Ga terug
Runderstoofpot met bier

Stevige Runderstoof met Bier

Voor winterse dagen is stevige kost nodig. Maak deze runderstoof met lekker wat groenten en de diepe smaak van bier.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Gang Avondeten
Keuken Engels
Porties 8

Equipment

  • 1 braadpan die in de oven kan

Ingrediënten
  

Voor de runderstoofpot

  • 3 el olijfolie
  • 2 el boter
  • 1 kilo riblappen
  • 3 el boekweitmeel
  • 4 grote uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 winterpenen
  • 3 kleine tomaten of twee grote
  • 3 tenen knoflook
  • 6 takjes tijm
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 tl chilivlokken
  • 500 ml donker bier of stout
  • 800 ml bouillon
  • 250 gram savooiekool

Voor de puree

  • 500 gram koolraap
  • 500 gram aardappelen
  • klont boter
  • peper en zout naar smaak
  • versgemalen nootmuskaat naar smaak

Instructies
 

  • Verhit de oven voor op 150 graden. Zet de braadpan op het vuur en verhit hier de olijfolie en boter op laag vuur in.
  • Snijd de riblappen in blokjes en bestuif ze met boekweitmeel.
  • Braad de stukjes vlees totdat ze rondom goudbruin zijn en haal ze uit de pan.
  • Snijd ondertussen de uien, wortels, tomaten en bleekselderij in grove stukken en doe die in de pan zodra je het vlees er uit hebt gehaald. Voeg eventueel wat extra olie toe om te voorkomen dat het aanbakt.
  • Roerbak de groenten totdat de ui glazig wordt. Voeg dan de knoflook en kruiden toe en roerbak kort.
  • Doe het vlees terug in de pan en schenk de bouillon en het bier er bij. Breng aan de kook en zorg dat je alle bruine stukjes van de pan schraapt. Hier zit de smaak in, dus die wil je in je jus hebben.
  • Draai het vuur uit, doe de deksel op de pan en zet in de oven.
  • Na 1,5 uur roer je alles even goed door en controleer je of er nog genoeg vocht is. Zo niet, voeg dan meer bouillon toe. Voeg nu ook de savooiekool toe en laat nog 1,5 uur garen.
  • Maak nu de puree door de koolraap en aardappelen te schillen en in gelijke stukken te snijden.
  • Kook de groenten in gezouten water tot ze gaar zijn. Houd wat kookvocht achter en giet ze af.
  • Pureer de koolraap met aardappelen met een lekkere kluit boter. Voeg kookvocht toe als de puree droog blijft. Breng op smaak met zout en peper en plenty nootmuskaat.
  • Serveer door eerst de puree op de borden te scheppen en daar bovenop de runderstoof te lepelen. Lekker met een glaasje van het bier waar je het vlees in gestoofd hebt!

Notities

Deze runderstoofpot is perfect om in te vriezen. Laat volledig afkoelen nadat hij gaar is, schep in vriezerbestendige bakken, plak er een sticker op met wat er in zit en de datum en invriezen maar. 
Voor gebruik laat je het volledig ontdooien en warm je het in de oven op 200 graden in 30 minuten weer op. 
Koop heerlijke runderriblappen van Hollandse grasgevoerde koeien, hier!
Trefwoord Glutenvrij