We zitten midden in het verkoudheids- en griepseizoen. Je kan geen school of kinderdagverblijf binnen lopen of de hoestende kinderen (en juffen) komen je al van verre tegemoet. Thuis aangekomen is het dus zaak om je kind zo snel mogelijk, maar ook zo effectief mogelijk weer op de been te krijgen. Want hoewel paracetamol en hoestdrankjes toedienen populair zijn, werken ze contra-productief. Het immuunsysteem van je kleintje is in aanbouw en dit moet bouwstenen krijgen om verder te kunnen ontwikkelen. Milde koorts, verkoudheid en snotneuzen zijn hier een onfortuinlijk onderdeel van, hoe vervelend voor het kind (en lastig voor de ouder?) deze ook zijn.
Dus als onderdeel van een goed herstelprogramma voor je kind, is het belangrijk om ook voeding onder de loep te nemen. Je kan dingen toevoegen, maar je kan ook dingen weglaten om herstel beter te laten verlopen. Vandaag wil ik daar met jullie eens naar kijken.
Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden?
1. Melkproducten
Melk en melkproducten kunnen slijmvormend zijn. Dus als je kleintje veel hoest en/ of een loopneus heeft, doe je er goed aan om deze voedingsmiddelen voor een tijd uit het dieet te schrappen. Vaak zie je bij kinderen die een chronische loopneus hebben, dat ze in het algemeen gevoelig zijn voor melkproducten en daarom maar niet over hun ‘verkoudheid’ heen komen.
Bij onze dochter zijn we er op die manier achter gekomen dat melkproducten niet goed zijn voor haar. Toen ze een peuter was, spendeerden we een week bij mijn schoonouders en daar kreeg ze dagelijks melk. De verkoudheid die we vlak voor ons bezoek eindelijk hadden bezworen, stak in alle hevigheid de kop weer op. Ze had een slijmerige hoest, loopneus en traanogen, maar eigenlijk was ze niet ziek (geen koorts of lamlendig gevoel), alleen erg buiten adem. Het kwartje viel bij mij dat melkproducten wel eens de boosdoener konden zijn. We stopten accuut hiermee en met een dag was de verkoudheid over. Toeval?
2. Geraffineerde Suiker
Geraffineerde suiker zoals witte suiker, rietsuiker uit de supermarkt en glucose-fructosestroop zijn rovers van het lichaam. Ze eisen erg veel grondstoffen als vitaminen en mineralen om verwerkt te kunnen worden in ons lichaam. Dit is in het algemeen al zo, maar als kinderen ziek zijn, wordt de noodzaak van het weglaten van deze suiker nog groter. Als het lichaam ‘alleen maar’ bezig is om suiker te verwerken, zal het erg lang duren eer genezing een kans krijgt. Dat waterijsje dat wel gegeven wordt bij keelpijn, is dus niet erg handig. Maar wat denk je van ingevroren bessen of gewoon een ijsblokje? Lekker verkoelend en suikervrij!
Uiteraard is het in het algemeen een goed idee om bovengenoemde suiker zoveel mogelijk uit het dieet van je kleintje te weren. Een gezond lichaam is beter in staat om virussen af te weren en het hoofd te bieden.
3. Gluten
Gluten vind je in granen als tarwe, spelt, gerst, rogge en ook haver (tenzij deze gecertificeerd glutenvrij is) en deze zijn verantwoordelijk voor de mooie samenhangende structuur van brood en andere meelproducten. Maar ze zijn ook moeilijk te verteren. Dus wanneer je kleintje ziek is, doe je er goed aan om het verteringsstelsel ook een moment van rust te gunnen door gluten tijdelijk niet aan te bieden. Lichte kost als fruit, gekookte groenten, bouillon, vis en rijst worden goed verdragen en geven genoeg energie om niet helemaal flauw te worden van de honger.
4. Pakjes en Zakjes
Veel bekende merken schermen er tegenwoordig mee E-nummervrij te zijn. Maar als je de ingrediënten leest, zie je nog altijd veel glucose-fructosestroop, gistextract, geharde vetten en andere dubieuze toevoegingen. Ja, de E-nummers zijn zo gauw niet te bekennen, maar of het daardoor ineens een betere keuze is? Lijkt mij van niet! In het algemeen is het beter om je eten zo veel mogelijk vanaf punt nul te bereiden en met verse groenten en fruit, onbewerkt vlees en vis en boter of olijfolie te werken. Maar als er een zieke in huis is, wordt het nog belangrijker om hier goed op te letten. Pakjes en zakjes smaken misschien wel lekker en zijn ook wel erg makkelijk, maar ze helpen niet als het gaat om herstel van een zieke.
Als je het moeilijk vindt om de maaltijden goed op smaak te krijgen zonder ‘hulpmiddelen’, raad ik je de webshop van Gekruid van harte aan. Hun kruidenmengsels zijn vrij van onnodige toevoegingen en smaken echt heel erg lekker. Ik gebruik ze regelmatig met veel plezier en succes.
En nee, ik word niet gecompenseerd voor deze link 😉
Conclusie
Eigenlijk is dit lijstje een checklist voor elke bewuste ouder/ persoon. Gezonde voeding en stressbeheersing zijn cruciaal als het gaat om een betere weerstand op te bouwen. Ziek zijn is een normaal proces voor de mens en lichte verhoging, keelpijn die een dag of twee duurt, verkoudheid waarbij het kind rust nodig heeft en algemeen ‘vervelend voelen’ is heel normaal en hoeft niet direct met kunstgrepen onderdrukt te worden.
Uiteraard zijn er ook situaties waarin medische interventie wel nodig is. Blijf dus kritisch en houd je kind in de gaten. Maar voor die situaties waarin je kind alleen extra aandacht, liefde en rust nodig heeft, kan het heel goed zijn om weer even de puntjes op de ‘i’ te zetten wat voeding betreft.
Welke voedingsmiddelen vermijd jij tijdens ziekte? Wat heb jij geleerd van het ziek-zijn van je kind(eren)? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
hier zelf lekker en gezond aan het koken en eten. manlief doet soms mee en soms weer niet. kleintje eet enkel brood, het liefst met iets zoets erop. weigert avond te eten (en geloof me volgens mij we hebben alles al geprobeerd, alle technieken al toegepast..;-( toch is hij praktisch nooit ziek (niet ingeent, helpt ook..;-) als hij zoals nu dan toch een snotneus meeneemt van het KDV dan gaat hij naar bed met de geurbrander aan, etherische olien zoals den of eucalyptus erin voor de openheid van de luchtwegen, lavendel om lekker te slapen en ravensara wat helpt om eventuele infecties te bestrijden. werkt bij ons als een tierelier, zo van zijn verkoudheid af….
mevrouwgewoontjes zegt
Wat als je zelf met een hoofd vol snot (sorry, niet zo heel smakelijk, maar zo voelt het ook) zit? Ik eet nu ruim een half jaar suikervrij/tarwe/melk vrij… Zijn er middeltjes, of iets van een snoepje die de keel kunnen verzachten? Ik heb werkelijk waar geen idee?
Ik heb zelf al gember/citroenthee gemaakt, maar dat is geloof ik wat te heftig (verhittend en zuur) voor mijn darmen. Zijn er mensen die tips hebben? Of gewoon een kwestie van volhouden en de zakdoeken bij de hand houden…
adrielle de hoog zegt
mevrouwgewoontjes, ik ben geen deskundige maar was wel allergisch voor van alles en nog wat. Vooral vaag. Als ik iets van zuivel van de koe binnen krijg lopen mijn holten vol, krijg ik hoofdpijn en jeuk in mijn gezicht en keelpijn. Alleen echte roomboter gaat goed, maar gele kaas, melk, slagroom, mascarpone, goedkope mozarella enz. enz. gaan allemaal mis. Ook Ricedream Vanille geeft dezelfde reactie. Ook heb ik 2 jaar geleden een rot winter gehad wat betreft allergie, snotteren en jeuk, omdat ik een varen in huis had staan. Toen ik hem buiten had gezet om te sproeien en hem vergeten was binnen te halen begon ik op te knappen, chrysanten zelfde reactie, pioenrozen net zo. Het snotteren kan dus veel oorzaken hebben, heb je huisstofmijt allergie of voor bepaalde dieren? Het kan iets heel simpels zijn. Wat mij ’s zomers helpt is Weegbree van akropharma of Scutellaria van Solgar. O ja, een ventilatiesysteem of airco geven mij dezelfde ellendige klachten. Misschien heb je iets aan mijn kwalen overzicht 😉 misschien ook niet, maar ik wilde geen eventuele simpele oplossingen achterhouden. Sterkte ermee. Groetjes, Adrielle
Iris, De Voedzame Keuken zegt
Hi Heleen!
Er is een groot verschil tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk. Rauwe melk is niet slijmvormend! Heel veel mensen die niet tegen melk kunnen, kunnen eigenlijk niet tegen gepasteuriseerde melk, maar vaak wel tegen rauwe melk.
Enneuh, beterschap voor je kinders! Mijn kinderen zijn eigenlijk nooit ziek. Wel eens verkouden natuurlijk en als dat heel erg is probeer ik er zoveel mogelijk kippenbouillon in te stoppen, krijgen ze een ui naast het bed en maak ik thee met gember of salie, als ze willen. Zakjes, pakjes, suiker ed. eten ze nooit, dus dan ook niet.
Heleen Quantrill zegt
Hey Iris
We hebben ook een tijd rauwe melk gedronken, maar hier had ze eenzelfde reactie op. Ik lees idd wel vaker dat rauwe melk beter bevalt en dat geloof ik graag, maar bij ons werkt het helaas niet. Geitenmelk daarentegen weer wel dus ik denk dat het toch met de eiwitten te maken heeft.
Groetjes
Heleen
Angela zegt
Onze jongste heeft regelmatig blaasontsteking, als de huiarts een kuur wil voorschrijven vraag ik meestal uitstel, laat haar veel water drinken en extra vitamine C. Als ik daarna haar urine laat testen is het (meestal) schoon..
Dagelijks dingetjes zegt
En ik zou de hierboven vermelde stappen gewoon lekker doorzetten na herstel!
Corien zegt
Weer erg leerzaam! Dank je wel en beterschap voor je kleine meid!
Anonymous zegt
Wat een open deuren….
adrielle de hoog zegt
Goed stukje weer Heleen! Ik deel je ervaring. Groetjes, Adrielle