Verwarm de oven voor op 200˚ en vet een cakeblik in. Leg een stukje bakpapier op de bodem zodat de meatloaf er makkelijk uit komt. Zet apart.
Neem een koekenpan en verhit hier de olie in. Fruit de ui tot deze glazig wordt en voeg dan de knoflook toe. Bak kort totdat de knoflook geurig wordt. Haal uit de pan en zet apart.
Maal de havermout met de lijnzaad fijn in een keukenmachine met messen.
Voeg de kidneybonen, linzen, amandelen, zonnebloempitten, gebakken ui met knoflook toe met 3 el water en pureer tot je een soort van grove gehakt consistentie hebt.
Stort het mengsel in een ruime kom en voeg nu de wortels, champignons, kruiden, tomatenpuree, mosterd, sojasaus en genoeg peper en zout naar smaak toe en kneed alles goed. Als het wat droog lijkt voeg je wat extra water toe. Lijkt het nat? Voeg dan wat meer havermeel toe.
Druk het vegan gehaktmengsel in het bakblik en verdeel het goed. Zet in de oven en bak in 30 minuten gaar.
Je kunt ook een hartige glazuur maken door 2 el tomatenketchup met 2 el zure jam van bijvoorbeeld rozenbottels of cranberries te combineren en dit na 10 minuten op de meatloaf te smeren. Dit is optioneel maar wel erg lekker.
Haal de vegan gehaktbrood uit de oven en laat 15 minuten afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt. Snij aan plakken en serveer met een frisse salade!