100 Dagen Onbewerkt Eten – Maandag gaan we van start!

Nog twee dagen en dan gaan we weer hard aan het werk. Een nieuwe uitdaging, passend bij het nieuwe jaar, namelijk 100 Dagen Onbewerkt Eten. Doel van deze uitdaging is om jezelf 100 dagen de tijd te geven om de puntjes weer op de ‘i’ te zetten qua gezonde voeding. Sommigen doen het puur voor zichzelf omdat oude, minder gezonde gewoontes er toch weer insluipen en een uitdaging als deze ze kan helpen om de boel weer eens stevig op de rails te zetten. Anderen willen graag meer grip krijgen op wat er binnen het gezin gegeten wordt. Gezondheid speelt bij iedereen een grote rol.


Maar je kan geen uitdaging aangaan zonder gedegen voorbereiding. Het laatste wat je dit weekend moet doen is er nog even ‘flink tegenaan gaan’. Beter is het om dit weekend te gebruiken om bepaalde aspecten van je eetgewoontes eens kritisch onder de loep te nemen. Dit kan heel simpel al door je keukenkastjes eens op te ruimen! Gewoon, alles er uit halen, wat (flink) over datum is weggooien, lekker even schoonmaken en weer geordend terugzetten.

Hetzelfde geldt voor je koelkast en vriezer. Haal ook die eens leeg. Gooi verlepte groenten of oude kipfilet met vriesbrand weg, maar de planken en lades weer eens goed schoon en maak letterlijk ruimte voor nieuwe gewoontes. Want niks werkt zo ontmoedigend als een rommelige plek om een goede gewoonte in te beginnen.

En misschien is het een idee om dit weekend een menu te plannen voor de komende week. Zoek eens naar ‘Budget’ op mijn site voor ideeën om menu te plannen en zo ook je boodschappenbudget beter te kunnen beheren. Geloof me, dit werkt echt. Ik wil namelijk echt niet beweren dat ik alles fantastisch georganiseerd heb, maar een weekmenu plannen en mijn boodschappenlijst daarop aanpassen is een geweldige verandering geweest waar ik nu nog steeds profijt van heb.

Dus ga zitten met een blocnote en pen of een programma op je computer (Things op je Mac als je die hebt werkt erg goed voor mij) en bedenk wat de favoriete maaltijden van jou en eventueel je gezin zijn en plan die in. Maak een boodschappenlijst en houd ook rekening met snacks en een avond dat je echt even niet wil koken.

Niet mijn huis! 😉

Want geloof me, niemand is perfect en wat we zeker niet willen is dat we door een drukke week waarin alles anders liep dan gepland, ontmoedigd worden en de hele uitdaging maar aan de wilgen hangen.

Want dat is wel iets waar je ook over na kan denken. ‘Keep it real’ roep ik wel eens tegen mezelf. Dingen gaan namelijk maar zelden zoals je ze je voorstelt. Het is uiteraard leuk en erg plezierig om een bepaald beeld te creeren van hoe je door deze uitdaging heen zal komen, maar de realiteit is vaak heel anders.

Dus hoe ga je om met teleurstellingen, tegenslagen en momenten van zwakte? Moet je er wel mee omgaan of kun je ze makkelijk naast je neerleggen. Ga dus na bij jezelf wat de momenten zijn dat je denkt af te haken of het even niet meer ziet zitten of gewoon echt even helemaal geen zin meer te hebben. Voor mij is dat als de verveling inzet. Dat gaat bij mij vrij snel. Dat ik deze website al twee en een half jaar (yay!) in de lucht heb, is al een persoonlijke overwinning! Te vaak heb ik namelijk dingen opgegeven gewoon omdat ik me verveelde. Echt een hele volwassen emotie (rollen met de ogen), maar helaas is dat wel iets wat kennelijk in mij zit en waar ik van tijd tot tijd me tegen moet verzetten.

Verveling voor mij dus. Och, het hoeft niet meer zo nodig. Wie houd ik voor de gek? Hele verheffende gedachten en hup, rennen naar de Jumbo voor cake bij de koffie in plaats van zelfgemaakte fudge die ik eigenlijk altijd in de vriezer heb liggen.

Een inkijkje in de troebele wateren van mijn geest 😉

Maar ik hoop dat ik mijn punt over heb kunnen brengen, namelijk: minder glorieuze momenten zullen komen. Gewild of ongewild. Wat doe je dan? Hoe kun je voorkomen dat je na vijf weken de handdoek in de ring gooit? Welk vangnet kun je nu instellen en welke gewoontes kun je aanleren zodat je er op een zwak moment profijt van zal hebben?

En ook: Zwakke moment zijn er gewoon. GET OVER IT!

En ga dan weer over op de orde van de dag, namelijk lekker en onbewerkt eten en je beter voelen dan ooit tevoren. Echt niet dat een avondje uit of kritische vragen op een verjaardag je daarvan af kunnen houden!

Dus wat ga jij doen dit weekend om maandag hier in te kunnen checken en echt te beginnen met Onbewerkt Eten? Begin je er gewoon aan en zie je wel waar het schip strandt? En wees eerlijk nu! Of ben je super georganiseerd en plan je elk detail voor de komende 100 dagen?

Wat jouw manier ook is, doe het bewust. Geniet er van, geef jezelf de ruimte en toestemming om met veel plezier en zin deze uitdaging aan te gaan met jezelf en met anderen en wees niet te streng voor jezelf als het niet helemaal volgens plan loopt. Want vergeet niet: Je hebt jezelf er alleen maar mee 😉

Lieve mensen, ik wens jullie een heel fijn weekend en we spreken elkaar maandag.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

16 reacties

  1. Anonymous schreef:

    Hallo,wil graag meedoen,moet ik ergens aanmelden?

  2. De keukenkastjes en koelkast, vriezer zijn al op orde. Die heb ik direct nadat ik je blog voor een aantal maanden terug had ontdekt, aangepakt. Wat ik wel ga doen is verder lezen op je blog ‘budget’, daaruit een weekmenu samenstellen en een boodschappenlijstje maken. Dat geeft me houvast.
    Sucees allemaal!!! Harte groet, Helga

  3. Anneke Pronk schreef:

    oei, dit bericht valt net pas binnen dus dat ga ik niet meer redden voor morgen. Als mantelzorger voor mijn Ma is de zondag voor haar. Maar ik ga er voor, komt goed, dus tot morgen!! 🙂

  4. Ik heb er helemaal zin in. In mijn gezin van 5 kieskeurige eters zal het niet meevallen om iedereen tevreden te stellen maar dat lukt nu ook al niet. Zo jammer want ik heb zulke heerlijke recepten van jou en ook van Jamie O. die ik alleen lekker vind, maar… ik ga het toch gewoon doen. groetjes en succes iedereen!

  5. Anonymous schreef:

    Oke,ga mij inlezen dit weekend,om goed te kunnen proberen a.s.maandag.
    De kastjes zijn opgeruimd deze week,
    en ga er voor om het vol te houden.
    Ik ben alleen en dan werkt het wel wat makkelijker.
    Succes allemaal!
    Hansje

  6. Anonymous schreef:

    Ik dacht dat ik het redelijk door had, maar nog steeds stuit ik op bewerkte spullen in mijn kast. Stond zojuist soep te maken en daar moet salamiworst in, die juist de lekkere smaak aan die soep geeft. In de winkels lees ik al zoveel mogelijk etiketten en ook bij deze worst heb ik gekozen voor zomin mogelijk zooi. Neemt niet weg dat er nog steeds glucosestroop en plantaardige vetten inzitten en 2 E-nummers. Dus vanaf volgende week alleen nog echte soep maken! Heb het nog wel erg moeilijk om de suikers (ook al zijn het goede) te laten staan. Ben nu meer met stevia aan het doen, maar die trek in een lekkere scone met (suikervrije)jam is er nog steeds! maar ik wil echt deze maand van die schimmel af!!!!!! Gr. Adrielle

    1. ariane schreef:

      Hallo Adrielle, je hebt het over een schimmel. Ik heb al jaren een lelijke schimmel aan mijn nagels waardoor ik geen nagels(ik heb het niet over (te) korte nagels maar mijn nagelbed wordt opgevreten door de schimmel) Geen gezicht en ook erg pijnlijk vooral bij koud weer. Zou ik van deze schimmel af kunnen komen denk je als ik suikervrij zou eten? En zijn de ongeraffineerde suikers in dit geval ook slecht?
      grot en heel veel succes de komende dagen!

    2. Anonymous schreef:

      Hallo Ariane, ik ben bang dat er toch iets meer voor nodig is dan alleen de suiker te laten staan om van je schimmel af te komen. Ik kamp er al een tijdje mee, dan is het bijna weg en dan steekt het toch weer de kop op. De laatste keer heb ik van mijn natuurgeneeskundig therapeut een zwaarder middel voorgeschreven gekregen. Wat voeding betreft, de schimmel leeft goed op suikers en op gist en die zitten echt in heel veel voedingsmiddelen. Suikers betekent ook de witte koolhydraten en gist is dus ook brood (behalve desem) enz. enz. Ik heb zelf een boekje met het candida-dieet, ik ga me proberen er zoveel mogelijk aan te houden. Het betekent ook geen gewone chocola, ze geven daarvoor carobe aan. Alleen vind ik carobe niet te eten. Dus ik ben heel benieuwd wat ik ervan in de praktijk kan brengen. Heb je wel eens advies gekregen over de schimmel, want voor mij klinkt dat toch wel ernstig. En hoe voel je je? Groetjes, Adrielle

    3. ariane schreef:

      Hallo Adrielle, hartelijk dank voor je reactie.
      Ik heb een paar jaar geleden Terbinafine geslikt (via de huisarts),kreeg ik op den deur schone nagels maar naar verloop van tijd kwam die schimmel toch terug. Dat spul ga ik niet meer slikken vanwege de bijwerkingen. Via een orthomoleculair therapeut kreeg ik Candida Clear van Now maar daar heb ik niet veel van gemerkt, mede doordat (denk ik) ik niet van zoetigheid kan afblijven. Wit brood, meel, rijst etc eet ik niet.
      Ik voel me sinds een paar weken goed. Sinds ik geen brood en E nrs meer eet ben ik niet zo moe (lees uitgeput)meer en heb geen last van mijn darmen. De aspartaam bleek bij mijn de grote boosdoener te zijn. E621 (glutamaat) verdraag ik ook niet.
      Misschien moet ik toch even weer naar mijn ortho therapeut want ik wordt er een beetje moedeloos van. Bovendien heb ik het gevoel dat ergens het evenwicht verstoord is geraakt, maar waar en hoe ik dat zou kunnen herstellen? dat weet ik op dit moment even niet.
      Jij heel veel succes met het volgen van het anti candida dieet.
      Gr, Ariane

  7. Mmm… ik zou niet weten waar te beginnen want ik wil wel zonder toevoegingen eten maar zo lang neem ik deze materie nog niet tot me. En nogmaals met een gezin van 7 personen waarvan ik alleen dit voornemen heb…….. En ik weet van mezelf dat alleen voor mij apart koken of klaarmaken niet werkt. Of ik heb niets of ik sta om 6 uur vertwijfeld in de supermarkt wat ik mijn gezin moet voorzetten. Ik weet dus niet of het lukt om mee te doen. Een boodschappenlijstje zou leuk zijn of voorbeelden…maar me inlezen in een weekend lukt me niet. (Zeker omdat ik me nu op de was ga storten, echt een giga achterstand en maandag gaat de meute weer naar school)

    Nelly

  8. ballabolla schreef:

    voor volgende week maak ik voor mezelf wortelsla met krenten, honing, appelcider azijn, een beetje bio olijfolie, himalayazout en peper en een sla van fijn gesneden spitskool. De dingen die ik niet in huis heb staan op m’n booschappenlijstje! En gister kreeg ik al wat crackers, chocopasta en applerolls binnen van Raw Health! Lets go real food!
    Succes allemaal, gewoon doen en onthou: suiker is niet zoet van goedheid 😉

  9. Anonymous schreef:

    Jij zorgt vaak voor een extra stimulans.

    Ik zit aan de eetkamertafel, om me heen 17 kookboeken, die geheel of gedeeltelijk verantwoord zijn (onder andere de jouwe Heleen).
    Daarbij heb ik de groente- en fruitkalender op mijn bureaublad klaar staan.

    Pen en mijn menu/notitieblok liggen klaar en mijn weekplanning is in de maak.
    Ik heb frisse moed. Er is een maar, hier is een huishouden van twee personen. Ik doe de boodschappen en kook, echter gaat mijn beter helft (in dit geval iets minder betere helft) niet mee in biologisch, gluten-, zuivel-, toevoegingen-, geraffineerd, bewerkt vrij eten.

    het is alleen lastig, maar het is te doen.

    Succes iedereen

    Groeten
    Elke

    1. Marie Louise schreef:

      Mijn man doet er ook niet aan mee, hij heeft niets met gezond eten helaas.

    2. Anonymous schreef:

      Bij ons het eten wat de pot schaft. Ik ga echt niet apart koken, dan blijf je bezig… Wanneer jij gezond kookt, eet je wederhelft dat toch gewoon mee?

      Olga

  10. Marie Louise schreef:

    Gelukkig heb ik de koelkast en vriezer, kastjes….altijd vrij van spul wat over datum is.
    Dus dat hoef ik niet te doen. Weekmenu werk ik al jaaaren mee, vind ik ook ideaal. En pasgeleden naar de boerderij/natuurwinkel geweest en allemaal bio fruit en groenten gekocht, granen, melen….dus ik ben zover wat dat betreft. Ik maak altijd al zelf dingen ipv pakjes en zakjes maar nu ben ik dus ook over naar zoveel mogelijk biologisch en onbespoten. En van die 100 dagen maak ik er stiekum net iets meer want ben er gisteren mee gestart.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »