Biscuitdeeg is geen koekjes deeg. Biscuitdeeg wordt gebruikt in taart en tiramisu en is luchtig en wat droog van structuur. Perfect dus als taartbodem of om een heerlijke likeur in weg te laten smelten. Ik kreeg dit recept van een lezeres die er een aardbeien tiramisu van maakte. Ik probeerde het biscuit recept uit en ben nog verbaasd over het feit dat het echt iedere keer lukt. Echt een super-basis-recept dus.
Amandelmeel Biscuitdeeg
30 cm doorsnee, 2,5 cm dik
4 eieren, gesplitst
100 gram amandelmeel
Snufje zout
1 el vanille extract
2 el zoet naar keuze
- Verwarm de oven voor op 170 graden (elektrisch).
- Klop de eiwitten stijf totdat je de kom op de kop kunt houden.
- Klop in een schenkkom het eigeel met het zoet en vanille mooi romig, totdat het lichtgeel van kleur is.
- Voeg het amandelmeel toe en roer nog even om.
- Klop snel het zout er door en spatel het eigeel mengsel door de eiwitten.
- Blijf spatelen tot je geen witte wolkjes meer ziet.
- Stort het beslag in een ronde bakvorm van 30cm doorsnee, of een bakplaat van 30 x 20 cm.
- Bak de cake in 20 minuten gaar of tot de bovenkant goudbruin is en terugveert als je er op drukt.
- Laat een half uur afkoelen en haal de cake uit de vorm.
- Serveer met Rode Vruchtensaus, slagroom, roomkaas of wat je zelf het lekkerst vindt.
Tip: deze cake blijft ongeveer 2 dagen vers. Daarna wordt hij vrij snel droog. Als je dit gebeurt, kun je de cake eerst besprenkelen met wat likeur, vruchtensap of sterke koffie en kun je hem gebruiken als basis voor tiramisu of trifle (cake met custard, slagroom en fruit).
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Cocky zegt
Kun je de taartbodem na het bakken invriezen, blijft hij dan na ontdooien goed?
Iris Maier zegt
Eerlijk gezegd zou ik dat niet weten. Ik heb het recept niet gemaakt, het is van Heleen, die hier niet meer schrijft…
Petra zegt
Het klopt dat er in dit beslag geen gesmolten roomboter gaat?
Er gaat niks geen vet door, dat is goed?
MW zegt
Gisteren dit recept geprobeerd. Ik had een foutje gemaakt en de eigelen niet eerst opgeklopt, waardoor ik een te vaste consistentie kreeg. Ik heb dan 2 el griekse yoghurt toegevoegd. Resultaat een luchtige, lekkere biscuit! Zeker niet te droog,tegendeel zelfs! Moest wel wat langer in de oven. Na afkoelen middendoor gesneden en er aarbeiconfituur tussengedaan. Slagroom bovenop en aardbeistukjes! Het was een succes!
Petra Vis zegt
Dag Heleen,
Hier dan nog een poging tot reactie, nav je antwoord op Facebook over inloggen…
Deze taart geprobeerd te maken, maar het beslag ging klonteren, ik kreeg het niet glad. En bleef ook heel dunne bodem. Wat kan er mis gegaan zijn?
Groetjes,
Petra
Heleen Quantrill zegt
Hoi Petra,
Geen idee wat er mis gegaan zou kunnen zijn. Als je mij wat meer details geeft over hoe je het gemaakt hebt, waarmee, zal ik kijken of ik iets voor je kan betekenen!
Judy Dellebarre zegt
Ik heb het gemaakt een superrecept, ik had er frambozen, mascarpone topping op gedaan echt lekker gebak gehad.
Krista Bakker zegt
😀
Heleen Quantrill zegt
Daar ben je!
Bedankt hoor, het recept is echt super!
Timo - Jenny zegt
http://smakelijck.blogspot.nl/2012/09/biscuitbodem-zonder-meel-en-suiker.html?m=1 dit is een vergelijkbaar recept. Ze heeft nog meer erg goede, leuke, lekkere en makkelijke recepten. Sinds kort kun je ook haar eerste kookboek bestellen. Beide een aanrader, blog en kookboek!
Heleen Quantrill zegt
Het is inderdaad min of meer hetzelfde. Mogelijk dat met zoveel eieren de cake iets hoger wordt.
Groetjes
Heleen
Timo - Jenny zegt
De cake wordt inderdaad hoger!
Consuminderen met Spaarcentje zegt
lijkt me lekker, maar waar moet je het amandelmeel aan toevoegen,aan het eigeel denk ik?
Krista Bakker zegt
Ja klopt, dan kun je het eiwit daar voorzichtig doorheen spatelen.