Kalkoen met de feestdagen is voor mij inmiddels een traditie geworden. Sowieso om het jaar bij mijn schoonfamilie in Engeland, maar vaker wel dan niet ook hier thuis. En vraag me niet waarom, maar het hoort er gewoon bij.
Toch heb ik me lange tijd niet zelfverzekerd genoeg gevoeld om zo’n hele vogel te bereiden. Mijn schoonmoeder doet het elk jaar zolang als ze getrouwd is (meer dan 50 jaar inmiddels #marriagegoals) dus die draait haar hand er niet voor om.
Kalkoen = Droog?
Maar hoeveel ik ook van schoonmama hou, haar kalkoen is altijd droog en heeft weinig smaak. Ja, hij is gaar en mooi goudbruin, maar met ‘stuffing’ en geroosterde aardappels, groenten en jus kun je zelfs bakstenen lekker maken, maar dat vlees… Toch jammer, dat het kennelijk al die extra’s nodig heeft.
En dat is ook de associatie die veel mensen hebben: droog en smakeloos. Jammer! Want het hoeft dus he-le-maal niet.
Kalkoen = Feestelijk!
Daarom vandaag een tutorial hoe je wél een smakelijke en sappige kalkoen kunt maken. Want een het is echt wel een pronkstuk op de tafel. Perfect voor meerdere gasten en fantastisch ‘left-over potential’ zoals we dat hier zeggen 🙂 Koud is het vlees lekker in salades, soep en mee op brood naar werk toe.
De grote truc is een combinatie van voldoende vet, smakelijke extra’s om de kalkoen mee te vullen en slim braden in de oven. Nee, het is inderdaad niet zo simpel als een kip in de oven roosteren, maar het werk is het zeker waard. En voor de feestdagen is het gewoon leuk om eens iets bijzonders te doen. Dus ik zou zeggen: koop een goeie kwaliteit vogel en trek er een middag voor uit om hem klaar te maken.
Tips
Uiteraard kun je er bij de supermarkt eentje bestellen, maar kijk ook eens online. Daar vind je leveranciers die de kalkoen ingevroren bij je thuis leveren zoals Beef&Steak. De kwaliteit van het vlees is erg goed en je weet waar zo’n dier vandaan komt. Liever geen kalkoen? Je kun bij Beef&Steak ook erg goed terecht voor ander goed vlees, vis of vega mogelijkheden. Echt een bezoekje waard!
En een kalkoen is vaak groot. Groter dan een kip. Om te bereken hoe groot hij moet zijn hou je het volgende lijstje aan:
- 2-2.5kg voor 4-6 personen
- 3kg voor 6-7 personen
- 3.5kg voor 7-8 personen
- 4-4.5kg voor 8-10 personen
- 5-5.5kg voor 10-12 personen
- 6-6.5kg voor 12-15 personen
En hier nog een leuk filmpje van 3 minuten over de Kelly Bronze kalkoen uit Norfolk (dichtbij waar mijn schoonfamilie woont):
Perfecte Kalkoen voor de Feestdagen
Ingrediënten
- 1 hele kalkoen van 2,5 kilo
- 50 gram boter of ongeveer 75 ml olijfolie
- zout en peper
- 2 stengels bleekselderij
- 2 winterpenen
- 1 ui
- 1 sinaasappel
- 1 bosje rozemarijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220º
- Dep de volledige ontdooide kalkoen droog en bestrooi van binnen met zout en peper.
- Snijd de sinaasappel, ui, wortel en bleekselderij in stukken vul hier de kalkoen mee. Doe ook de rozemarijn er bij.
- Smeer nu de kalkoen flink in met boter of olijfolie. Wees hier niet terughoudend in!
- Bestrooi de kalkoen rijkelijk met zout en peper.
- Pak een braadslee of bakplaat en doe er een velletje aluminiumfolie en daarna een vel bakpapier op.
- Leg de kalkoen met de borst naar beneden op de bakplaat en dek het geheel af met aluminiumfolie.
- Zet de kalkoen in de oven, draai de temperatuur naar beneden en laat 20 minuten op 200º graden roosteren.
- Draai vervolgens de temperatuur naar 170º en laat de kalkoen 40 per kilogram roosteren. Een kalkoen van 2,5 kilo moet dus ongeveer 2 uur in totaal roosteren.
- Check of je kalkoen gaar is door een vleesthermometer in het dikke gedeelte van de poot te steken. Een temperatuur tussen de 75º en 80º is goed.
- Haal de kalkoen uit de oven, dek nog even extra toe met de aluminiumfolie en laat 30 minuten rusten.
- Vang het braadvocht op en verdun eventueel met wat wijn of water en gebruik als jus.
- Snijd de kalkoen zoals je een kip zou snijden en serveer met de geroosterde aardappels en heerlijke groenten als rode kool, zuurkool, spruiten of pastinaak. Of een combinatie!
Laat een reactie achter