Schotse Hooglanders grazen bij de Kadoelen |
Gisteren was het eindelijk zo ver, ik kon mijn bestelde kilo’s hooglandervlees op komen halen. De mensen die dat doen, hebben een boerderij nog geen kwartier bij ons vandaan dus ik heb de kinderen plus extra’s ingeladen en die kant op gegaan. En ik zal je zeggen, er is niets leukers dan op een boerenbedrijf rondlopen, de dieren te zien en te ruiken (want dat zegt ook een hoop) en de boer(in) te spreken en erachter te komen hoe ze voor hun dieren zorgen.
Hoewel de boerderij niet biologisch is, worden de dieren wel zo gehouden. Hooglanders zijn loopdieren en staan nagenoeg het hele jaar in een wei in samenwerking met Natuurmonumenten. Hierdoor blijven ze gezond, krijgen ze geen groeihormonen of onnodige medische toevoegingen en is het vlees van zulke dieren dan ook erg gezond. Met name het gehalte vetoplosbare vitamines en de verhouding Omega 3/ 6 is gunstiger bij dieren die een gezond leven hebben en veel buiten bewegen.
En dat proef je! De smaak is dieper. Het vlees smaakt ergens naar! Eenvoudig bereid met een beetje zout en verse sla uit de tuin er bij en onze smaakpapillen wisten niet wat hun overkwam! Ik heb helaas geen foto kunnen maken, de borden waren leeg voordat ik me realiseerde dat de camera nog gebruikt moest worden. En om nu lege borden hier te laten zien, dat vind ik dan ook weer zo gemeen voor jullie 😉
Verder is direct bij de boer kopen een stuk goedkoper. Ik gaf het eerder deze week al aan dat dat dé manier is om lokaal aan gezonde producten te komen. Het is alleen een kwestie van vinden. Want niet iedereen timmert driftig aan de weg. Zo ook ‘mijn’ vlees adres. Ze slachten maar beperkt, met het oog op het in balans houden van de kudde en graasvelden. Onbeperkt vlees leveren (zoals we dat eigenlijk gewend zijn vanuit de supermarkt) is er daarom gewoon niet bij. En ook daarom ben ik zo blij met dit adresje. Gedachteloos, financieel gewin is niet de reden waarom ze dit doen. En dat merk je!
We zagen ook kalfjes! |
Dus helaas geen mooie foto van een prachtig opgemaakt bord met eerlijk vlees en groenten die 2 minuten daarvoor geplukt zijn uit eigen tuin. Maar neem maar van mij aan, zo wil ik elke dag eten! De kinderen gingen halverwege de maaltijd de tuin nog een keer in om nog een handvol sla te plukken.
Hoezo ‘Eet Goed, Voel je Goed’? 😉
En nu wil ik jullie vragen om als je ook een adres weet van een boer of slager die op een eerlijke en heldere manier met de dieren en het slachten om gaat, hier te delen. Los van het feit dat je grote kans hebt op beter vlees, is het ook een goede manier om de boeren te blijven steunen. Ook als het een zuivelboerderij is trouwens, delen!
Mijn tip: www.lekkernaardeboer.nl Over een maand zijn er weer open dagen bij verschillende biologische boeren. Leuk!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.