Vandaag een gastblog van Danielle van Huis. Zij is natuurgeneeskundige en in dit artikel legt ze e.e.a. uit over haar werkwijze en de redenen daarvoor. Ik vond dit erg interessant en ben blij dat ze dit hier wilde delen. Heet haar dus welkom en als jullie vragen hebben, schroom niet ze te stellen.
Voedselintolerantie
Het lijkt wel of steeds meer mensen allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Veel voorkomende voedingsmiddelen die reacties veroorzaken zijn die waarin gluten voorkomen, maar ook bijvoorbeeld koemelk, eieren, noten, aardbeien, paprika en vele anderen. Maar voordat je erachter bent welke voedingsmiddelen specifiek voor jou niet goed of zelfs slecht zijn… Voor iedereen die hiermee worstelt heb ik goed nieuws. Het is relatief eenvoudig om jouw persoonlijke intoleranties op te sporen en, erg belangrijk, ook om deze te behandelen. Behandeling door middel van ontstoring zorgt ervoor dat de allergische reactie minder wordt en in het gunstigste geval helemaal verdwijnt.
Zo ben ikzelf mijn hele leven al allergisch geweest voor amandelen. Een zeer jeukende, opgezette keel na het eten van alles waar maar iets van amandel in was verwerkt. Niet heel ernstig, maar vervelend genoeg om amandelen en alle voedingsmiddelen waar deze in verwerkt waren zoveel mogelijk te vermijden.
Digitale homeopathie
Ik was allergisch voor amandelen. Was, tot ongeveer een half jaar geleden. Als natuurgeneeskundige maak ik gebruik van het meest geavanceerde apparaat op het gebied van de digitale homeopathie van dit moment, de Asyra Pro®. Hiermee meet ik mensen (en eventueel ook dieren) door op onder meer voedselintoleranties. Tevens behandel ik direct deze intoleranties en maak ik druppels, die gedurende een bepaalde periode moeten worden ingenomen, om de intolerantie verder te ontstoren. Daarnaast moeten deze specifieke voedingsmiddelen (tijdelijk) uit de voeding geschrapt worden. Tijdens een vervolgafspraak test ik hoe ver de ontstoring is. Op deze manier heb ik mezelf van mijn amandelintolerantie afgeholpen.
Sommige mensen weten dat ze intolerant zijn voor eieren. Vraag is dan echter of het het eigeel of het eiwit is dat de reactie veroorzaakt. Met de Asyra Pro® meet ik wat specifiek de intolerantie veroorzaakt. Mocht dit het eiwit zijn, hoef je alleen dit een periode uit je eten weg te laten, het eigeel kun je gewoon eten. Na een behandeling en met 4-6 weken druppels, zijn de meeste voedingsmiddelen weer normaal te verdragen door het lichaam. Voor producten waar het lichaam sterk op reageert kan dit anders zijn. Vaak zijn hier meerdere behandelingen voor nodig en soms is hier het hoogst haalbaar dat de ‘gillende’ intolerantie verdwenen is, maar dat je wel gevoelig blijft voor dit voedingsmiddel.
Verder is het altijd belangrijk om gevarieerd te eten. Wij zijn gauw geneigd elke ochtend hetzelfde te eten. Ook qua ontbijt is het belangrijk om af te wisselen. Denk ook aan variatie in broodsoorten.
Glutenintolerantie
En over brood gesproken… Iedereen kent wel iemand op een glutenvrij dieet. Volwassenen, maar heel regelmatig ook kinderen. Hoe komt dit? Tegenwoordig zitten grote hoeveelheden suikers in ons brood en sowieso consumeren we door middel van ons huidige voedsel grote hoeveelheden koolhydraten en suikers. Ons lichaam heeft steeds meer moeite om de grote hoeveelheden koolhydraten en suikers te verteren, waardoor er afvalstoffen in de darmen achter blijven. In het slechtste geval veroorzaken deze een lekkende darmwand (leaky gut). Het gevolg van een niet goed werkende darmwand is dat goede vitamines en mineralen niet meer aan het lichaam worden afgegeven, waardoor vitamine- en mineralentekorten ontstaan, met bijbehorende consequenties. Daarnaast komen door de lekkende darmwand afvalstoffen, die via de darm afgescheiden zouden moeten worden, in het lichaam terecht. Bijbehorende klachten zijn vermoeidheid en algemeen energieverlies, een opgeblazen gevoel, een onregelmatige stoelgang.
Maar wat kan ik dan nog wel eten?
Als natuurgeneeskundige adviseer ik regelmatig cliënten glutenvrij en/of koemelkvrij. Vaak krijg ik dan de vraag, wat mag ik dan nog wel? Aangezien ik zelf ook glutenvrij en koemelkvrij ben, heb ik inmiddels zelf de nodige ervaring opgedaan en kan ik mijn cliënten gerichte adviezen en recepten geven. Zo verwijs ik ook graag naar de site van Heleen ‘Eet goed, voel je goed’. Wat me op viel in de vele commentaren is dat niet iedereen exact weet waar hij allergisch op reageert en dan maar wat ruimer voedingsmiddelen uit het menu schrapt. Zoals bijvoorbeeld het ei van hierboven, waar mogelijk het eigeel prima te verdragen is. Sterker nog, in eigeel zitten cruciale voedingsstoffen als B12, zink en ijzer, die je op deze manier mis loopt, terwijl dit niet nodig is.
Naast voedselintoleranties, behandel ik in mijn praktijk ook alle andere allergische reacties, veroorzaakt door bijvoorbeeld hooikoorts, huisstofmijt, huisdieren, etc.
Eventuele vragen kunt u stellen via mijn site: www.daniellevanhuis.nl.
Hartelijke groet,
Danielle van Huis
Holistisch Natuurgeneeskundige
Praktijk in Andelst (tussen Arnhem en Nijmegen)
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
19 reacties
Beste eetgoedvoeljegoed.nl,
Wij willen u bedanken voor de mooie uitleg over alternatieve geneeswijzen en de behandelingen ervan. Vaak is er onduidelijkheid over wat precies deze behandelingen betekenen en kunnen doen.
Wij wensen u heel veel succes met uw website.
Met vriendelijke groet,
Clifford en Nancy
www.checkupandhealth.nl
Ik vind dit soort zaken ook altijd heel lastig om te beoordelen, aanpassingen in voeding en leefstijl vind ik prima, alternatieve geneeswijzen spreken mij als christen niet aan, gevoelsmatig begeef ik me dan op ‘gevaarlijk’ terrein. Maar natuurlijk is iedereen daar vrij in!
De holistische visie staat lijnrecht tegenover Bijbelse principes. Je kan zelfs belast raken, na “genezing”. Als christen kan je niet deze methode gebruiken. Het gaat tussen jou en God in staan.
De meeste mensen raken belast door verkeerd voedsel, straling en pesticiden
Holistisch betekend dat je naar de mens kijkt op lichamelijk gebied, emotioneel gebied en de mens als geheel ziet. Meer in contact te komen staan met wat moederaarde ons te bieden heeft.
Hoi,
Heb je ook collega’s in Brabant? Of is er een site waar erkende natuurvoedingsdeskundigrn op staan?
Alvast bedankt!
Linda
Beste Linda,
Zou je mij een mailtje willen sturen. Ivm dat deze blog openbaar is.
hallo@ daniellevanhuis.nl
Groet, Danielle van Huis
Gedeeltelijk ben ik het met je eens. Wat ik daar aan gedaan heb is het volgende. Ik heb niet meer gekeken welke verzekering de voordeligste is maar gekeken wat krijg ik vergoed voor dit bedrag. En toen kwam ik in mijn geval uit op een andere verzekering als daarvoor. Ik heb daar veel plezier van nu ik meer voor alternatieve hulpverlening kies.
Maar het is wel te gek dat alternatieve uitkeringen nog steeds een ondergeschoven kindje is. Soms denk ik weleens dat juist door deze hulpverlening de zorgkosten een stuk lager kunnen zijn. En dan is het voor iedereen beschikbaar zoals het zou horen.
Het is zo jammer dat je de consulten bijna altijd zelf moet betalen en dat kan niet iedereen zich permitteren.
Beste Daniëlle,
mijn zoontje van bijna 3 heeft al heel lang last van oa. loopneuzen. Waarschijnlijk is hij ook ergens allergisch voor. Eerst zijn zijn amandelen eruit gehaald en toen dat niet hielp hebben ze bloed geprikt. Hier kwam geen allergie uit. Ook bleven zijn slijmvliezen geirriteerd. Dus hij is nu al een hele tijd aan de neusspray (Nasonex), maar het is natuurlijk niet wenselijk om hier maar mee door te blijven gaan. Als wij ermee stoppen krijgt hij weer last van een loopneus. Wel hebben wij ook al jaren een kat, maar om die zomaar even weg te doen.
Ik heb al eerder aan een natuurgeneeskundige zitten denken. Ik vroeg mij af of jullie wel iets zouden kunnen opsporen of is dit bij kinderen niet mogelijk?
Onze dochter had veel oorpijn en was altijd verkouden. Steeds naar de kno arts. Amandelen eruit, buisjes, weer niet mogen zwemmen. Antibiotica waar ik niet gek op was maar er was niets aan te doen. Ze moest er maar overheen groeien. Ze was onderhand al 11 jaar.
Ik was het zat en heb een afspraak gemaakt bij een natuurgeneeskundige, en wat bleek ze was lactose intollerant en voor nog een aantal andere voedingsmiddelen. Na dit geschrapt te hebben kregen we een andere dochter. Geweldig!
Sabine
Beste Melanie,
Inderdaad is het ook voor kinderen mogelijk om verschillende allergieen, zoals voor bijvoorbeeld katten, eenvoudig te meten. Ook andere gevoeligheden, zoals voor bijvoorbeeld zuivel, zijn te meten.
Mocht ik iets kunnen betekenen, hoor ik het graag.
Hartelijke groet,
Danielle van Huis
Beste Danielle, Als ik je artikel lees dan struikel ik zelf altijd over het gebruik van de woorden intolerantie en allergie. Dit zijn nl twee heel verschillende dingen! Een intolerantie is een aandoening die nooit zal overgaan. Mijn tweeling heeft coeliakie, dit is een glutenintolerantie en is genetisch bepaald. Hier is niks aan te doen en blijft hun hele leven. Een allergie is iets wat je opbouwt. De remedie hiervoor is stoppen met het allergeen en wachten tot het overgaat. Zo was ikzelf een tijd allergisch voor appels. Na een paar jaar geen appels gegeten te hebben ben ik weer voorzichtig begonnen en nu kan ik er weer tegen. Ditzelfde geldt bv voor een notenallergie, hier kun je ook overheen groeien.
Graag zou ik willen dat je deze woorden zorgvuldig gebruikt. Het is nl een wezenlijk verschil.
Vriendelijke groet,
Hella ten Oever
Beste Hella,
Mijn intentie is om mensen te informeren over en te helpen bij de mogelijkheden die meer kwaliteit van leven kunnen bieden. Bij de een zullen de stappen groter zijn dan bij de ander. Tegenwoordig is de techniek zo ver dat tot op het kleinste stofje nauwkeurig datgene te bepalen en ook te ontstoren is, wat de reactie in het lichaam veroorzaakt. Met het woord “gluten-intolerant” heb ik aan willen sluiten bij wat in de volksmond gebruikelijk is. Wellicht was het beter geweest om het woord “gluten-sensitief” te gebruiken.
Dank je wel voor je reactie.
Hartelijke groet,
Danielle van Huis
Hella, een notenallergie gaat nooit over hoor,
dus ook jou stukje is niet juist…
Even reagerend op de laatste reactie. Ik weet het niet heel zeker maar zeg je het nou niet net verkeerd om? Allergie is volgens mij vaak blijvend of in iedergeval slecht genezend. Wanneer je het jong krijgt kun je het geluk hebben er overheen te groeien. Vaak is het enige wat helpt vermijden. Met een beetje geluk kun je dan wanneer je lichaam weer sterker is hele kleine hoeveelheden verdragen en hoef je niet bang te zijn voor kruisbesmetting en dergelijke. Wanneer je I tolerant bent wordt dat vaak veroorzaakt door een opstappeling van factoren. Soms kun je een kleine hoeveelheid wel verdragen en is er een grens aan de verdraagzaamheid. In mijn geval ben ik lactose intolerant, maar roomboter, jonge kaas en slagroom vormen geen probleem. Je gebruikt dit in andere hoeveelheden en dan vormt het geen probleem. 2 glazen melk en ik ben opgeblazen michilen poppetje.
Hella zegt het goed, dit komt omdat ze doelt op glutenintolerantie, op het feit dat je daar niet over heen kunt groeien. Ik zou ook graag zien dat het niet net lijkt alsof er wordt gesuggereerd dat je over glutenintolerantie heen kunt groeien. Betreft kruisbesmetting, is dit weer een ander verhaal. Dit is zowel bij allergieën als bij sommige intoleranties belangrijk. Bij lactose is er inderdaad een grens die verdraagzaam is per individu, maar bij Coeliakie is het ook erg belangrijk om geen enkel kruimel van gluten binnen te krijgen. Om nog preciezer te zijn zouden er dus eigenlijk drie categorieën genoemd moeten hebben, allergieën, intoleranties, en auto-immuunziekten, wat glutenintolerantie/Coeliakie eigenlijk is. 🙂
Dank je wel voor je aanvulling!!
Je omschrijft een van de grootste frustraties idd!!
Ik zie veel cliënten met soort gelijke klachten in de praktijk.
Met 2-3 behandelingen is er een groot verschil, en soms
heb ik een client huilend voor me zitten ..
Dit keer van geluk .. Heb mijn leven weer terug.
Ook ik ben onder behandeling van iemand die op deze wijze het lichaam doormeet. Via de huisarts bleven we steken bij een burnout. Er spelen hele andere factoren achteraf. Ik voelde zelf ook al dat het niet alleen een burnout was. Die kreeg ik wel onderhand door “onbegrepen” te worden. Reguliere artsen leren niet zo goed buiten de lijnen te kijken. Als in het bloed niets aan te tonen is dan is het voor hen vaak moeilijk. Maar via doormeting weet ik dat ik achteraf kamp met uitgeputte bijnieren, lekke darm, candida verschijnselen. Je voelt je echt ziek en totaal gesloopt. Nu ben ik op de goede weg. Ik was er niet gekomen met alleen burnout behandeling. Dus ik raad ieder aan, kom je bij je huisarts niet verder ga zeker eens te rade bij een natuurgeneeskundige en koppel het terug naar je huisarts. Ook wanneer deze er niet voor open staat.Dan leren ook zij dat regulier en alternatief heel goed samen kunnen gaan.
Heel erg bedankt voor deze aanvulling! Ik hoop dat je hiermee anderen kan overtuigen van het nut en wellicht noodzaak hiervan!