We zitten midden in het verkoudheids- en griepseizoen. Je kan geen school of kinderdagverblijf binnen lopen of de hoestende kinderen (en juffen) komen je al van verre tegemoet. Thuis aangekomen is het dus zaak om je kind zo snel mogelijk, maar ook zo effectief mogelijk weer op de been te krijgen. Want hoewel paracetamol en hoestdrankjes toedienen populair zijn, werken ze contra-productief. Het immuunsysteem van je kleintje is in aanbouw en dit moet bouwstenen krijgen om verder te kunnen ontwikkelen. Milde koorts, verkoudheid en snotneuzen zijn hier een onfortuinlijk onderdeel van, hoe vervelend voor het kind (en lastig voor de ouder?) deze ook zijn.
Dus als onderdeel van een goed herstelprogramma voor je kind, is het belangrijk om ook voeding onder de loep te nemen. Je kan dingen toevoegen, maar je kan ook dingen weglaten om herstel beter te laten verlopen. Vandaag wil ik daar met jullie eens naar kijken.
Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden?
1. Melkproducten
Melk en melkproducten kunnen slijmvormend zijn. Dus als je kleintje veel hoest en/ of een loopneus heeft, doe je er goed aan om deze voedingsmiddelen voor een tijd uit het dieet te schrappen. Vaak zie je bij kinderen die een chronische loopneus hebben, dat ze in het algemeen gevoelig zijn voor melkproducten en daarom maar niet over hun ‘verkoudheid’ heen komen.
Bij onze dochter zijn we er op die manier achter gekomen dat melkproducten niet goed zijn voor haar. Toen ze een peuter was, spendeerden we een week bij mijn schoonouders en daar kreeg ze dagelijks melk. De verkoudheid die we vlak voor ons bezoek eindelijk hadden bezworen, stak in alle hevigheid de kop weer op. Ze had een slijmerige hoest, loopneus en traanogen, maar eigenlijk was ze niet ziek (geen koorts of lamlendig gevoel), alleen erg buiten adem. Het kwartje viel bij mij dat melkproducten wel eens de boosdoener konden zijn. We stopten accuut hiermee en met een dag was de verkoudheid over. Toeval?
2. Geraffineerde Suiker
Geraffineerde suiker zoals witte suiker, rietsuiker uit de supermarkt en glucose-fructosestroop zijn rovers van het lichaam. Ze eisen erg veel grondstoffen als vitaminen en mineralen om verwerkt te kunnen worden in ons lichaam. Dit is in het algemeen al zo, maar als kinderen ziek zijn, wordt de noodzaak van het weglaten van deze suiker nog groter. Als het lichaam ‘alleen maar’ bezig is om suiker te verwerken, zal het erg lang duren eer genezing een kans krijgt. Dat waterijsje dat wel gegeven wordt bij keelpijn, is dus niet erg handig. Maar wat denk je van ingevroren bessen of gewoon een ijsblokje? Lekker verkoelend en suikervrij!
Uiteraard is het in het algemeen een goed idee om bovengenoemde suiker zoveel mogelijk uit het dieet van je kleintje te weren. Een gezond lichaam is beter in staat om virussen af te weren en het hoofd te bieden.
3. Gluten
Gluten vind je in granen als tarwe, spelt, gerst, rogge en ook haver (tenzij deze gecertificeerd glutenvrij is) en deze zijn verantwoordelijk voor de mooie samenhangende structuur van brood en andere meelproducten. Maar ze zijn ook moeilijk te verteren. Dus wanneer je kleintje ziek is, doe je er goed aan om het verteringsstelsel ook een moment van rust te gunnen door gluten tijdelijk niet aan te bieden. Lichte kost als fruit, gekookte groenten, bouillon, vis en rijst worden goed verdragen en geven genoeg energie om niet helemaal flauw te worden van de honger.
4. Pakjes en Zakjes
Veel bekende merken schermen er tegenwoordig mee E-nummervrij te zijn. Maar als je de ingrediënten leest, zie je nog altijd veel glucose-fructosestroop, gistextract, geharde vetten en andere dubieuze toevoegingen. Ja, de E-nummers zijn zo gauw niet te bekennen, maar of het daardoor ineens een betere keuze is? Lijkt mij van niet! In het algemeen is het beter om je eten zo veel mogelijk vanaf punt nul te bereiden en met verse groenten en fruit, onbewerkt vlees en vis en boter of olijfolie te werken. Maar als er een zieke in huis is, wordt het nog belangrijker om hier goed op te letten. Pakjes en zakjes smaken misschien wel lekker en zijn ook wel erg makkelijk, maar ze helpen niet als het gaat om herstel van een zieke.
Als je het moeilijk vindt om de maaltijden goed op smaak te krijgen zonder ‘hulpmiddelen’, raad ik je de webshop van Gekruid van harte aan. Hun kruidenmengsels zijn vrij van onnodige toevoegingen en smaken echt heel erg lekker. Ik gebruik ze regelmatig met veel plezier en succes.
En nee, ik word niet gecompenseerd voor deze link 😉
Conclusie
Eigenlijk is dit lijstje een checklist voor elke bewuste ouder/ persoon. Gezonde voeding en stressbeheersing zijn cruciaal als het gaat om een betere weerstand op te bouwen. Ziek zijn is een normaal proces voor de mens en lichte verhoging, keelpijn die een dag of twee duurt, verkoudheid waarbij het kind rust nodig heeft en algemeen ‘vervelend voelen’ is heel normaal en hoeft niet direct met kunstgrepen onderdrukt te worden.
Uiteraard zijn er ook situaties waarin medische interventie wel nodig is. Blijf dus kritisch en houd je kind in de gaten. Maar voor die situaties waarin je kind alleen extra aandacht, liefde en rust nodig heeft, kan het heel goed zijn om weer even de puntjes op de ‘i’ te zetten wat voeding betreft.
Welke voedingsmiddelen vermijd jij tijdens ziekte? Wat heb jij geleerd van het ziek-zijn van je kind(eren)? Deel het hieronder!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.