5 Redenen waarom Pittig Eten gezond is

Zoals de meeste van jullie inmiddels wel weten, ben ik getrouwd met een Engelsman. Wat dat met pittig eten te maken heeft? Nou, hij heeft mij jaren geleden geïntroduceerd in de wereld van Indiase curry’s en sindsdien ben ik een groot fan van pittig en gekruid eten. Kurkuma, kaneel, gember, chilipeper en komijn zijn specerijen die ik standaard in huis heb om zelf die heerlijke curry’s thuis te kunnen maken.

Of pittig eten lekker is, daar kun je eindeloos over debatteren, maar dat het gezond is, dáár is de wetenschap het unaniem over eens. De specerijen gebruikt in pittig eten zijn namelijk stuk voor stuk erg gezond. Zelfs als je niet van die chili-hitte houdt, zijn kurkuma en gember bijvoorbeeld nog lekker ‘pittig’ van smaak zonder dat ze je mond uitbranden. Dus wees niet ongerust en ontdek zelf waarom pittig eten zo gezond is:

1.Lang en Gezond leven.

Een Harvard studie uit 2015 liet zien dat mensen die meer dan drie keer per week pittig voedsel aten tot 14% langer leefden dan degenen die het liever bij de meer neutrale smaken hielden.

2. Pittig eten is goed voor je spijsvertering

Specerijen als kaneel, kurkuma en komijn blijken gunstig te werken bij het verhogen van je ‘metabolic resting rate‘ – hoeveel calorieën je verbrandt in ruste. Rode peper kan er voor zorgen dat je sneller verzadigd bent en minder eet.

Nu zijn deze effecten vrij mild, dus als je flink gewicht kwijt wil raken, zul je het hier alleen niet mee redden, maar als je je gewichtsverlies een boost wil geven, kan het dus best interessant zijn om eens wat vaker pittig te eten!

3. Specerijen gaan ontstekingen tegen

Al eerder schreef ik over de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma. Maar ook gember en knoflook bevatten stoffen die gunstig zijn bij ontstekingen. De combinatie van deze drie is de perfecte smaak-basis voor een heerlijke Indiase curry, dus ontstekingen te lijf gaan kan ook best lekker smaken!

4. Specerijen en Kanker

Capsaïcine, het actieve stofje dat je in rode pepers vindt, kan helpen om de groei van kankercellen te remmen of ze zelfs te vernietigen. Meer en meer onderzoek wordt gedaan naar de link tussen de twee, inmiddels ook met mensen. De resultaten zijn veelbelovend en meer onderzoek wordt gedaan.

5. Specerijen en Bacteriën

Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo’n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke. Dit is helemaal geen gekke gedachte, want kurkuma en komijn hebben anti-bacteriële eigenschappen.

Conclusie

Indiaas eten – sorry, ik bedoel pittig eten 🙂 – is erg gezond! Het liefst maak je het natuurlijk gewoon zelf klaar om zo onnodige toevoegingen te voorkomen. Mijn keukenkastje bevat alle bovengenoemde specerijen standaard en we genieten echt van die heerlijke smaken.

Welke specerijen mogen niet ontbreken in jouw keuken?

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

raapzaadolie in een bowl
Gezond eten

Is raapzaadolie ongezond?

Raapzaadolie is zo’n product waar veel discussie over bestaat. De één prijst het vanwege de gezonde vetzuren, de ander vermijdt het vanwege de bewerking. Maar wat klopt er nu echt? Is raapzaadolie ongezond, of past het juist prima in een gebalanceerd dieet? Laten we het samen uitzoeken. Wat is raapzaadolie?

Lees verder »
veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »