Je vindt ze in bijna elk Nederlands huishouden: de blender. Van goedkope, zwakke dingetjes tot echte foodie-approved krachtpatsers. Het verschil in blenders onderling is groot en waar blenders zich voornamelijk in onderscheiden is hun vermogen.
Ook qua prijs is er nogal verschil. Goedkope blenders van twee tientjes tot beesten van blenders van €700 of meer. Zo op het eerste gezicht lijkt er niet veel aanleiding te zijn voor zulke enorme prijsverschillen, maar het zit hem voornamelijk in dus het vermogen en de kwaliteit van het materiaal.
Uiteraard wil ik daarmee niet zeggen dat je vooral geen blender-van-twee-tientjes moet kopen. Daarmee kun je ook gerust wel wat, alleen moet je er qua vermogen dus niet al te veel van verwachten. Ook zal de levensduur van hoe het gemaakt is tegenvallen. Kenmerkend voor goedkope blenders die boven hun kracht moeten presteren zijn hitte, kromtrekkende messen die snel bot worden en tegenvallende resultaten als je iets wilt pureren. In sommige gevallen kun je niet veel meer pureren dan zachte perziken en banaan. Maak je af en toe een smoothie dan is dit geen bezwaar. Maar als je ook graag pesto maakt, noten maalt voor je baksels of ijs wilt crushen voor slushies, dan begeeft zo’n blender het vaak. Je zult dan op de uitkijk moeten voor een krachtiger blender.
Hogesnelheidsblender
En zo’n krachtiger blender is een zogenaamde hogesnelheidsblender. Dit type blender kenmerkt zich door een krachtige motor, hoge toeren en (veel) meer vermogen. Door dit vermogen kun je echt hele harde dingen tot fijn gruis vermalen. Denk hierbij aan het malen van noten, pitten, kokosnoot en ijs. Dankzij de hoge toerental (in het geval van de Novis ProBlender tot wel 30.000 toeren per minuut) kan het dus dit soort harde dingen prima aan.
Verder zijn hogesnelheidsblenders ook veelzijdiger in gebruik omdat ze meerdere programma’s hebben waarmee je verschillende dingen kunt doen. Dit neemt het giswerk weg en je laat de blender het werk doen. De machine draait op een vooraf ingesteld programma op een dusdanige manier dat bijvoorbeeld notenmelk of babyvoeding perfect gepureerd wordt.
Ook programma’s die langer nodig hebben zoals bijvoorbeeld soep of saus maken, zijn geen probleem voor een hogesnelheidsblender. Goedkope blenders kunnen niet lang draaien, twee minuten hooguit voordat ze vreemd beginnen te ruiken of zelfs gaan roken(!). Krachtige blenders kunnen zonder problemen 8 tot 10 minuten vol aan draaien en zijn daarom dus heel veelzijdig in gebruik.
Een poosje terug werd mij gevraagd of ik de Novis ProBlender 880 ml wilde uitproberen en reviewen voor de blog. Nu heb ik in de dertien jaar dat deze blog inmiddels bestaat, meerdere blenders en keukenmachine getest en gehad, dus daar had ik wel oren naar. Ik was benieuwd tot in hoeverre dit merk anders/ beter was dan bijvoorbeeld de MontAna of de Braun.
Wat is de Novis ProBlender?
De Novis ProBlender is van het Zwitserse bedrijf Novissa. Naast het produceren van zeer hoge kwaliteit huishoudelijke apparaten met een hoge veiligheid, zetten ze zich ook in voor een zo duurzaam mogelijk product. Veel onderdelen van hun apparaten zijn volledig recycleerbaar en bij het verzenden van de apparaten letten ze er op dat dit met een zo klein mogelijke voetafdruk gebeurd.
In de productbeschrijving lees je het volgende over de Novis ProBlender:
- Optimaal resultaat en behoud van nutriënten door de combinatie van een driehoekige mengbeker en geometrische messen die tot 30.000 toeren per minuut maken.
- Gemakkelijk om te gebruiken vanwege de 6 verschillende snelheden en 5 voorgeprogrammeerde functies: smoothie, soep (heet), bevroren dessert, ijs crush en zelfreiniging.
- Zeer veelzijdig omdat de Novis SmartAdaptTM ProBlender detecteert welke container er op de machine gezet wordt en de settings daar aan aanpast.
- Super veilig in gebruik d.m.v een chip-technologie in de deksels. De blender is pas te gebruiken wanneer de deksel goed geplaatst is.
- Krachtig presterende motor met 10 jaar garantie, metalen behuizing en Zwitserse engineering.
- De bijgeleverde schenkbeker(s) zijn van BPA vrij Tritan®
- Snelheden variëren van 4.000 tot 30.000 toeren per minuut.
- Een vermogen van 1.400 Watt.
- Afmetingen (LXBXH): 22 x 23 x 47 cm
- Gewicht: 5,7 kilo (7,3 kilo met grootste schenkbeker en maximum vulcapaciteit)
Goed, dat zijn de kenmerken in vogelvlucht. So far, so good. Laten we iets gedetailleerder naar deze blender kijken.
De Programma’s
De Novis ProBlender heeft dus 5 programma’s:
- Smoothie – binnen 31 seconden heb jij een lekkere smoothie!
- Soep – 6 minuten
- (Bevroren) dessert – 1 minuut en 19 seconden tot een ijsje
- IJs hakken – 32 seconden
- Schoonmaken – na 41 seconden is de schenkbeker weer schoon
Zo bedien je de Novis ProBlender
Kwaliteit uit zich ook wel in eenvoud. Less is More, dat idee. Dat geldt ook voor deze blender. Geen eindeloze hoeveelheden knopjes, maar gewoon een draaiknop: draai naar links voor de 5 programma’s en naar rechts voor 6 verschillende snelheden en de pulse-knop. Op het LCD scherm zie je de tijd die nog rest of hoe lang je aan het malen bent.
Om de blender te activeren steek je hem in het stopcontact en doe je hem aan met de knop achterop. Zoals ik eerder al zei moet je er dus voor zorgen dat de deksel van de schenkkom of de smoothiebeker goed dicht zit, anders blijft het scherm knipperen en kun je niks starten. Dit is niet altijd even handig, want het deksel is vrij stug en het losse ‘shake’ onderdeel moet je best strak aandraaien voordat de machine dus aan gaat. Manlief maakt ’s ochtends graag eiwit smoothies en met deze blender werden de eerste paar smoothies scheldend bereid en duurde het dus veel te lang voordat hij z’n smoothie klaar had. Ook het losdraaien van de schroefdeksel op een shakebeker was voor mijn dochter lastig. Zij heeft nog niet veel kracht in haar handen. Kinderbeveiliging? Wellicht, maar ze is 12 jaar oud en snapt inmiddels wel hoe je met een blender om moet gaan. Veilig? Jazeker! Handig? Niet altijd.
En nu: aan de slag!
Goed, dat was de theorie en de voorbereiding. Nu de praktijk. Ik besloot om meteen maar te beginnen met een pittige klus: ijs hakken! Met het warme weer was het idee van een slushi wel erg leuk, dus ik had de avond ervoor een halve liter water in een bakje gedaan om te bevriezen. Deze klomp ijs deed in ik de Novis ProBlender, schakelde het ijs-crush-programma in en liet hem zijn best doen. Resultaat: erg mooi geschaafd ijs! Kids waren flink onder de indruk en met toevoeging van (veel te veel) tropische vruchten diksap hadden ze een heerlijke ijs-snack!
De volgende taak was een smoothie. Deze keer door mijzelf bereid want zoals Simon ze maakt, vind ik niks aan 🙂 Lekker wat bevroren banaan, bevroren spinazie, bevroren blauwe bessen, amandelmelk, schepje collageen en wat notenpasta en gaan met die eh… bevroren banaan! Tip: Doe de melk als eerste in de schenkbeker en daarna pas de bevroren banaan. Als je dat niet doet, trekt de schenkbeker zich wat los van het onderstel en is dit het resultaat:
Iets meer water toegevoegd, even goed roeren en toen nog een keer op het smoothie programma. Resultaat: na wat geklieder een heerlijke borstvoedingsvriendelijke smoothie en wat wijsheid rijker!
Hete Soep uit de Novis ProBlender
Inmiddels waren er meerdere smoothies gemaakt, was de schenkbeker verschillende keren gereinigd (meer daarover strakjes) en was er behoefte aan een nieuwe uitdaging! Tienerzoon wilde de lunch maken en ik stelde voor dat hij een recept bedacht voor soep dat hij in de blender kon maken. Hij speelde op safe en deed tomaten, een halve paprika, een uitje, flink wat knoflook, een schep Italiaanse kruiden, een halve liter water en wat bouillonpoeder in de blender en zette hem aan. Resultaat: meer een bisque dan soep! Tjonge, wat een fijne consistentie, zeg! Normaal gesproken roerbak en kook ik de groenten eerst in een pan en zet daar vervolgens de staafmixer in. Het resultaat is ook dan een lekkere soep, maar die is evengoed ‘chunky’. Deze soep uit de blender is dus een stuk fijner en heel goed van smaak. Ik mis de smaak van gebakken ui en knoflook (op deze manier zijn 3 teentjes knoflook veel-te-veel), maar het scheelt in afwas. Ik kan me zo voorstellen dat voor kinderen (en volwassenen) die moeite hebben met textuur, zo’n fijne soep best een succes kan zijn.
Zelf maakte ik de broccolisoep met een half teentje knoflook en slechts een klein kopje water in plaats van een halve liter. Resultaat: een dikke soep/ saus die ook prima geschikt bleek als babykostje voor de kleine. Zout voegde ik toen achteraf toe.
Lekker stil!
Inmiddels raakten we aardig vertrouwd met deze brandweerrode aanwezigheid op het aanrecht. Ondanks de start-up problemen bleek het een zeer degelijke en gebruiksvriendelijke blender. Bijkomend voordeel: Hij.Is.Stil!! Op hun website stelt Novis dat deze blender tot wel 50% stiller is dan andere blenders en ik geloof ze. Met onze oude blender of keukenmachine kon ik Catherine niet in de keuken houden. Ze schrok enorm van het harde geluid. IJs of noten hakken is nog altijd iets te heftig, maar soep of smoothie maken blijkt qua lawaai helemaal geen probleem te zijn.
Bevroren Dessert
Goed, de volgende op de lijst: een bevroren toetje maken. Een eitje nu dat we weten hoe gemakkelijk het is om ijs te hakken en bevroren banaan om te toveren in een smoothie. Zelfgemaakt ijs is iets dat ik al jaren maak en de basis is altijd hetzelfde: bevroren fruit en (kokos-)room. Even blenderen, eventueel wat honing er bij en de basis voor lekker ijs is geboren. Met de Novis ProBlender bleek dat – uiteraard – geen probleem. Tip: gebruik ook bevroren avocado voor nog meer voedingswaarde!
En iets hards…
En als laatste iets hards malen. Ik had nog een korst kaas in de koelkast liggen en de kinderen hadden zin aan eieren met kaas. Even het plastic er af snijden en de rest gewoon in de blender. Een hele korst vond ‘ie niet zo leuk, maar toen ik het in kleinere stukken sneed, was het geen probleem en had ik in no-time geraspte kaas voor over de eitjes!
Novis ProBlender schoonmaken
Oké, na al dit geëxperimenteer was het tijd om de blender schoon te maken. Met de schoonmaakfunctie zo gepiept… zou je denken. Een flinke plens heet water, een drupje afwasmiddel en daarna het schoonmaakprogramma laten draaien. Resultaat: onderin de schenkbeker is het schoon, evenals in de shakebekers. Handig, want de aparte messen voor de shakebeker wil ik niet in de vaatwasser doen. Maar bovenin blijft er steeds een restje achter. Gevolg: evengoed sta ik na de tijd de schenkbeker nog met de hand af te wassen. Ik wil ze niet in de vaatwasser doen, omdat er dan water in blijft staan en ik ben bang dat ze mettertijd dof worden. Maar de belofte van het reinigingsprogramma valt dus tegen.
Voor- en Nadelen
Al met al was het een hele ervaring, deze Novis ProBlender! Dit zijn de voor- en nadelen zoals ik ze tot nu toe ervaren heb:
Voordelen:
- Erg stil.
- Zeer makkelijk in gebruik.
- Neemt weinig oppervlakte in en heeft een lang snoer (1,8m)
- De grootste schenkbeker heeft een inhoud van 1,9 liter. Ruim voldoende dus voor ons gezin van 5.
- Zeer krachtige motor.
- Fraai ontwerp!
- Degelijk gemaakt.
- De garantie van 10 jaar op de motor en 3 jaar op de onderdelen is riant!
Nadelen:
- In het begin onhandig in gebruik vanwege de veiligheidsfunctie. Dit kostte iets teveel tijd om aan te wennen gezien de prijs.
- De prijs. Deze blender zit met €500 echt in het top-segment van de blenders.
- Schoonmaakfunctie valt tegen.
Conclusie
Goed, nu de vraag wat ik er van vond. Al met al was en ben ik behoorlijk onder de indruk. Op meerdere fronten presteert deze blender erg, erg goed. Het is een krachtpatser en een alleskunner. Hij is prettig in gebruik en staat heel stabiel. Uiteraard is het voor gezinnen met kleine kinderen altijd een goed idee om kinderen en keukenmachines niet alleen in één kamer te laten. Mijn tieners daarentegen hadden geen probleem met de bediening en konden zelf makkelijk aan de slag. Tip: download de app die er bij hoort! Leuke recepten en heel tienerproof 😉
Laat een reactie achter