Schone lucht in huis is ontzettend belangrijk omdat we – nu meer dan ooit tevoren – veel tijd binnenshuis doorbrengen. En naast gezond eten, goed slapen en stress reduceren is de lucht die we inademen van levensbelang. Een artikel op de NOS vorige week maakte dat weer eens duidelijk. Daarin pleitten longfonds en artsen voor gezonde lucht voor de kinderen. Maar ook als je niet in een industrieel gebied woont, kan de lucht in huis behoorlijk vervuild zijn.
Het TNO deed vorig jaar een onderzoek naar de luchtkwaliteit in huis, op school en op kantoor en concludeerde dat de lucht bij mensen thuis vaak vervuilder is en meer CO2 bevat dan gezond is. Koken en spuitbussen haarlak en deodorant zijn daarbij de ergste vervuilers. Maar ook een houtkachel en uiteraard roken zijn flinke boosdoeners als het gaat om een slechte luchtkwaliteit in huis. Klik hier om het onderzoek te lezen (PDF)
Wat maakt de lucht in huis vies?
Tel daar bij op als je in een grote stad woont of naast een agrarisch gebied waar gespoten wordt, of je wellicht schimmel in je kelder of badkamer hebt en het kan zo maar zijn dat de lucht in huis je beroerder maakt dan je zou denken. En wat denk je van deze factoren:
- Huisstof,
- Luchtvervuiling van buiten die binnen komt (als je bijvoorbeeld dichtbij een drukke weg woont),
- Chemische stoffen die in huis gebruikt worden om schoon te maken of te decoreren,
- Huisdier stof,
- Geurtjes voor in huis, chemische geurkaarsen, geurstokjes of huisparfum,
- Oude kooktoestellen,
- Vocht en schimmel,
- Vloerbedekking, gordijnen en andere stoffen in huis die stof vasthouden.
Schone Lucht in Huis
Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen, maar er is gewoon niet aan te ontkomen dat we ook echt wel tijd binnen door moeten brengen 🙂 Dus wat te doen? Het beste is dan om actief bezig te gaan om de lucht in je huis schoon te maken. Het liefst op een natuurlijke manier uiteraard!
Voordat ik met de lijst met tips voor schone lucht in huis begin, wil ik nog wel even zeggen dat het niet alleen vervuilde lucht is waar je last van zou kunnen hebben. Het heeft weinig zin om voor schone lucht in huis te zorgen als je niet schoonmaakt. Met name stof en stofmijt kunnen best gemene klachten geven. Dus zorg dat je een routine hebt waarbij je regelmatig grondig afstoft en wellicht stofnesten in huis (hoeveel knuffels, kussens en dekentjes heeft een mens nodig?) reduceert of opheft. Dit maakt het schoonmaken ook weer iets makkelijker!
1. Een goede Stofzuiger
Goed zuigen is de basis voor schone lucht in huis. Investeer in een stofzuiger met een speciaal filter, zorg dat je stofzuiger regelmatig een schone zak en filter krijgt en druppel eventueel wat tea tree olie op het stoffilter voor een extra anti-bacteriële boost 🙂 Ik ben erg blij met mijn Miele, maar er zijn ook andere merken stofzuigers die een sterker filter hebben.
En zuig niet alleen de vloer! Je kunt gordijnen, kussen, matrassen en andere stofferingen ook goed afzuigen om zoveel mogelijk huisstofmijt te verwijderen. Bij ons thuis doen we ook de schoenen uit voordat we binnen komen. Dat scheelt ook een hoop rommel en pollen van buiten!
Er is ook zoiets als té schoon. Een mens is niet gemaakt om steriel te leven en een beetje viezigheid is goed voor het immuunsysteem. Dus zorg voor een fris huis, maar maak er geen manie van.
2. Borstel Fikkie
Heb je een huisdier? Een hond, kat of konijn? Zorg dan dat ze goed verzorgd en geborsteld zijn. Haren van honden, katten en konijnen zijn erg fijn en kunnen luchtwegproblemen geven. Dus geef ze regelmatig een fijne borstelbeurt om in ieder geval een deel van die losse haren op te vangen.
3. Gebruik natuurlijke luchtverfrissers
Er zijn genoeg reclames die luchtverfrissers aanbevelen en ons doen geloven dat die de lucht schoonmaken. Maar verreweg de meeste daarvan zijn op basis van chemische componenten. Of ze de lucht ook daadwerkelijk schoonmaken of alleen het ene met het andere vervangen? Ik weet het niet, maar ik hou niet van chemische luchtjes in huis. Ik heb een mooie verzameling essentiële oliën die ik van tijd tot tijd in een schaaltje op pannetje met water druppel als ik de lucht, bijvoorbeeld tijdens ziekte, wat ‘extra’s’ wil geven. Tea tree en pepermunt zijn dan favoriet. Citroen, sinaasappel en kruidnagel vind ik erg lekker als oppeppertje.
4. Bijenwas kaarsen
Al eerder schreef ik over bijenwas kaarsen en waarom die mijn voorkeur hebben boven reguliere kaarsen. Met dat een kaars smelt, komen er stoffen vrij die in de kaars zitten. Leuk en gezellig die kaarsjes, maar kies dus voor bijenwas kaarsen. Die geven geen schadelijke stoffen af.
5. Check je Airconditioner
Heb je een airconditioner in huis? Sommige varianten hebben een filter. Zorg dat die regelmatig schoongemaakt wordt, zodat hij efficiënt kan werken en de lucht niet onnodig vervuild.
6. Check je huis op Schimmel
Oudere huizen, goedkope bouwmaterialen of slecht geventileerde ruimten zijn een broedplaats voor schimmel. Schimmel is echt niet prettig en kan desastreuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je schimmel hebt, laat het dan verwijderen. En dan heb ik het dus niet op de schimmel die je in de voegen in de badkamer hebt (hoewel je die ook niet uit de hand moet laten lopen), maar die grote zwarte en soms groenige aanslag rond ramen, in de kelder of op de plafonds. Dit moet professioneel gedaan worden om er voor te zorgen dat het niet terugkomt. En let er ook op dát het niet terugkomt. Ventileer, maar schoon en verwijder tijdig schimmel als je het ziet. Klik hier voor een onderzoek naar schimmel in huizen van het RIVM.
7. Kies voor Natuurlijke schoonmaakmiddelen
Alles wat een geurtje heeft, komt in de lucht terecht. Chemische schoonmaakmiddelen laten een residu achter dat de luchtkwaliteit ook negatief kan beïnvloeden. Zelf maak ik al meer dan tien jaar schoon met diverse natuurlijke schoonmaakmiddelen, gekocht of zelfgemaakt. Naast dat ik het prettig vind dat het huis niet altijd naar schoonmaakmiddel ruikt, is het ook beter voor het milieu. Want je spoelt het wel allemaal weg als je klaar bent met schoonmaken.
8. Koken
Koken op een (ouder) gasfornuis verhoogt het CO2 gehalte in huis aanzienlijk! Uitgebreid koken, maar ook gourmetten zijn flinke boosdoeners als het gaat om het verpesten van de schone lucht in huis. Uiteraard moet je wel koken. Switchen naar inductie is dan een optie. Maar niet iedereen wil of kan dat. Zelf ben ik erg blij met mijn gasfornuis, dus switchen wil ik niet 🙂 Zorg in dat geval dus voor een goed werkende afzuigkap en voldoende ventilatie wanneer je gekookt hebt. In het onderzoek van TNO staat hier meer over geschreven. Link staat bovenaan.
9. Koop meer Kamerplanten!
Kamerplanten zijn bewezen goed voor schone lucht in huis! NASA deed hier onderzoek naar en kwam met een lijst met luchtzuiverende planten waarvan bewezen is dat ze bepaalde schadelijke stoffen absorberen en filteren. Klik hier om die lijst met Latijnse namen te bekijken.
Het is niet zo dat luchtzuiverende planten een goeie vervanging zijn voor een schoon huis en frisse lucht van buiten. Maar het is ook niet zo dat ze totaal zinloos zijn. En het schijnt dat binnenruimtes waar meer groen in staat als prettiger worden ervaren en dat de mensen in die ruimte er wat gelukkiger door worden. Dus als je het niet voor de lucht doet, doe het dan voor je gemoed 🙂
10. Gebruik Zoutlampen
Ook heb ik al eens over zoutlampen geschreven. Net als bij luchtzuiverende planten, kunnen zoutlampen bijdragen aan een schone lucht in huis. Anekdotische verhalen van mensen met bijvoorbeeld astma of andere luchtwegklachten geven aan dat men zich prettiger voelt wanneer er een zoutlamp aan staat. De wetenschap kan dit niet altijd onderschrijven, maar het is wel een feit dat zoutlampen negatieve ionen afgeven. Dat is goed, hier lees je daar meer over. Dus baat het niet? Het schaadt ook niet en ze geven erg mooi licht. Slaap je lekker bij 🙂
11. Luchtfilters
Als laatste wil ik luchtfilters noemen. Wij hebben er twee, eentje in de slaapkamer en eentje beneden in Simon z’n werkkamer. Wij hebben een Boneco luchtfilter in de slaapkamer. Simon heeft gauw last van luchtweginfecties en allergieën en een luchtfilter helpt hem enorm – vooral ’s nachts – om beter te ademen en minder last te hebben van bijvoorbeeld de pollen die er momenteel rondzweven.
Conclusie
Een schone lucht in huis creëer je door verschillende stappen te nemen en een aantal aanpassingen te doen. Alleen zuigen, alleen bijenwaskaarsen branden of alleen een luchtfilter gebruiken heeft weinig zin. Het is een combinatie van factoren die de lucht in huis reinigen en gezonder maken. Maar het is zeker de moeite waard! Een gezonde lucht in huis komt je humeur, energie en slaapkwaliteit altijd ten goede. En het mooiste is dat het niet per sé moeilijk, kostbaar of lastig is om voor elkaar te krijgen. Dus kijk vandaag eens wat jij zou kunnen doen voor schone lucht in huis!
Laat een reactie achter