Voedsel voor je Huid – Waar krijg je een mooie Huid van?

Een mooie huid
Een mooie huid

Een gezonde huid is een belangrijk onderdeel van een goede gezondheid. Het is namelijk onze eerste barrière tegen bacteriën en virussen die binnen willen dringen. Een gezonde huid is dan ook zowel zuur als vettig. Onze huid heeft namelijk een beschermlaagje dat bestaat uit dode huidcellen met natuurlijke huidvetten waarin bacteriën leven. Je ziet tegenwoordig wel eens reclames die het over het microbioom van de huid hebben. Nou, daar hebben ze het dus over. Dit laagje wordt ook wel een zuurmantel genoemd. En een gezonde, evenwichtige zuurmantel is een voorwaarde voor een mooie huid.

Huidverzorging: Hoe moet het niet?

Je dagelijkse huidverzorging moet er dus op gericht zijn om die zuurmantel zoveel mogelijk in tact te houden. Helaas zijn er heel – heel – veel verzorgingsproducten die dat juist niet doen. Een schuimende gezichtsreiniger bijvoorbeeld, ontvet de huid en maakt hem alkalisch – precies het tegenovergestelde van vet en zuur (basisch). En dit geldt ook andere chemische, synthetische en andere scherpe bestanddelen in huidverzorging en cosmetica.

Een ander voorbeeld is scrubben. Je huid heeft een cyclus van 28 dagen waarin het oude huidcellen vernieuwt en loslaat. Scrubben verstoort dit natuurlijke proces en ontdoet de huid van haar natuurlijke beschermlaagje van dode huidcellen. Hierdoor wordt de huid kwetsbaar en kan het gezonde huidcellen minder goed vasthouden.

Huidverzorging: Hoe moet het dan wel?

Een goede huidverzorging is er dus op gericht om die zuurmantel te versterken en te ondersteunen. Het is een routine die je huid laat doen waar hij goed in is: ademen, beschermen en uitscheiden. Een gezonde huidverzorging reinigt mild (niet schuimend), schuurt niet (scrubben) en verzorgt zonder zware crème’s die de huid verstoppen. Dit laatste is vooral voor ’s nachts van belang want juist dan moet je huid de kans krijgen om uit te scheiden.

Een mooie huid van binnenuit

Stel, je bent echt al heel goed bezig. Natuurlijke verzorging, je scrubt niet, let heel goed op de ingrediënten en ook ’s nachts laat je je huid lekker ademen. En toch blijft je huid een beetje vaal, gevoelig voor puistjes of juist droog. Hoe kan dat dan?

Dat komt dan vaak omdat het van binnen nog niet helemaal goed zit. Ik heb tijdens mijn cursus orthomoleculaire voeding geleerd dat de huid als eerste ’tekent’ en als laatste aan de beurt is als men gezond leeft. Met andere woorden: als je iets mankeert zie je dat vrij snel aan de huid. Maar als je opknapt, gezond eet en beweegt, eventueel supplementen slikt, is je huid pas als laatste aan de beurt om dit te laten zien. Een mooie huid is dus met recht een teken van een goede gezondheid.

Nou betekent dat niet dat je per definitie ongezond bent als je huid wat te wensen overlaat. Wat het betekent is dat je je moet realiseren dat een goede huidverzorging eerst van binnen begint. Je kunt daar niet tegenop smeren zeg maar.

Een aantal factoren die de huid minder mooi kunnen maken zijn:

Een verstoorde darmflora – Ongunstige bacteriën hebben de overhand gekregen en je hebt last van je buik, spijsvertering en/ of een constant wattig gevoel in je hoofd. Ook je huid is niet heel mooi. Jeuk, schilfertjes en een algeheel droge huid kunnen dan een zichtbaar gevolg zijn.

Je bent té schoon – Een goede hygiëne is belangrijk, maar je kunt het ook overdrijven. Té schoon doodt niet alleen schadelijke bacteriën maar ook de gezonde die je nodig hebt voor een goede weerstand. Ik heb eerder een artikel geschreven over verborgen antibiotica. Lees dat eens door om te zien of je daar wat van herkent. Een schrale, doffe huid kan dan het gevolg zijn.

Tekort aan vetzuren – Je hebt vetzuren nodig voor een mooie, gezonde huid. Zorg dat je hier genoeg van binnenkrijgt in je voeding en zo mogelijk met supplementen. Sommige vetzuren kan ons lichaam zelf aanmaken en andere moeten via voeding binnen krijgen. Dat zijn essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren zijn van groot belang voor een gezonde huid, omdat ze helpen de slijmvliezen op te bouwen en ze helpen ontstekingen te remmen. Ontstekingen liggen aan de grondslag van huidproblemen als acne, acne rosacea, psoriasis en eczeem.

Teveel vrije radicalen – Vrije radicalen zijn zee reactieve deeltjes die celschade geven en daarmee verantwoordelijk zijn voor het verouderingsproces van ons lichaam. Daarom zijn antioxidanten zo belangrijk. Deze vangen de vrije radicalen op en voeren ze af. Antioxidanten zitten in alle kleuren van de regenboog groenten en fruit. En in astaxanthine, een heel krachtig antioxidant en mooi roze pigment dat van nature voorkomt in krill, dat bijdraagt aan een mooie huid. Lees hier meer over dit bijzondere stofje.

Conclusie

Een mooie, gezonde huid is meer werk dan je zou denken. En tegelijkertijd is het juist mínder werk als je bedenkt dat je best minimalistisch met je verzorgingsproducten kunt zijn. Kies dan altijd voor hoge kwaliteit en natuurlijke ingrediënten die je huid voeden en ondersteunen in plaats van irriteren en verstoppen. Maar een mooie huid begint van binnen. Let dus op je voeding, wees niet al te hygiënisch, probeer zo goed mogelijk te slapen en rook niet (duh). Bedenk dat alles wat je inneemt effect heeft op je gezondheid en dus ook op je huid. Doe er je voordeel mee!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

kombucha in een glazen pot
Gezond eten

Kombucha Gezond of Hype?

Kombucha – je hebt er vast al eens van gehoord. Deze frisse, gefermenteerde, gezonde theedrank wordt vaak neergezet als een wondermiddel. Maar laten we eerlijk zijn: is het echt zo gezond? Tijd om samen de feiten te bekijken. Wat is kombucha? Kombucha is simpel gezegd gefermenteerde thee. Je maakt het

Lees verder »
dopererwten in een bowl
Gezond eten

Zijn doperwten gezond? Ontdek het hier!

Doperwten, die frisse, groene pareltjes, zijn niet alleen lekker maar ook hartstikke gezond. Onderzoek gepubliceerd in de ‘Journal of Nutrition’ benadrukt  dat peulvruchten zoals doperwten bijdragen aan een verlaagd risico op hartziekten en obesitas. Zoals je misschien weet, behoren ze tot de peulvruchtenfamilie. Maar wat maakt doperwten zo bijzonder voor

Lees verder »
Bananenbrood met Havermeel
Recepten

Bananenbrood met Havermeel | Heerlijk Recept

Bananenbrood met havermeel Dit bananenbrood met havermeel is een perfecte manier om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk tussendoortje of ontbijt. Havermeel geeft het brood een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Omdat er geen suiker aan wordt toegevoegd, is het ook nog eens verantwoord. De

Lees verder »