Nog twee weken en dan is deze uitdaging officieel ten einde. Maar ik hoop niet dat jullie dan ook gelijk de handdoek in de ring gooien (of dat al gedaan hebben!). Daarom wil ik vandaag de zaak een beetje opschudden en jullie even aan het denken zetten. Gewoon, even iets anders doen.
Ik wil jullie laten nadenken over welk eten je op welk moment eet. ’s Ochtends eet je ontbijtgranen, smoothies of eieren, tussen de middag een soort van boterham, salade of soep en ’s avonds eet je een warme maaltijd bestaande uit proteïne, groenten en vetten. Lekker duidelijk. Lekker gewoon.
Maar waarom eten we zo? Waarom eten we deze dingen op deze momenten? Omdat iedereen het zo doet en omdat we het zo gewend zijn? Maar is dat wel optimaal? Is dat voor jou wel de juiste manier?
De laatste tijd eten de kinderen en ik regelmatig ‘ontbijt als avondeten’ en andersom. Mijn man is dan laat thuis, in het buitenland voor werk of wil gaan sporten en heeft dan geen behoefte aan een zware maaltijd. Heel logisch. Mij komt het dan beter uit om tussen de middag warm te eten en ’s avonds iets van pap of wafels te maken. Makkelijk, nauwelijks afwas en kinderen blij. Je kan mijn kinderen namelijk wakker maken voor wafels of pap.
En dat zette mij aan het denken. Want maakt het nou echt uit wat we als ontbijt of avondeten eten? Gaat het er niet om dat je gedurende de dag datgene binnenkrijgt dat je lichaam nodig heeft, namelijk eiwitten, vetten en koolhydraten. En dat je er voor moet zorgen dat deze drie voedingsmiddelen in de juiste vorm worden aangeboden, namelijk natuurlijk, onbewerkt en gezond. En maakt het verder dan werkelijk uit op welk tijdstip je ze eet?
Even helemaal los van of je het lekker vindt om ontbijt als avondeten te hebben of andersom. Daar gaat het nu niet over. Wat ik bedoel is dat wanneer men een omschakeling wil maken naar onbewerkt, echt eten en geraffineerde koolhydraten en plantaardige olie wil laten voor wat het is, men vaak met de vraag blijft zitten: ‘Wat kan ik dí¡n eten in plaats van brood/ pasta/ pakjes en zakjes?’
Mijn antwoord: Wat je wil, wanneer je wil!
Als jouw boodschappenkarretje vol is met goeie producten waarvan je weet dat die je lichaam voeden en energie geven in plaats van vullen en belasten, maakt het niet uit wanneer je ze eet.
Dus als jij ’s ochtends vroeg niets kan eten omdat je eerst goed wakker wil worden, maar je om haf tien toch best wel zin aan iets hebt, eet je lekker een omelet met groenten en vlees. Niks mis mee. Mijn man is gek op makreel en eet die gerust ’s ochtends. Wat is er mis met makreel? Helemaal niks! Maakt het dus uit dat hij het op zijn nuchtere maag eet? Zeker niet!
Persoonlijke voorkeur laten we wederom even in het midden, daar hebben we het niet over.
Ook het idee dat je per se drie maaltijden per dag en twee snacks zou moeten eten, is eigenlijk erg onhandig. De reden daarvoor die gegeven wordt, is dat als je ’s ochtends niet zou ontbijten je later geneigd bent om naar de snickers te grijpen. Prima, dat moet je ook niet doen. Maar wat als je ’s ochtends nou echt niks door je keel kan krijgen, maar je wel een dikke salade, koude kip en vers fruit meeneemt naar werk en die om elf uur opeet, dan is er niks aan de hand.
Echt niet.
Het gaat in dit verhaal om keuzes maken van wí¡t je eet, niet wannéer je eet. En ook het loslaten van het idee dat een maaltijd dagindeling die door de overheid bedacht is, iedereen zou schikken. Misschien schikt het jou inderdaad prima en voel je je er goed bij. Mooi zo laten! Maar misschien vind je het wel plezierig om ‘buiten de lunchbox’ te denken en zelf te bepalen wanneer je wat eet.
Dus ik wil jullie vragen om hier eens over na te denken. En laat natuurlijk van je horen. Wie trekt zich bijvoorbeeld al niks meer aan van de norm en hoe ziet een gemiddelde dag er dan uit? Wie heeft het wel eens geprobeerd, al dan niet noodgedwongen, maar voelde zich er duidelijk slechter bij? Enig idee waardoor dat kwam? Deel het! Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Interessant deze vraag! s’ ochtends eet ik havervlokken in amandelmelk met wat fruit en chia-zaadjes. Dat legt een flinke en rustige bodem voor mij als ochtendmens. Op vakantie (in Azië) ben ik altijd zo blij met al dat warme eten op ieder moment van de dag. Noodels of rijst, ’s ochtends kan dat ook prima al is het wel even omschakelen voor ons Westerlingen. Brood mis ik dan helemaal niet. Heel laat ’s avonds eten vind ik echt niet fijn (wat dat betreft klopt het Janine!), en inderdaad voelt het beter om ’s middags goed te lunchen, en dan het liefst niet met brood en warm. Ik ga naar aanleiding van dit artikel nog eens beter opletten en wie weet verandert het nog wel en ga ik het geijkte patroon helemaal loslaten. Dank voor dit inzicht 🙂
Met groet, Mimi.
Anonymous zegt
Ja, eten wanneer je behoefte hebt, heel belangrijk. Maar inderdaad ook op tijd om ongebreidelde snaaipartijen te voorkomen. Als ontbijt neem ik vaak het kliekje van het warme avondeten van de dag ervoor. De meeste mensen vinden dit heel vreems maar ik hou niet zo van koud eten en hiermee heb ik stevige basis gelegd voor de dag.
Grtjs, Renée
Anonymous zegt
Hallo Heleen,
‘k ga zeker door na de 100dg.het bevalt mij goed.
Geen suiker/pakjes/potjes,
en het ontbijt met pap,’s middags smoothie,
’s avonds afwisselend, bouillon/pannenkoek/
of speltboterham+zuurkool/sla/e.d.
Moeilijk blijft de uitnodigingen[eten]buiten de deur,
niet iedereen heeft er begrip voor.
Groeten,……..Hansje.
Janine zegt
Luisteren naar mijn lichaam staat voorop. Ik ben geen ontbijter, ik heb het mijn halve leven geprobeerd maar ik kan het gewoon niet. Totdat ik een keer las dat het lichaam een dagelijkse ‘vastenperiode’ nodig heeft. Ik eet laat ’s avonds dus geen wonder dat ik pas halverwege de ochtend een beetje honger begin te krijgen, mijn lichaam probeerde het me al die tijd te vertellen. Ik sta ook niet achter het principe keizer-koning-zwerver, het is een mooi klinkende regel die van buitenaf wordt opgelegd maar misschien wil je lichaam iets anders? Bovendien sterk cultureel bepaald. Met eten als een zwerver ’s avonds hoef ik bij mijn Frans-Spaanse schoonfamilie toch echt niet aan te komen hoor ;-))
Anonymous zegt
In frankrijk en spanje heeft het een functie om in de avond veel te eten (smiddags is het (te) warm en dan heeft het lichaam rust nodig. Als je dan gaat eten belast je het meer dan dat je er goed mee doed. Juist in de avond een flinke warme maaltijd is dan een betere optie. Hier in NL hebben we dit ‘probleem’ niet.
Tuurlijk is niet iedereen hetzelfde, en doe vooral niks wat je (lijf) niet wil, maar mijn commentaar over bloedsuikerspiegel zal voor veel mensen herkenbaar zijn (zeker als iemand net op je site komt en besluit zijn eetgewoontes aan te passen).
Karin zegt
Sinds ik minder koolhydraten eet en suiker heb verbannen heb ik sowieso geen last meer van die nare bloedsuikerschommelingen. Ik eet wat ik wil, wanneer ik wil. En ik moet er niet aan denkend dag te beginnen met een stevig ontbijt, brrr… niks voor mij. Ik start op met koffie, dan ga ik honden uitlaten en als ik thuis kom ontbijt ik (ergens tussen 9:30 en 11:00) met 1 of 2 gekookte eitjes en wat fruit. Ik eet ook nooit tussendoor, ik ben juist blij dat ik niet meer de hele dag ‘hoef’. Zoveel rustiger in mijn lijf! Heel af en toe heb ik na een uur of 2,3 weer honger, dan maak ik een salade of eet ik een kastanje- of boekweitcracker met vleewaren of vis, maar meestal kan ik wel een uur of 4, 5 toe met mijn ontbijt.
Dus ja ik luister nu beter naar mijn lijf en daardoor doe ik juist bovenstaande 2 dingen (ontbijten als een keizer en op gezette tijden eten) niet! 😉
Anonymous zegt
Ik dacht meteen aan 2 dingen:
De eetste zei Henk al (eten als een keizer, koning, zwerver: dus naar gelang de dagopbouw).
Het tweede is: denk je ook even aan je bloedsuikerspiegel? De dippen en pieken…… Dus eten op ‘gezette’tijden is toch wel enigzins belangrijk…..
[zet de tijden dus gewoon naar jou lichaam ipv naar die van de rest van de mensen]….
Mirjam zegt
ontbijten met witte bonen in tomatensaus, worstjes en eieren met spek.
Of met olijven en kaas. Of met sadza (maispap) of foufou. Op vakantie deden we het wel eens (noodgedwongen). Heerlijk dat je dan pas om een uur of 3/4 weer aan eten ggat denken. Maar thuis houd ik het liever bij een ‘normaal’ ontbijt.
Vroeger thuis aten we warm als lunch en brood als avondeten. Maar het meest voel ik voor het spaanse model: Uitgebreid warm eten om een uur of 2 en ’s avonds wat hapjes. Helaas is dit allebij niet mogelijk in ons schema. En k vind het ook wel heel fijn om ’s avonds aan tafel de dag door te nemen.
Ktje zegt
Sinds vorig jaar bij mij een nikkelallergie werd vastgesteld waardoor mijn alvleesklier af en toe verstopt raakte, werd mij door m’n mesologe aangeraden om meer warm te eten. Sindsdien eet ik tussen de middag warm, heerlijk! ‘Savonds heb ik meestal niet zo’n honger. Zou genoeg hebben aan een crackertje of een soepje, maar omdat m’n gezin niet tussen de middag warm kan eten , eten we dan dus weer warm. Vind ik op zich niet erg, maar op deze manier eet ik eigenlijk teveel. Misschien toch maar kiezen voor een crackertjeof soep voor mezelf voortaan.
Anonymous zegt
Ik hecht ontzettend veel waarde aan rustig warm eten, dan is het meest geschikte moment toch de avond. Als ik uit mijn werk kom, vind ik het heerlijk ontspannend om te koken en het daarna met elkaar aan tafel te eten. Ook in het weekend komt dat zo uit, door sporten e.d. ’s avonds als ik naar bed ga kan ik me al verheugen op mijn ontbijt met iets zoet (scone of notenkoek of brownie) met lekker fruit. Tussen de middag eet ik boekweitcrackers met humus of geitenkaas of notenpasta. Ik ben dus heel traditioneel! Toch ben ik ervan overtuigd dat het beter is om midden op de dag warm te eten, net als mijn grootouders deden en de Italianen en Spanjaarden! maar dat is momenteel niet in ons ritme in te passen. Wie weet als ik over 25 jaar met pensioen ben 😉 Gr. Adrielle
Isis zegt
Wij houden al lang geen rekening meer met de normen 🙂 Door de weeks eten we als ontbijt eiren (spiegelei, ommelet of zacht gekookt al naargelang waar we zin in hebben) met in de winter groentenroerbak met of zonder spekjes en in de zomer een fruitsalade of groentensalade. Lunch is een salade met kip of vis. Als avondeten een kop zelfgemaakte bouillon, getrokken van graskoe of biokip. Als snacks een stuk fruit met yoghurt of een glas rauwe melk, of een stukje boerenkaas.
Tijdens het weekend eten we een beetje anders. ’s Ochtends een beker bouillon met een glas rauwe melk. ’s middags een warme maaltijd of maaltijdsalade, ’s avonds weer bouillon. Tussendoortjes hetzelfde als tijdens de week. Af en toe wordt er al eens afgewisseld met pannekoeken of pap als we daar zin in hebben. Vooral tijdens de winter eten we vaker pap, omdat de kippen van de buren (waar we onze eieren halen) dan even een leg-pauze houden. Of af en toe eens een (rogge of zuurdesem)boterham.
Henk Spaan zegt
Eigenlijk is het zelfs alleen maar beter om ’s ochtends goed en stevig te eten, ’s middags iets lichters en ’s avonds een boterham. Je kent vast de uitspraak wel: ’s ochtends eten als keizer, ’s middags eten als koning en ’s avonds eten als zwerver. Dit komt omdat je in de avonduren nog maar weinig calorieën verbrand.
Ondanks dat is het lichaam gewend om het precies andersom te doen, omdat we het vaak al jaren andersom doen. Dus het is eerst weer even wennen voor het lichaam.
Chantal zegt
Hoi Henk,
Het grappige is dat ik de kleine kinderen in mijn omgeving (tot 6 jaar) dit ook van nature zie doen. Ik denk dat zij beter luisteren naar hun lichaam dan wij dat (nog) doen ;-).
Ik heb er ook al over gedacht om het inderdaad om te gooien en het zwaartepunt van het eten eerder op de dag te leggen. Maar in een strak werkschema waarin ik al vroeg van huis ben heb ik de modus daarvoor nog niet gevonden. Doe jij dat al wel en zo ja, hoe pas je dat in in je dagelijkse routine?
Groetjes, Chantal
Jessica zegt
Leuk om hier ’s over na te denken. Onbewust doen wij dit in de weekends altijd al. Rond koffietijd ‘ontbijten’ en halverwege de middag avondeten. “s avonds thee met een gezond broodje/ cakeje o.i.d. Gewoon, omdat je anders veel te veel binnen krijgt. We passen e.e.a. aan onze bezigheden op de dag aan, maar bevalt ons zeer goed. In de week niet, met kinderen op voortgezet onderwijs is dat wat lastiger. Alhoewel ik gerust (boekweit)pannenkoeken (spek/kaas en naturel)met fruit en salade op tafel zet. Zeer gewild en net zo goed als een ‘normale’ avondmaaltijd.
Ik heb bewondering voor je, dat je deze site naast alle bezigheden in de lucht weet te houden. Ben wel een grote fan.
izerina zegt
Soms heb ik om half vijf zo’n behoefte aan voedsel,dat ik meteen maar de avondmaaltijd maak. En dan om half acht nog wat neem.
Lot zegt
Deze posting komt helemaal op de goede tijd en goede dag, dank, dank.
Ik begin pas nu aan de uitdaging maar met deze site als leidraad maakt het ook niet uit wanneer je begint, als je maar begint. En dat was ook al vanaf de eerste week de bedoeling maar door 2 huizen en de nodige verjaardagen en visites in nieuwe huis niet voor 100% goed gegaan, teveel extraatjes in de vorm van suikerhoudende produkten, geen bewerkte die heb ik al lang afgeschaft. Maar ik wil 5 kilo kwijt en dit is het goede tijdstip voor mij om te beginnen.
Vanmorgen had ik nog 2 plakjes paasstol over en die zijn nu als ontbijt gegeten. Voor vanmiddag staat er een bakje chiazaad te weken, gaat in de blender met banaan en vanavond een omelette met groente die over is.
Het maakt mij ook niet zoveel uit wat ik op welk tijdstip eet, maar ben wel gesteld op vaste tijden, dat werkt gewoon beter voor een beetje duidelijke dagindeling.
Kortom alles is mogelijk.
Anonymous zegt
Wij eten hier al een hele tijd vanuit het: ‘eerst luisteren naar je lichaam’ principe. Daardoor hebben we vaak een omgedraaide dag. Gisteren hadden we als ontbijt: ijsbergsla met gebakken eieren en spek. Middag: Runderburger met een salade en in de avond een amandelmeel pannenkoek met in kokosolie gebakken appel, kaneel en kardemom. 😀
Fabienne Verkoulen zegt
Mijn basis is 3 maaltijden en 3 tussendoortjes, maar die zijn niet echt aan tijd gebonden, behalve op werkdagen. Ik probeer wel meer naar mijn lichaam te luisteren, had ik eerst een vast stramien met bepaalde tussendoortjes op vaste tijden, nu wijk ik daar van af. Heeft mijn lichaam echt iets nodig, dan pak ik mijn tussendoortje eerder. Heeft mijn lichaam eigenlijk nog niets nodig, dan niet. Als lunch neem ik steeds vaker een warme maaltijd mee van huis samen met een flinke salade is dat prima om de rest van de dag door te komen. Dat levert tot nog toe nog steeds vragende blikken op, maar alles went 🙂