Sinterklaas is in het land. Dat betekent dat we hier vanaf vandaag echt in Sinterklaas sferen zitten. We tellen nachtjes af tot pakjesavond, kijken (niet al te vaak) het Sinterklaas journaal en maken surprises op school. Mijn kinderen zitten in groep 2 en 4, dus we zitten er nog middenin. Zoonlief gelooft niet meer, maar onze dochter eigenlijk nog wel een beetje. In het ‘geloven in Sinterklaas’ gaan we niet al te veel mee, maar het is wel leuk om die spanning en afwachting te zien bij de kinderen. Ik geniet er van zo lang als het duurt!
En één ding dat absoluut niet mag ontbreken tijdens deze spannende dagen, zijn natuurlijk de verschillende lekkernijen als chocoladeletters, pepernoten en taai taai. En met Sint Maarten net achter het gat, gaan we wel van het ene snoepfestijn over in het andere. Feestdagen zijn leuk, maar er is meer dan alleen snoepen, dus daar waar ik kan, maak ik liever zelf en ga ik voor de herinnering en traditie in plaats van het eindeloos snoepen.
Ik maak onderhand al drie jaar lang zelf pepernoten en gevulde speculaas. En het viel me op dat ik steeds hetzelfde recept gebruikte, ook voor de verschillende toepassingen als speculaas, pepernoten en gevulde brok. Uiteindelijk gaat het om de smaak en textuur en niet zozeer om de samenstelling van het recept. Dus daarom vandaag mijn recept voor ‘Sinterklaasdeeg’!
Sinterklaasdeeg
450 gram deeg
250 gram amandelmeel of speltbloem
100 gram palmsuiker (palmsuiker geeft extra smaak aan het deeg vanwege de uitgesproken ‘ontbijtkoek’ smaak hiervan, je kunt het vervangen door een ander zoet, maar mijn ervaring is dat deze suiker het beste resultaat geeft qua smaak en textuur)
Snufje zeezout
Speculaaskruiden naar smaak
½ tl citroenrasp
80 gram koude boter
3 el ijskoud water
- Doe de droge ingrediënten in een ruime kom en roer even door.
- Kneed de boter door het meel tot er een kruimelige consistentie ontstaat die vast is als je er hard in knijpt.
- Voeg nu eetlepel voor eetlepel het koude water toe tijdens het kneden tot er een mooie bal deeg ontstaat.
- Proef of het deeg goed op smaak is en voeg eventueel extra speculaaskruiden of citroenrasp toe.
- Wikkel dit deeg in wat plasticfolie en leg minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
- Het deeg is nu klaar voor gebruik.
Pepernoten
- Rol evengrote balletjes van dit deeg en bak op 180 graden in 20 minuten gaar.
- Bewaar de pepernoten in een luchtdichte doos.
Speculaasjes
- Neem een speculaasvorm (hier te krijgen), bestuif met bloem of wat amandelmeel en druk hier wat deeg in.
- Ga er met een deegroller overheen om het mooi glad te maken en tik daarna stevig met de vorm op het aanrecht om de speculaasjes er uit te krijgen.
- Bak deze op 180 graden in 10-12 minuten gaar.
- Bewaar de speculaasjes in een luchtdichte doos.
Gevulde speculaas
- Rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dikte.
- Als je met amandelmeel werkt, leg het deeg dan tussen twee velletjes bakpapier om plakken te voorkomen. Zo kun je toch heel mooi glad uitrollen.
- Snijd met een lineaal en een scherp mesje een even aantal rechthoeken van het deeg, afhankelijk van je voorkeur.
- Bestrooi de helft van de koekjes met amandelschaafsel en bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei. (Optioneel)
- Bak de koekjes op 180 graden in 20 minuten gaar.
- Als de koek is afgekoeld, smeer je amandelspijs op 1 koekje en doe je een tweede koekje er bovenop.
- Bewaar deze gevulde speculaas in de koelkast.
Klik hier voor het recept van Amandelspijs
Give-Away is GESLOTEN
Ben jij al bezig met de feestdagen? Geven jullie cadeautjes? Ik doe daar graag aan mee! Daarom geef ik 3 exemplaren van mijn nieuwe boek ‘Eet Goed voor elk Budget‘ weg!
Meedoen is eenvoudig: Laat hieronder een bericht achter en vertel me waarom jij graag zou willen winnen. Op zaterdag 23 november aanstaande laat ik weten welke drie gelukkigen gewonnen hebben. Zodra ik je gegevens binnen heb, stuur ik het boek zo snel mogelijk naar je toe. Ondertekend uiteraard 😉
Let op: Laat in je bericht je naam en achternaam of een herkenbare nickname achter om verwarring te voorkomen.
Dus doe mee en ontvang een vroeg Sinterklaas cadeautje voor jezelf of een lief iemand!
Give-Away is GESLOTEN