Winnaar Give-Away Kitchen and More en Cranberryrelish met Rode Uien

Cranberryrelish met Rode Uien

De feestdagen staan voor de deur, cadeautjes worden ingeslagen en voorbereidingen voor heerlijke diners en gezellige avondjes worden getroffen. Zo ook in huize Quantrill. Wij hebben pakjesavond al gehad (kwam zo uit, kids zijn nog jong) en over drie weken reizen we weer af naar Engeland om Kerst en Oud&Nieuw bij de schoonfamilie en vrienden daar te vieren. Genoeg fijne dingen voor de boeg dus!

Dit betekent dat ik vanaf dit weekend regelmatig in de keuken zal staan om Christmas Pudding voor te bereiden, Christmas cake te ‘voeden’ met whisky en verschillende chutneys en sauzen te maken om mee te nemen en uit te delen. Letterlijk een heerlijke tijd 😉

Dingen die in zo’n periode onmisbaar zijn in de keuken zijn o.a. voldoende mengkommen die makkelijk schoon te maken zijn, potten voor de sauzen en chutneys, opslagruimte én scherpe messen. De mogelijkheden met goed scherpe messen zijn oneindig. Als je een beetje handigheid hebt, kun je veel dingen sneller en efficiënter fijn hakken dan met een keukenmachine. Plus het is sneller opgeruimd en schoon!

Een goeie test voor een scherp mes, is het snijden van uien. Daar moet je als het ware doorheen kunnen ‘zuchten’ in plaats van ze fijn te drukken met een mes dat zo bot is, dat het net zo goed een lepel zou kunnen zijn. Hieronder heb ik een heerlijk recept voor een cranberryrelish met rode uien neergezet, zodat jullie meteen aan de slag kunnen!

Maar eerst de winnaar van de Give-Away! Wie o wie zal deze prachtige RVS messenset van Kitchen and More gewonnen hebben?

De winnaar is:

‘adrielle de hoog 23 November 2013 12:02
nieuwe ronde, nieuwe kansen. Geweldig dat je dat allemaal kunt organiseren! maar ook met je verhalen en receptjes ben ik heel blij. Dat zijn ook cadeautjes!!! Groetjes, Adrielle’

Gefeliciteerd! Neem gauw contact met mij op via het Contactformulier om je gegevens door te geven en welke kleur messenset je graag zou willen ontvangen. Kitchen and More zullen het dan zo snel mogelijk verder afhandelen.

Cranberryrelish met Rode Uien

900 gram

450 gram rode uien
2 el olijfolie
200 gram oerzoet of palmsuiker
450 gram verse of diepvriescranberry’s
1,2 dl rode wijnazijn
1,2 dl rode wijn
1 el mosterdzaad
½ tl gemberpoeder
2 el sinaasappellikeur of port
Peper en zout

  1. Halveer de rode uien en snijd ze in dunne, gelijkmatige ringen.
  2. Verhit de olie in een grote pan en voeg de uien toe.
  3. Fruit ze onder af en toe omroeren 15 minuten op laag vuur tot ze glazig zijn.
  4. Voeg 2 el suiker toe en bak de uien 5 minuten tot ze gekarameliseerd zijn.
  5. Neem een tweede pan en doe hier de cranberry’s met de rest van de suiker, de azijn, rode wijn, gemberpoeder en mosterdzaad.
  6. Verwarm alles op een laag vuur tot de suiker opgelost is.
  7. Doe het deksel op de pan en breng het mengsel aan de kook.
  8. Laat de bessen 12 – 15 minuten zachtjes koken, tot ze geknapt en zacht zijn. Roer de uien erdoor.
  9. Draai het vuur iets hoger en laat de relish zonder deksel nog 10 minuten koken, tot hij flink ingedikt is en het meeste vocht is verdampt.
  10. Haal de pan van het vuur en breng de relish op smaak met peper en zout.
  11. Schep de relish is warme, gesteriliseerde potten.
  12. Schep wat likeur of port in elke pot en sluit ze dan af en verzegel ze.
  13. Bewaar de relish maximaal 6 maanden op een koele plek en een geopende pot maximaal 1 maand in de koelkast.

Dit recept komt uit het geweldige boek ‘Minibijbel Inmaken’. Als je graag in de keuken staat en de rijkdom van elk seizoen wilt gebruiken en bewaren, dan is dit jouw boek! Maar ook als je graag meer zelf wil inmaken of wecken, is dit boek een aanrader. Met duidelijke, stap voor stap uitgelegde methodes om potten te verzegelen en dergelijke, kun je zo aan de slag om bijvoorbeeld deze heerlijke relish te maken. Ik heb dit recept iets aangepast. Het origineel vraagt om lichte basterdsuiker. Ik vond dat oerzoet (sucanat) ook erg goed werkt en net zo lekker smaakt.

Ik maak deze relish nu al vier jaar voor mijn schoonvader. Hij krijgt dit als cadeau voor Kerst en eet het bij het vlees, gevogelte, kaas, of zo 😉 Omdat hij zo lang houdbaar is, is het niet erg om er meerdere potten van te maken.

Maak jij dingen voor Kerst of de feestdagen? Of maak jij in het algemeen wel bepaalde dingen in? Of juist niet? Deel het hieronder!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

10 reacties

  1. Ik ben echt blij met deze post waar tal van nuttige weetjes lezen, bedankt voor het verstrekken van deze gegevens. Groot artikel, precies wat ik nodig had.

  2. Zojuist de relish gemaakt. Ik had nog nooit zoiets gekookt dus ik was nieuwsgierig hoe het zou gaan; maar het ging prima en het resultaat ziet er veel belovend uit! Ik heb het alleen warm geproefd en daarop afgaand lijkt me het koud heel lekker dus ik kan niet wachten tot het voldoende afgekoeld is. (Ik had het recept gedeeld door twee om niet zo’n grote hoeveelheid te hebben en dat resulteerde in “1,5 “jampotje dit voor degene die wil weten hoeveel potten je maakt met het recept) En alvast fijne feestdagen toegewenst! Groetjes Carla

  3. Anonymous schreef:

    Welke wijn heb je gebruikt? Ik heb een beetje gluhwijn over van sinterklaasfeest. Is dat geschikt?

  4. Anonymous schreef:

    Heeft iemand dit recept al geprobeerd? Veel ingrediënten heb ik (nog) niet in huis, maar de sinaasappel likeur heb ik al gevonden in opa’s kastje. Ben benieuwd wat de lezers van dit recept vinden, het lijkt mij wel lekker.

  5. Henriëtte schreef:

    Hoeveel (jam-) potjes heb je voor bovenstaand recept nodig?

  6. Anonymous schreef:

    Je schreef dat je chrismaspudding maakt. De echte, die je moet voeden! Zou je dat recept ook eens kunnen schrijven? Ik heb er jaren geleden eens een gemaakt. Hij was zo heerlijk! Maar helaas ben ik het recept bij een van mijn vele verhuizingen kwijt geraakt. Een goed recept zou mij heel goed uitkomen!
    Hartelijke groet,
    Pauline

    1. Anonymous schreef:

      De chutney ga ik van de week maken en bij het verzoek van Pauline sluit ik mij aan .
      Ik heb inmiddels al verschillende recepten uit je nieuwste boekje gemaakt……………heerlijk !
      Ziet er erg leuk uit en is zeer bruikbaar, het ultieme decemberkadootje ! ( tip voor alle lezers 🙂
      Hartelijke groet,
      Marja

  7. annie laumen schreef:

    Jammer dat ik niet de winnaar ben
    Gefeliciteerd met je messenset Adrielle
    Grt Annie Laumen

  8. Woh, wat een verrassing! De messenset gewonnen. Ben er heel blij mee. Dank je wel Heleen en Kitchen and More. Een goed begin van de decembermaand. Groetjes, Adrielle

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »
Gietijzeren Braadpan1
Een Natuurlijk Schone Keuken

Review Gietijzeren Braadpan

Ahh, de braadpan. Een trouwe kameraad in de keuken. Hij bakt, suddert en stooft en bewaart van tijd tot tijd de uien als er even geen ruimte in de kelderkast is. Dit is een van de meest essentiele onderdelen van een goed doordachte keuken. Als je er nog niet eentje

Lees verder »