Meng de droge ingrediënten met de basterdsuiker in de kom van je keukenmachine.
Doe de gewone suiker met de honing en water in een pan en breng aan de kook.
Schenk het vloeistof bij het meel en meng goed door. Gebruik echt een keukenmachine, want het is te heet om met de handen te doen.
Kneed zo'n vijf minuten goed door.
Vet een cakeblik in en doe een stukje bakpapier op de bodem.
Druk het stevige deeg in de bakvorm en gebruik een natte lepel om het goed in de hoeken te drukken. Strijk de bovenkant mooi glad en dek af met plasticfolie. Laat zo minstens 12 uur staan. Langer kan ook, maar niet langer dan 24 uur.
Verwarm na de rusttijd de oven op 170˚ (elektrisch) en bestrijk de bovenkant van de koek met een beetje melk.
Bak de kruidkoek in het midden van de oven voor minstens 60 minuten. Check na 45 minuten hoe gaar de koek dan is. Verlaag de temperatuur eventueel naar 160˚ en bak de koek iets langer (tot max. 90 minuten).
Zodra de koek gaar is, haal je hem uit de oven en na ongeveer 10 minuten haal je hem uit het blik. Laat de koek daarna volledig afkoelen voordat je hem aansnijdt. Echt, dan is hij op z'n best.