8 Huismiddeltjes bij Kramp en Misselijkheid

Kramp, buikkramp, misselijk zijn… Het zijn lastige dingen om een goed huismiddel voor te vinden als je niet precies weet wat de onderliggende reden is. Prikkelbare darm, spijsverteringsproblemen, voedselvergiftiging of zelfs gastritis zijn maar een paar redenen waarom je maag en/ of darmen klachten geven. Maar als er geen ernstige reden is voor je maagpijn en je liever geen tabletjes wilt slikken, heb ik vandaag 8 manieren op een rijtje gezet om thuis op een milde manier van je maagpijn en/ of darmklachten af te komen.

Ik ben zelf namelijk een ‘maagklant’. Als ik niet lekker ben, ziek wordt of stress heb, voel ik dat direct in mijn maag. Ik ben ook erg snel wagen- en zeeziek (ook weer misselijk) en ik moet echt oppassen met gluten en melkproducten, maar ook bepaalde vruchten en de nachtschadefamilie omdat ik daar makkelijk last van krijg in mijn maag. Door middel van dieet aanpassen ben ik al een heel eind gekomen en als het ook daadwerkelijk voedingsgerelateerd is, is dat natuurlijk mijn eigen domme schuld. Maar ook bij zeeziekte en stress heb ik last van mijn maag en dan wil ik niet naar de Rennie of andere troep grijpen.

Het is dan plezierig om een aantal huis-, tuin-, en keukenmiddeltjes bij de hand te hebben om de klachten te verminderen en het proces van verwijderen (details zal ik jullie besparen!) te versnellen of versoepelen.

Nogmaals, dit geldt dus alleen voor die klachten waarvan je weet dat ze geen ernstige, diepliggende oorzaak hebben. Als je vermoed dat dit bij jou wel het geval is, neem dan een dokter of therapeut in de arm en ga niet te lang zelf aanmodderen.

Kamille thee
Gember thee – Met verse stukjes gember!
Muntthee
Rijstwater – Kook rijst in ruim water en vang dat op. Het zetmeel kalmeert de maag en darmen.
Warm Citroenwater
Kauw op venkelzaadjes
Maak een warme kruik
Bicarbonaat en Water – Een kwart theelepeltje bicarbonaat op een glas water helpt goed bij maagzuur en een opgeblazen gevoel

Onderweg is het natuurlijk niet altijd mogelijk om thee te maken, maar een potje bicarbonaat of wat venkelzaadjes zouden vast onderdeel kunnen zijn van je EHBO kit voor onderweg. Bij Gekruid kun je gemberstukjes kopen zonder suiker en munt- of kamillethee is redelijk eenvoudig in elke supermarkt te krijgen. Op die manier hoef je niet zonder te zitten als je buitenshuis of op visite bij vrienden en familie overvallen wordt door maagkrampen.

En nu jullie! Wie is nog meer ‘maagklant’ en wat doen jullie om deze klachten te verlichten? Deel het hieronder zodat we allemaal de Rennies weg kunnen gooien ;-)!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

havermelk in een glas
Gezond eten

Havermelk ongezond?

Havermelk is populairder dan ooit. Je vindt het in koffiebarretjes, supermarkten en zelfs in sportvoeding. Maar met de groeiende populariteit komt ook de vraag op: is havermelk wel zo gezond als het lijkt – of schuilt er toch een minder gezond kantje aan? Als voedingsdeskundige kijk ik met een kritisch

Lees verder »
verschilende soorten rijst
Gezond eten

Wat is de gezondste rijst?

Rijst is een basisproduct dat wereldwijd wordt gegeten, maar niet alle rijstsoorten zijn even gezond. Als je bewuster wilt eten, vraag je je misschien af: welke rijst is nu eigenlijk het gezondst? In dit artikel leg ik je alles uit over de verschillende soorten rijst, hun voedingswaarde, gezondheidsvoordelen én waar

Lees verder »
Review

Cadeaus die vreugde brengen aan de familietafel

De eettafel is veel meer dan een plek waar we ons eten nuttigen. Het is een ontmoetingspunt, een podium voor gesprekken, en een plek waar gezinnen zich opnieuw verbinden na een lange dag. Of het nu gaat om het ontbijt op zondagochtend of het avondeten doordeweeks, het samen aan tafel

Lees verder »