In de blogs over supplementen komen er vragen over wat een goed supplement nou eigenlijk is, waar moet het aan voldoen en waarom is de ene duurder dan de andere.
Etiketten lezen
Als je serieus met je gezondheid bezig bent en je wilt er zeker van zijn dat je een goed product koopt is het belangrijk het etiket goed te lezen en bepaalde soorten met elkaar te vergelijken.
Let op de verbindingsvorm.
Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen voedingsmineralen, organische, deze worden door het lichaam herkent als ‘lichaamseigen’ en goed opgenomen door je lichaam, en anorganische en deze worden als ‘lichaamsvreemd’ gezien en niet opgenomen in het lichaam. Alleen maar ballast, dus.
Goedkope voedingssupplementen bevatten veelal anorganische verbindingen.
Hier een lijstje.
Organische verbindingen zijn: Anorganische verbindingen zijn:
Citraat Oxide
Orotaat Carbonaat
Chelaat Nitraat
Ascorbaat Fosfaat
Gluconaat
Fumaraat
Acetaat
Picolinaat
Neem bijvoorbeeld magnesium. Je hebt magnesium oxide, dit is een goedkope vorm van magnesium die graag door de producent wordt gebruikt. Een nadeel van oxide, en dat geldt ook bij andere mineralen zoals bijv. zink, is dat het niet door het lichaam wordt opgenomen maar meteen via de darm wordt afgevoerd. Je hebt er dus niets aan.
Beter is het dan om te kiezen voor magnesium-malaat of ‘“citraat of bij zink bijvoorbeeld zinkpicolinaat of ‘“citraat.
Het feit dat er een verbindingsvorm op het etiket staat wil al wat zeggen over de kwaliteit van het supplement. Lees je op het etiket geen verbindingsvorm dan weet je zeker dat het geen goed spul is.
Niet kopen dus.
Dan zijn er nog bepaalde toevoegingen die er voor zorgen dat een tablet bij elkaar blijft. Bij een tablet is het vaak magnesiumstearaat en cellulose.
Bij een capsule is dit cellulose, dit is een plantaardig materiaal dus vegetarisch.
En bij een softgel (bijv. van visolie) is dat (dierlijke) gelatine. De grondstoffen daarvoor zijn vaak afkomstig van runderen. Daar kunnen we soms niet omheen.
De producenten van kwaliteits supplementen zorgen ervoor dat de grondstoffen altijd zuiver zijn en vrij van belastende stoffen. Dit staat dan op het etiket aangegeven.
Natuurlijke bestanddelen
Het product bevat, waar mogelijk, natuurlijke grondstoffen. Zo wordt de kwaliteit van vitamine E bijvoorbeeld voornamelijk bepaald door het feit of het 100% natuurlijke vitamine E (d-tocoferol) of synthetische vitamine E (dl-tocoferol) is. Natuurlijke vitamine E is in het lichaam twee tot drie maal actiever dan synthetische. Kies daarom altijd voor de natuurlijke vitamine E.
Ook bij vitamine D is het belangrijk om voor de D3 te kiezen. De D3 vorm is vele malen sterker dan de D2 vorm. Tot wel 10 keer sterker. Toch wordt vitamine D2 nog regelmatig gebruikt in supplementen, maar deskundigen beschouwen de D2 niet meer gelijkwaardig aan de D3 vorm. Zeker met het oog op het vitamine D tekort dat een feit is hier in Nederland, is het dus belangrijk hier goed op te letten. Voor meer informatie over vitamine D3, lees het boek hierover van Dr. Gert Schuitemaker. Klik hier.
Geen onnodige toevoegingen
Het is vanzelfsprekend dat het product geen onnodige toevoegingen bevat, zoals suiker, zout , gist, zetmeel of gluten. Ook synthetische geur, kleur en smaakstoffen horen niet thuis in een voedingssupplement. Ook dit staat dan op het etiket vermeld.
Moderne fratsen
Gebruik géén zg. time-release preparaten. Deze zijn niet nuttig, omdat de vitaminen en mineralen voor een groot gedeelte in het eerste deel van de dunne darm worden opgenomen. Bij een time-released preparaat worden de stoffen pas verderop in de darm vrijgegeven en dan hebben ze weinig waarde meer. In feite is ‘Time-Released’ een prachtige verkooptruc omdat het de indruk wekt dat men een intelligent supplement inneemt. Zoals net gezegd, het heeft totaal geen toegevoegde waarde.
Wat zijn goede merken?
Dit is een vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Naar mijn mening als orthomoleculair therapeut, zijn de volgende merken de moeite waard:
NOW – goede prijs-kwaliteit verhouding, uitstekende supplementen voor mensen met een krapper budget. Blijf wel kritisch en lees de etiketten
Bonusan – Hele goede kwaliteit, vooral de multivitamines zijn goed gedoseerd
Vitals – Nieuw op de markt, Nederlands bedrijf. Verkopen o.a. kindermulti’s gezoet met stevia.
Minami – Specifiek voor visoliesupplementen. Zeer zuiver en hoge dosering. Verkopen ook algenpreparaten, speciaal voor vegetariërs en veganisten.
De goedkope soort komt dan uit een land waar er niet zo nauw met de kwaliteit om wordt gegaan. Dan zit er ook te weinig werkzame stof in of soms, helemaal geen werkzame stof en alleen vulmiddel. Ja, dat gebeurt echt. Klik hier voor een Engels artikel over dit onderwerp. De duurdere merken hebben ook een hogere dosering zodat je per tablet of capsule meer kwaliteit binnen krijgt.
Helaas geldt dus over het algemeen, dat supplementen die je in de supermarkt of bij een voordelige drogist kan kopen weinig tot geen toegevoegde waarde hebben. Sterker, door goedkope vulmiddelen en dergelijke kunnen ze zelfs belastend zijn voor bijvoorbeeld mensen met darmklachten of nierproblemen. In dit geval is goedkoop dus duurkoop.
Maar blijf wel kritisch. Alleen afgaan op de verkoopplek is uiteraard geen goede referentie. Blijf daarom altijd etiketten lezen en zoek extra informatie op het internet of bij de producent zelf. Ga ook na bij jezelf wat je van een supplement verwacht.
Volgende week donderdag: Wat is een goeie multivitamine?
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
35 reacties
Cellulose is een slecht E-nummer, dus beter vermijden, lijkt me.
Het zit echter in bijna alle supplementen…
Per dagdosering (1 tablet)
Vulstoffen (dicalciumfosfaat 80 mg, microkristallijne cellulose 79 mg) 159mg
Zink (picolinaat) 22mg (220% ADH)
Anti-klontermiddelen (plantaardig stearinezuur 8 mg, plantaardig magnesiumstearaat 2 mg) 10mg
Cellulose gom 6mg
Als voedingssupplement voor volwassenen één tablet dagelijks bij voorkeur bij een maaltijd innemen, tenzij anders geadviseerd. Aanbevolen dosering niet overschrijden.
Raadpleeg vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, lactatie, ziekte of medicijngebruik.
is dit een goed product
Net een winkel ontdekt met supplementen heb even wat ingekocht daar
als iemand een goedkope top shop zoekt bij deze :
PS: wie iets wil bestellen bij deze winkel en extra korting wilt kan deze code gebruiken: MNLD87
http://www.bulkpowders.nl
groeten van groenrijk
Denk beter wat voorzichtig zijn met calciumfosfaat. Wordt vooral bij goedkope middelen over ingestopt maar door teveel calcium kan je een tekort aan magnesium krijgen. Kan zomaar gebeuren als je verschillende middelen combineert waar het in zit.
Hallo Heleen,
Daar was ik weer. Ik ben namelijk al een tijdje aan het speuren op je site. Zou je misschien linkjes kunnen sturen waar je de vitamine aanschaft? Op de site vitami praten ze bijv. over Vit D3 400 IE en 1000 IE. Wat is het beste? Daarnaast slik je levertraan van Fermented Cod Liver Oil, Unflavored van € 34,95?
Ben echt heel blij met je site. Heb al er al veel informatie vanaf gehaald. Ga zo door!!
Groetjes,
Gerjanne
Hallo,
Ik wilde voor het eerst vitaminen D3 bestellen op vitavitsnow.com maar deze webshop is gesloten. Heb jij toevallig een ander alternatief? Kun je het ook kopen bij bijv. de Tuinen of een reformhuis?
Groetjes,
Gerjanne
Volgens mijn arts-acupuncturist is Plantina ook een uitstekend merk, naast Now en Orthica
Ik gebruik de Juvo Slim Natural Meal, hele goede ervaringen mee! Te bestellen op: http://aromed.nl/Product/Juvo-Slim-Natural-Raw-Meal/94
hydroxypropylmethylcellulose: volgens mijn E-nummer boekje een slechte stof. als jij hier andere info over hebt hoor ik het graag !
Heleen, jij schrijft: Daar komt bij dat Minami een erg goed merk is, erg zuiver en goed gedoseerd. Ik geef het ook aan mijn kinderen en merk ook zeker positief verschil. (heb het even gekopieerd)
Maar wat voor positief verschil merk je dan bij je kinderen?
Het zijn de kleine dingen die je als ouder opvallen: Betere concentratie bijvoorbeeld door een goeie tijd te kunnen tekenen of schrijven, ze komen erg goed uit hun woorden, zowel in het Engels als Nederlands, ze zijn niet onrustig of vreemd druk en kunnen zich goed beheersen als ze wel kwaad worden. Vooral bij mijn dochter merkte ik een groot verschil toen ik hiermee ben begonnen. Ze was altijd erg verlegen en sprak weinig. In het afgelopen jaar is ze van enkele woorden per zin, naar hele volzinnen en een grotere woordenschat gegaan. Om maar iets te noemen.
Hmm… dan misschien hier ook maar visolie aan de kinderen gaan geven. Maar kan het niet zo zijn dat ‘hele volzinnen’ en ‘grotere woordenschat’ ook met de ‘gewone’ ontwikkeling te maken hebben?
Klinkt verder wel goed, moet ik zeggen! Nu nog even manlief overhalen dat dit ook belangrijk is voor onze kinderen…. 🙂
Jazeker wel, het is alleen dat het sinds het gebruik van de visolie beduidend sneller is gegaan. De juf merkt het ook op dat ze zich heel goed kunnen verwoorden en een bredere woordenschat hebben. Haar heb ik niet verteld dat ze visolie krijgen, dus zij merkt het gewoon op als juf zijnde. Natuurlijk blijven kinderen zich ontwikkelen, met of zonder visolie, maar ik zie en merk gewoon duidelijke, positieve verbeteringen in een aantal cognitieve dingen als spraak en concentratie ten opzichte van een half jaar geleden.
Vergeet ook niet dat dit soort ‘investeringen’ ook lange-termijn effecten hebben. Voor ons speelt dat zeker mee in dit verhaal!
Succes er mee 😉
Dank je wel Jeanette.
Nu gebruik ik ook keltisch zeezout, is het dan wel noodzakelijk om zoveel magnesium extra te gebruiken? Zouden 2 per dag dan niet voldoende zijn? als gewone onderhoudsdosis?
Normaal gesproken nam ik altijd 2 magnesium citrate van Solgar, maar dat bleek dus niet de goede te zijn ivm Fibromyalgie. Aldoende leert men zullen we maar zeggen. Heb nu al zoveel soorten en maten magnesium gehad, steeds denkende de goeie te hebben.
Ben benieuwt naar jouw gedachten.
Mvg,
Yvonne
Dank je wel Jeanette.
Ik heb ook werkelijk geen idee hoeveel ik binnenkrijg.
Ik neem een theelepeltje op een glas met 250ml mineraalwater.
Maar ik ga gewoon uitproberen hoeveel mijn lijf nodig heeft.
Want ik slik ze inderdaad juist voor de spierproblemen. Ik ga het uitproberen 😉
Heel erg bedankt voor al je reacties.
Mvg,
Yvonne
Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoeveel mineralen
( en magnesium) je binnenkrijgt met een bepaalde hoeveelheid zeezout.
Hoeveel magnesium iemand nodig heeft hangt echt af van de gesteldheid van de persoon.
Het is dan ook een kwestie van proberen met hoeveel je toe kan.
De malaat is bij uitstek geschikt voor ‘spierproblemen’ zoals fibromyalgie .
Groet van Jeanette
Ik heb net mijn bestelling binnen vanuit jullie webshop:
Vitamine C 1000 en Magnesium Malaat 1000 mg.
Wat is nou eigenlijk het beste tijdstip om deze supplementen in te nemen? Na het ontbijt, de lunch of het avondeten?
Yvonne,
De vit. C kun je in principe innemen wanneer je er aan denkt maar als je het bij een maaltijd neemt wordt het ijzer vanuit de voeding door de vit. C beter opgenomen.
Voor wat betreft de magnesium maakt het helemaal niet uit wanneer je het neemt. Het is een echte ‘all-rounder’ gebruik er 1 of 2 als je hoofdpijn hebt of voor het slapengaan of bij een stress-situatie.
Je kan er 4 tot 6 per dag innemen afhankelijk van de situatie en je eigen gevoeligheid, maar
een gewone onderhoudsdosis is tot 3-4 per dag.
Groet van Jeanette
Ik vind het heel moeilijk… Ik kan geen verbindingen vinden, dus zou het al niet zo goed zijn toch? (het enige dat ik kan vinden dat eindigt op -taat, is ascorbylpalmitaat, is dat een verbinding?) Er zit per softgel 600 mg algenolie in waarvan 200 mg DHA, dus dat moet goed zijn. Ga gewoon eens kijken welke andere merken er zijn en wat daar dan wel of niet inzit…
ascorbyl palminaat is een vet-verbinding. Gebruikt bij vitamine C die de bloed-hersenbarriere moet kunnen passeren. Erg handig bij bijvoorbeeld hersenvliesontsteking waar vitamine C in grote doses ingezet wordt om dit te bevechten. uiteraard is het dan handig als het ook daadwerkelijk bij de hersenen aankomt.
Maar dit terzijde. Is het deze die jij hebt? Dit komt wel overeen met je beschrijving: http://www.druantia.be/druantia/winkel/index.php?item=royal-green-omega-3-algenolie–per-60-vegicaps&action=article&aid=3764&lang=NL
Ik begrijp inderdaad niet waarom er maiszetmeel gebruikt moet worden. Het zou wellicht interessant zijn om Royal Green zelf eens te bellen om opheldering te krijgen. Ik ben het namelijk met Yvonne eens dat Royal Green op zich een goed merk is (en niet goedkoop!)
Hoi Heleen,
Dat is inderdaad de algenolie die ik heb. Ben even gaan googelen om het telefoonnummer te vinden en zie dat het product bij mij in de omgeving wordt gemaakt. Na ook nog eens goed bij de fabrikant van het product te hebben gekeken, zag ik dat de initiatiefnemers hiervan ook het gezondheidscentrum bij mij in de buurt runnen. Ga morgen of volgende week dus gewoon eens even bij ze langs om het te horen. Ben benieuwd!
Groetjes Anne
Ik gebruik de visolie capsules van Royal Green, omdat ze hoog gedoseerd zijn.
Bevat per softgel:
1.000 mg visolie
waarvan
530 mg EPA
160 mg DHA
100 mg overige omega-3
Ik gebruik heel veel van Royal Green, ook de kokosolie producten. Ben er erg blij en tevreden mee.
Hoi Nelly,
Krill olie wordt gemaakt van, ja, krill en zou hoger in de dosering zitten. Ik kan hier geen onomstotelijk bewijs voor vinden. Daar komt bij dat Minami een erg goed merk is, erg zuiver en goed gedoseerd. Ik geef het ook aan mijn kinderen en merk ook zeker positief verschil.
Weet je ook waarom zij krill olie adviseerde?
Je kan de capsules leegknijpen in bijvoorbeeld een bananenprakje of een smoothie. Mijn kinderen eten ze gewoon zo (die met de aardbeiensmaak) en dit gaat erg goed. Wel willen ze er dan een glas water bij drinken. Misschien met een glaasje diksap oid om het wat makkelijker weg te werken?
Groetjes
Heleen
Hoi Nelly en Heleen,
De reden die mijn homeopaat gaf voor krill, is dat daar minder gifstoffen in zitten. De vissen die voor de visolie worden gebruikt kunnen van alles binnen gekregen hebben uit de zee…
En uiteindelijk halen de vissen de vitamines uit de krill, dus het is ook directer.
Heb zelf algenolie van royal green voor mijn oudste zoon. Hij is nu 3 jaar en kan de capsule zelf doorslikken. De twee jongsten krijgen nog niets, moet misschien eens gaan experimenteren met uitknijpen en hoe dat proeft, geen idee!
Zal ook de ingrediëntenlijst eens doorspitten, want die is behoorlijk lang en dat is niet echt een goed teken toch?
Groetjes Anne
PS: ben amandelkoekjes aan het bakken met de kinderen, wat ruikt dat lekker!
Hmm, ingredienten eens goed bekeken en dit merk wordt m niet voor de volgende keer: maiszetmeel, aroma, zonnebloemolie?, beta-caroteen en karamel als kleurstoffen… oa Moet beter kunnen denk ik!
Ik geef mijn zoontje van 2,5 jaar ook Minami, ik bijt(ja echt) eerst zelf een piepklein stukje van de capsule open en spuit het rechtstreeks in zijn mondje, als hij ziet wat ik eraan mee kom, gaat hij wegrennen, het spul is niet echt lekker, maar dan laat ik hem zien dat hij daarna nog een lekker vitamintje krijgt en dan is het wel goed :), ben er erg tevreden mee!
Groeten Ann-Sofie
En dat wordt een ontzettend interessant stuk, lezen dus! 😉
Volgende week komt er een stukje over MULTI vitaminen.
Het valt mij op dat er enorme verschillen zijn tussen de multi’s.
De multi van Bonusan heeft bijv. 10 mg Jodium per pil terwijl De multi van Now 150 mg/pil/per dag heeft ! Nogal een verschil.
Verder hebben sommige multi’s van Now 80 mg vitamine K en andere multi’s weer niet ( en is dit dan vit K1 of K2?) Al met al, erg verwarrend soms als je op zoek bent naar een goed vitaminepreparaat.
Jij antwoordt hier op een vraag,die ik me al een tijdje stelde. Bedankt! Groeten Izerina
Goedenmiddag,
Door je blog te lezen heb ik visolie voor mezelf en voor de kids besteld van Minami. Eerst een halfslachtige poging om iedere dag die visolie te geven maar goed.. Op advies van de dame van neurofeedback toch begonnen om iedere dag visolie te geven. Ze zagen inderdaad al verschil in de concentratie. Meetbaar dus. Alleen adviseerde zij kryll olie. Ik heb het online proberen te vergelijken maar volgens mij zit er toch meer in de Minami….
Maar is kryll olie nu beter?????
De prijs scheelt niet veel en ik maak zowiezo natuurlijk eerst deze op.
Groetjes Nelly.
Hallo Jeannet,
Je zou dan idd een aparte vit.D erbij kunnen nemen. We halen het nu ook nog niet uit de zon, gezien het weer 😉
Maar mocht je toevallig levertraan gebruiken dan krijg je daarmee ook de juiste vit. D3 binnen.
Groet van Jeanette
Hallo,
Ik weet niet of ik naar merken mag vragen, maar wij gebruiken altijd Solgar VM-75. Die is ook vrij prijzig, maar is het dat waard? Ik dacht altijd dat het een goeie was, omdat het geen toevoegingen bevat.
Ik zie bijv. dat er wel vitamine D2 in zit. Moet ik nog een aparte capsule D3 gaan slikken?
Groetjes,
Jeannet
Bedankt Jeanette, mooi duidelijk stukje!
Groetjes
Wilma