niet goedkoop (en hier enkel in de natuurwinkel te vinden), maar zo dikwijls eten wij geen mayo.
muizenoren zegt
Goeie tips!
Om de één of andere reden wordt mijn mayonaise met olijfolie nooit dik genoeg naar mijn zin. Eén keer is het gelukt, met een recept van Fergus Henderson http://www.amazon.com/Whole-Beast-Nose-Tail-Eating/dp/0060585366.
Ik ga zeker jouw recept eens proberen!
Silent Lucidity zegt
Ik heb het de eerste keer ooit met olijfolie gemaakt en dat vond ik ontzettend vies, heel erg bitter.
Daarna ben ik over gestapt op raapzaadolie, dat gebruik ik naast kokosolie ook in de keuken en daar zit geen smaak aan dus ging prima.
Wel doe ik er nog een eetlepel azijn in en gebruik ik mosterdpoeder ipv gewone mosterd omdat daar vaak suiker in zit.
Maak het nu niet zo heel vaak meer, vind het een enkele keer wel lekker, maar ik merk dat er nu nog een half potje in de koelkast staat wat ik alweer weg kan gooien.
Ik deed er vaak wat gerookt paprikapoeder door, ook lekker ๐
Dee zegt
Fijn die receptjes! Ik koop nog altijd mayo in de super. Ik ga die zonder ganzenvet en spekvet proberen. Ben ook blij dat er wat vegetarische alternatieven bij staan.
Corina zegt
Hmm…ik heb het ooit een keer geprobeerd, maar jakkie wat een vieze troep werd het. Ik moet een boel moed verzamelen voor ik ooit weer een poging doe.
Heleen Quantrill zegt
He bah wat jammer! Weet je nog wat er mis ging? Ik vind het altijd heel eenvoudig om mayo te maken en met de juiste hulpmiddelen lukte het ook altijd (ik heb het nog nooit met de hand gedaan, trouwens).