5 Gezondheidsvoordelen van Saffraan: Lees ze hier!

Saffraan staat bekend om zijn exclusiviteit. De prijs varieert tussen de 500 en 5000 euro voor een halve kilo. Dit komt voornamelijk omdat het zo lastig te oogsten is. Saffraan heeft een hele bijzondere smaak: zoetig en toch ook wat bitter. Ook geeft het je gerecht die typische warm-gele kleur. Denk bijvoorbeeld aan paella.

Saffraan

Wat is Saffraan?

Saffraan zijn de draadjes van de Crocus sativus, ook wel de saffraan krokus genoemd. Die draadjes worden met de hand geplukt, waardoor de productie erg prijzig is. Het wordt voor het eerst in het oude Griekenland gebruikt voor de medicinale eigenschappen, maar veroverde langzaamaan de rest van de wereld vanwege de bijzondere smaak en toepassingen in gerechten. Je herkent saffraan aan de rode draadjes die meestal in kleine glazen potjes of flesjes verkocht worden. Vanwege de exclusiviteit moet je niet raar opkijken dat je wel een euro of 5 tot 10 neer moet leggen voor zo’n potje. Maar je hebt dan ook niet heel veel nodig. Een enkel draadje in het gerecht is vaak al voldoende voor die bijzondere smaak en prachtige kleur.

Gezondheidsvoordelen van Saffraan

Saffraan kent ook vele gezondheidsvoordelen. Net als kurkuma is het dus de moeite waard om er een potje van in huis te hebben!

1. Een Krachtig Antioxidant

Ik ben gek op antioxidanten. Ze helpen vrije radicalen af te voeren en ondersteunen herstel en opbouw van cellen en veel belangrijke processen in het lichaam. Lees hier meer over antioxidanten. Saffraan bevat noemenswaardige antioxidanten als crocine, crocetine, safranal en kaempferol (bron). Deze antioxidanten kunnen helpen bij het terugdringen van ontstekingen, verbeteren van je gemoedstoestand in de breedste zin en ze beschermen je hersencellen tegen progressieve schade (denk dementie en dergelijke).

2. Helpt je Humeur verbeteren

Saffraan wordt ook wel het ‘zonneschijn specerij’ genoemd. Niet alleen vanwege de prachtige kleur, maar ook omdat het kan helpen je humeur te verbeteren. In studies blijkt dat saffraan supplementen duidelijk meer effect hadden bij de behandeling tegen milde tot middelmatige depressieve klachten, dan een placebo. (bron) Studie rondom dit effect is nog vrij jong, maar wel zeer veelbelovend!

3. Saffraan tegen Kanker

Omdat saffraan zoveel antioxidanten bevat, is het ook een interessant specerij om in te zetten tegen kanker. Vrije radicalen schade is gelinkt aan chronische ziekten zoals kanker. In-virtro studies laten zien dat saffraancomponenten zeer effectief zijn bij darmkankercellen. Ze doden ze of stoppen verdere groei zonder gezonde cellen aan te tasten. (bron) Het lijkt er ook op dat crocine (zie punt 1) de kankercellen meer gevoelig maakt voor chemotherapie. Hierdoor zou deze behandeling effectiever kunnen zijn. (bron)

Dit zijn echter allemaal in-vitro studies en meer studie met mensen is zeer gewenst!

4. PMS klachten reduceren

Last van PMS? Lees dit artikel ook eens voor nog meer natuurlijke remedies. Maar saffraan mag ook aan dat rijtje toegevoegd worden. Een onderzoek liet zien dat vrouwen in de leeftijd van 20 tot 45 jaar, die dagelijks 30 mg saffraansupplement namen, meer verbetering in hun PMS klachten ondervonden dan met een placebo. Klachten die verminderden waren o.a. geïrriteerdheid (puntje van humeur!), hoofdpijn, ‘cravings’ en pijn. (bron)

5. Saffraan als Afrodisiacum

Een afrodisiacum is een middel dat je libido kan verhogen. Denk aan oesters, chocola en… saffraan! Uit studies blijkt dat het nemen van een saffraansupplement van 30 mg per dag erectiestoornissen gelinkt aan antidepressiva kan verbeteren. (bron)

Maar ook vrouwen lijken baat te hebben bij het nemen van een saffraansupplement. Vrouwen die kampten met een laag libido, leken hier verbetering in op te merken, in tegenstelling tot het nemen van een placebo. Ook hier was de reden van het lage libido dat ze antidepressiva slikten. (bron)

Conclusie

Saffraan is dus niet alleen erg lekker en eenvoudig toe te voegen aan verschillende gerechten, de gezondheidsvoordelen van saffraan zijn best interessant. Wanneer je overweegt om een saffraansupplement te nemen, overleg dan altijd eerst met je huisarts of behandelend arts. Hoewel er geen nadelige bijwerkingen in een dosering van 30 mg zijn, is het beter om dit van te voren te controleren met je arts, zeker als je al medicatie slikt en/ of onder behandeling bent.

Saffraan kopen

Hou de blog in de gaten voor een heerlijk, zomers Paella recept! En wil je saffraan kopen? Klik dan hier voor goeie kwaliteit met een duidelijke oorsprong.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »