Stem hier op mijn recept!
Ik denk dat veel van jullie wel bekend zullen zijn met het merk Quooker. Die kokendwaterkraan van Nederlandse makelij is inmiddels zo ingeburgerd en zelfs internationaal bekend, dat maar weinig mensen er echt nog nooit van gehoord hebben. Toch moet ik eerlijk bekennen dat ik er tot een paar weken terug nog nooit eentje gezien of zelfs maar gebruikt had. De reden waarom ik met zo’n geweldige kraan mocht werken, was omdat ik samen met vijf collega bloggers uitgenodigd was om mee te doen met het zogenaamde ‘Quooker Event’. Samen koken in de studio van Robèrt van Beukhoven (ja, die ja), een rondleiding krijgen door zijn fantastische bakkerij en luisteren naar twee gepassioneerde verhalen over wat goeie producten en een idee om een verschil te willen maken, teweeg kunnen brengen.
Ter voorbereiding op dit event moest ik een lekker recept bedenken waarbij ik gebruik zou maken van de Quooker. Daarvoor moest ik eerst de nodige tips verzamelen, want ja, hoe kun je nou bedenken wat je kunt maken met een Quooker als je er nooit eerder mee gewerkt hebt? Ervaringen van anderen zijn dan altijd zeer welkom! Naast de lekkere kopjes thee, snelle soep en snelkook aardappels, kreeg ik ook een meer praktische tip: Met het kokende water uit de kraan kun je een mes of snijplank snel hygiënisch schoon krijgen! En je kunt babyflesjes en jampotten steriliseren. En wat te denken van het blancheren van groenten voordat je ze invriest? Allemaal heul handig! En tijdbesparend.
Quooker handig in de Keuken
Want dat is iets dat mij enorm opviel: veel handelingen in de keuken hebben kokend water nodig op de een of andere manier. Door direct kokend water tot je beschikking te hebben, verkort dat de voorbereidingstijd. En wat ook zo is: je gebruikt alleen de hoeveelheid kokend water die je nodig hebt. Wil je één kopje thee? Dan pak je water uit de Quooker voor één kopje thee. Nooit meer restjes kokend heet water in een waterkoker (die omgetrokken kan worden!!!) of veel meer water koken in de fluitketel dan je eigenlijk nodig hebt. Een Quooker is op dat gebied erg zuinig. Maar hij is ook erg energiezuinig. Het standby-verbruik is zo’n 5 cent per dag. Daar kan een boiler echt niet tegenop!
Dit klinkt misschien een beetje als een marketingpraatje, maar ik was echt onder de indruk van dit apparaat. Dit is werkelijk zo’n uitvinding die wat toevoegt, die iets verbetert. Gadgets zijn leuk en sommigen zijn ook echt handig, maar bij de Quooker had ik echt het gevoel dat de impact ervan danig onderschat wordt nog altijd.
Quooker Event
Maar we kwamen niet alleen om een hele mooie kraan te bewonderen en te proeven van de heerlijke chocolade van Robèrt 😉 We moesten aan de slag! Elk van ons had een mooi recept ontwikkeld en al gauw rook de keuken heerlijk! Van lunchgerechten, avondeten en zelfs een dessert werd gemaakt. De één bleef dicht bij huis met asperges, de andere ging helemaal Indonesisch! Zelf had ik een groentecurry gemaakt die thuis enorm in de smaak viel. Dat wilde ik daar weer gaan maken, want jullie kennen me: ik hou ’t graag praktisch en ben wars van ingewikkelde toestanden.
Zodra je klaar was en je je gerecht mooi had opgemaakt, werden er professionele foto’s gemaakt om het zo mooi mogelijk over te laten komen. Dit was voor mij de eerste keer dat ik mee mocht doen met zo’n foto shoot. Uiteraard maak je dan foto’s van het foto’s maken 😉
Als kers op de taart kregen we ter afsluiting een korte workshop van Robèrt en maakten we een heerlijk slagroom-aardbeientaartje en verrukkelijke fruitgummies op basis van puur fruit en pectine. De tips vlogen ons om de oren! Of ik het daarmee zou redden in Heel Holland Bakt, dat weet ik niet, maar het was zeker leerzaam en we moesten flink aanpoten!
Al met al een zeer gezellige, plezierige, leerzame en inspirerende middag! Mijn collega bloggers zijn allemaal heel verschillend en het was ontzettend leuk om elkaar beter te leren kennen en wellicht leuke samenwerkingen uit voort te laten vloeien. Toen ik eenmaal thuis was (Oisterwijk is twee uur rijden voor mij), was ik bekaf maar voldaan. Die nacht droomde ik dat ik weer terug in de kookstudio was, aangesjast door Robèrt en een pratende Quooker …. Laten we daar maar verder niet op in gaan….
Winactie!
Anywho…!
Nu krijgt dit hele gebeuren nog een erg leuk staartje, voor zowel mij als één van jullie! Dat zit namelijk zo: het recept dat ik voor de Quooker Challenge ontwikkeld heb, vinden jullie hieronder. Jullie kunnen vanaf nu t/m 7 juli op dit recept stemmen als je vindt dat het een winnaar is. Dit geldt dus ook voor de vijf andere bloggers. De blogger met de meeste stemmen wint… een Quooker!!! Ja, echt! En als je stemt, maak je zelf kans op een mooi schort van Quooker.
Dus lieve lezers, de bal ligt nu bij jullie! Stemmen kan via deze link, niet op een andere manier anders wordt het niet geregistreerd. Stemmen kan t/m 7 juli en in week 28 wordt de winnaar van de Quooker en de lezerswinnaar van het schort en de theethermometer bekend gemaakt.
Zomerse Groentecurry met Citroenrijst
Ingrediënten
- Voor de Curry:
- Ghee of kokosolie
- 1/2 tl kurkuma
- 2 tl garam masala
- Verse gember ter grootte van je duim
- 2 tenen knoflook
- 6 bosuitjes
- 1 verse rode chilipeper
- Bosje verse koriander
- 1/2 bloemkool
- 1 zoete aardappel
- 2 rijpe tomaten
- 400 ml kokosmelk
- 400 gram kikkererwten uit blik
- 1 citroen
- Voor de rijst:
- 300 gram 1 grote kop basmati rijst
- 1/2 citroen
- Voor de yoghurt raita:
- 100 ml volle yoghurt
- klein bosje verse munt
- 1/2 citroen
- Zout en Peper
Instructies
- Doe de rijst met twee koppen kokend water in een pan en zet deze op het vuur.
- Doe 1/4 tl zout, de halve citroen in de rijst en zet de deksel op de pan.
- Breng aan de kook en draai het vuur laag.
- Laat zachtjes gaar stomen.
- Schil de gember en knoflook en snij in hele kleine stukjes.
- Snipper de lente-uitjes en de rode chilipeper.
- Snijd de stelen van de koriander fijn.
- Verhit een eetlepel ghee of kokosolie in een pan met een zware bodem en fruit hierin de gember, knoflook, lente ui en rode peper met de specerijen en koriander stelen tot deze geurig worden.
- Snijd ondertussen de bloemkool in kleine stukjes, schil de zoete aardappel en snijd in evengrote stukjes.
- Voeg deze toe aan het specerijenmengsel en bak even om.
- Snijd de tomaten grof, giet de kikkererwten af en doe deze ook in de pan.
- Schenk de kokosmelk er bij en breng aan de kook.
- Voeg eventueel extra kokend water toe als de curry droog lijkt te koken.
- De curry is klaar zodra de groenten zacht zijn.
- Breng op smaak met zout en peper naar behoefte.
- Snijd de muntblaadjes julienne en roer door de yoghurt.
- Serveer de curry met de geurige rijst, korianderblaadjes, extra citroen parten en de yoghurt.
Dus allemaal stemmen, asjeblieft! Alvast heel erg bedankt en ik hou jullie op de hoogte van de voortgang.
Esther zegt
Bij deze Heleen. Ik maak al zo vaak dankbaar van je site en recepten gebruik. Kleinigheidje om eens wat terug te doen
Monique van den Berg zegt
Ik heb op je gestemd. Nu maar duimen!
Groetjes, Monique
Blogger Jedidja zegt
En ik heb hem gedeeld op Twitter 🙂
Irma (IEP) zegt
Irma (IEP),
En natuurlijk gestemd op dit lekker uitziende gerecht. Binnenkort maar eens maken.
Irma (IEP) zegt
Ik heb nu bijna 2 jaar een quooker en ik zou hem niet meer willen missen. Buiten de al genoemde voordelen gebruik ik hem als het water uit de gewone kraan te koud is om te drinken. Ik doe dan wat quookerwater erbij en het drinkwater heeft een aangename temp. Ook ideaal als je even snel kokosolie of boter moet smelten. Heet water in de wasbak kommetje met boter er in en wachten tot het gesmolten is. Van kalkaanslag heb ik nog niets gemerkt. Ik weet dat er een filter inzit, maar weet niet precies wat dat doet.
Hilde zegt
Ik wil niet negatief doen, maar ik vraag me af hoe zo’n kraan er na een tijdje gaat uitzien als je denkt aan de aangekalkte waterkoker.
Je recept ziet er echter wel heel lekker uit. Heb op jou gestemd!
Francine zegt
Ziet er heerlijk uit, Heleen!
Ik heb op je gestemd. Veel succes in de competitie!