Prebiotische vezels – die geweldige voedingsbodem voor probiotica – heb je nodig voor een betere vertering en weerstand. En de beste manier om daar aan te komen, is door te eten. Gewoon lekker je bordje volscheppen en smullen maken. In de winter is dat niet moeilijk. Prebiotische voedingsmiddelen als pastinaak en pompoen zijn populair en kunnen op verschillende manieren verwerkt worden. Maar hoe zit het in de zomer? Want die voedingsbodem voor je darmflora aanleggen is niet specifiek een winterklus, maar meer een jaarrond gegeven. Gelukkig is er in de zomer ook voldoende (meer dan!) te krijgen.
Wil je meer weten over prebiotica in je voeding? Klik dan op deze link om een uitgebreid artikel hierover te lezen.
Asperges voor darmflora en nieren
Asperges bevatten één van de meest bekende prebiotische vezels: inuline. Je vindt dit ook in paardebloemwortel en chichorei. En ook in veel prebiotische supplementen, het is namelijk niet heel duur.
Maar het voordeel van groenten ten opzichte van een supplement, is dat je er naast die prebiotische vezels ook nog andere goeie dingen bij krijgt zoals vitamine C, B-vitamines en onoplosbare vezels om maar een paar te noemen. Asperges zijn vochtafdrijvend en dat ruikt altijd een beetje ehh… bijzonder. Toch is dat niet iets om je zorgen over te maken, het betekent gewoon dat je nieren goed aan het werk zijn. En asperges bevatten glutation, een belangrijke antioxidant. Dus maak gauw een lekkere aspergesoep!
Ui & Knoflook
En prei, en lente-ui. Eigenlijk alles uit de uienfamilie kun je hier onder scharen. Deze groenten bevatten veel prebiotische vezels. En sommigen merken dat heel duidelijk door gasvorming en/ of kramp na het eten van hachee of uiensoep. Dat heeft dus met die prebiotische vezels te maken. Lees het artikel over prebiotica, daar wordt dat verder uitgelegd. Naast prebiotische vezels bevatten ui en knoflook nog veel andere goeie stoffen, en dat kun je hier lezen. Haal dus niet al je zomerse prebiotica uit ui en knoflook, maar je kunt het zeker wel meer toevoegen om er van te profiteren. Maak bijvoorbeeld eens een knoflooksoep. Het roosteren van de knoflook voorkomt dat je die typische knoflooklucht uitademt.
Prebiotische vezels in Artisjokharten
Artisjokharten zijn één van de beste prebiotische voedingsmiddelen, maar het staat nauwelijks bij mensen op tafel. Soms zit het op een pizza en je kunt het ook wel op een Italiaanse hapjesplank tegenkomen, maar dan heb je het ook wel gehad. Toch is het heel eenvoudig op meerdere manieren te verwerken in een salade of door de pasta. Gewoon als extra toevoeging!
Artisjokharten bevatten bijna 10 gram vezels per 100 gram en van artisjok is het bekend dat het kruid de lever stimuleert om meer afvalstoffen af te voeren.
Bieten, alle kleuren
Bietjes, welke kleur dan ook, zijn heerlijk zoet en zowel koud als warm te eten. Ik kook ze altijd en haal de schil er met geoliede handen af als ze wat afgekoeld zijn. Bietjes bevatten veel prebiotische vezels en zijn rijk aan folaat, B6, C en ijzer. En ook bietjes helpen bij het afbreken van afvalstoffen.
Dat is sowieso een kenmerk van veel groenten en kruiden die in het voorjaar en de zomer groeien: veel soorten ondersteunen de nieren en de lever om afvalstoffen goed af te kunnen voeren. Lees hier meer over dat fascinerende proces.
Bessen met goeie suikers
Zomer betekent voor mij bessen. Het begint met aalbessen en eindigt met bramen. Daartussen pluk ik de aardbeien en frambozen en ga ik wel eens naar een pluktuin om daar kruisbessen en kiwibessen te plukken. Bessen zitten vol oligosacchariden, dit zijn lange ketens van meervoudige suikers en je darmflora is daar ontzettend gek op. En bessen staan bekend om hun andere, zeer gezonde eigenschappen en zijn dus gewoon een ontzettend goeie aanvulling op je zomerse eetpatroon!
Zelf bessen kweken is niet moeilijk. Een paar aardbeiplantjes op je balkon of een aantal frambozenstruiken langs de zonnige schutting en alles wat daar tussenin zit: bessen kunnen vrijwel overal groeien. En bramen pluk je wild. Hier in het dorp heb ik sowieso vier plekken waar ik straks weer volop kan plukken om heerlijke jam van te maken.
Prebiotische vezels op je bord
Eet meer vezels! Van alle soorten! Volkoren producten zijn oké, maar niet optimaal vanwege de klachten die ze kunnen geven (ook bij niet-coeliakie mensen). Groenten en fruit daarentegen worden over het geheel genomen zeer goed verdragen en je hebt zoveel meer variatie dan alleen die bruine boterham of kiezen tussen spaghetti of penne (allebei pasta, alleen de vorm is anders). Dus eet zo gekleurd en gevarieerd mogelijk en geef je darmen op die manier een prima voedingsbodem voor een gezonde en gevarieerde darmflora.
Laat een reactie achter