Wie van jullie drinkt er wel eens melkkefir? Als je het (nog) niet kent: Melkkefir is gefermenteerde melk door middel van zogenaamde melkkefir korrels. Dit bevat ontzettend veel levende bacteriën en is er goed voor de weerstand. Het is dus een probiotica! Melkkefir smaakt een beetje als karnemelk en kan zo dik zijn als schenkbare yoghurt. In de jaren ’70 was er een heuse rage gaande waarbij iedereen die een beetje bewust bezig was wel een pot kefir op het aanrecht had staan. Sindsdien is het wat in het slop geraakt, maar sinds een aantal jaar komt het steeds meer weer op.
Zelf drinken we al een aantal jaar melkkefir, waterkefir of kombucha, net hoe de pet staat ;-). Ik drink het niet alleen omdat het goeie probiotica is, maar ook omdat het gewoon erg lekker is. De kids drinken er ook van. De melkkefir drinken we zo of verwerkt in een smoothie, de waterkefir drinken we voornamelijk in de zomer en is erg lekker met wat fruit. Het is een soort frisdrank. Kombucha is gefermenteerde thee. Simon is hier nu een half jaar ongeveer mee bezig.
Maar vandaag gaat het dus over melkkefir. Dat komt voornamelijk door de nieuwe adverteerder op de blog: Kefir. Ik kende zijn website al een tijd en heb er in het verleden ook wel besteld, dus toen hij aangaf wel met mij samen te werken was ik hier erg blij mee! Op zijn webshop kun je overigens niet alleen voor melkkefir korrels terecht, hij verkoopt ook waterkefir korrels! Dus als je graag meer probiotica wil drinken, maar geen melk kunt verdragen, is waterkefir een prima oplossing.
Kefir krijgt die probiotische eigenschappen omdat de suikers in melk omgezet worden in bacteriën. Hetzelfde geldt voor waterkefir. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de hoeveelheid suiker die je nodig hebt: na een paar dagen is dit allemaal ‘opgegeten’ en omgezet in probiotica!
Tips bij het maken van Melkkefir
- Melkkefir kan niet tegen metaal. Gebruik daarom altijd plastic zeefjes en plastic of glazen flessen of potten om het in te bewaren en te laten fermenteren.
- Melkkefir fermenteer je op kamertemperatuur. Als dat te veel schommelt, kun je een yoghurtmaker gebruiken. In een yoghurtmaker blijft de temperatuur constant en ben je dus verzekerd van goed gefermenteerde melkkefir!
- Gebruik het liefst rauwe melk (van biologische koeien) of biologische melk. Hiermee krijg je echt een superfood! Let er ook op of de koeien veel buiten zijn. Dit in combinatie met een pesticiden en antibiotica-vrije melk, levert maximale voedingswaarde op. Klik hier voor een overzicht van verkooppunten rauwe melk. Als je zelf een aanvulling weet, kun je de mensen achter die website een mailtje sturen met adres en een korte beschrijving. Dan voegen zij die voor je toe!
- Melkkefir is na 1 dag al drinkbaar, maar na 3 dagen is alle melksuiker echt opgegeten en is de kefir dus nog krachtiger. Dit proef je omdat de melk dan prikkelt.
- De smaak lijkt veel op karnemelk, maar dan romiger. Karnemelk is erg mager, als je volle melk gebruikt (wat ik ook aanraad vanwege de voedingswaarde) is de kefir heerlijk romig. Onze ervaring is dat het nog romiger is bij gebruik van rauwe melk! Echt een aanrader, hoor!
Give-Away
Bert (die overigens net vader is geworden!!) wil twee lezers van Eet Goed Voel je Goed een starterspakket melkkefir geven! Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is hieronder een bericht achter te laten en met een geldig e-mailadres te reageren.
Controleer dus goed of je e-mailadres correct is! Anders kunnen we je niet benaderen.
De Give-Away loopt tot aanstaande vrijdag 15 januari middernacht. Op zaterdag 16 januari maak ik de twee winnaars bekend. De winnaars ontvangen het pakketje direct van Kefir
Korting!
Maar dat is nog niet alles. Om melkkefir (of waterkefir) bij nog meer mensen te kunnen introduceren, krijg je €2,- korting met de kortingscode ‘eetgoed‘. Deze kortingscode is geldig op de webshop van www.kefir.nu. Als je dus wat wilt bestellen, doe dat dan op die webshop, alsjeblieft. Het assortiment is hetzelfde! Deze kortingscode is t/m 31 januari geldig!
Waar wacht je nog op? Laat gauw een bericht achter en wie weet kun jij voor het einde van de maand al genieten van heerlijke melkkefir!