En dan heb ik het deze keer alleen over groenten en fruit. Want hoe vaak wordt er niet gezegd dat de beste manier om bewust groenten en fruit te kopen met het oog op zowel milieu als portemonnee, is door lokaal en/ of in seizoen te kopen. Allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat? En vooral, hoe maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk? Ik heb een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet.
1. Groente- en Fruitkalender
Die kennen we allemaal. Maar vaak gaat het om een online versie waar je in de winkel echt niets aan hebt (tenzij je altijd met je iPad winkelt), of ben je verplicht meerdere A4-tjes uit te printen om de informatie toch mee te kunnen nemen. Ook niet handig. Dat wil niet zeggen dat je er dus maar niks mee hoeft te doen. Ik vond een hele uitgebreide groente- en fruitkalender bij Milieucentraal.
Maar wat ik zelf eigenlijk nog handiger vind, is de gratis App die Milieucentraal ontwikkeld heeft. De jongens en meisjes van Milieucentraal hebben namelijk veel informatie over de groenten en fruit verzameld en in een App gestopt, zodat je in één oogopslag kan zien wat de milieubelasting van een bepaalde groente of fruit is (moest het ver vliegen), of het in seizoen is en en of het in Nederland geteeld is en nog een aantal handige weetjes. Veel mensen hebben tegenwoordig hun telefoon wel bij de hand wanneer er boodschappen gedaan worden, dus met deze App heb je duidelijke informatie over milieuvriendelijke groenten en fruit. Je vindt hem op dezelfde pagina als de groente- en fruitkalender van Milieucentraal.
2. Biologisch Best?
Er is al veel gezegd en geschreven over de hoge voedingswaarde van biologische groenten en fruit. Biologische producten worden gekweekt zonder dat er gebruik gemaakt wordt van bestrijdingsmiddelen. Ook worden andere aspecten van het productieproces onder de loep genomen. Veel producten krijgen dan een keurmerk of mogen een logo op de verpakking hebben waaruit blijkt dat het product biologisch is of biologische ingrediënten bevat. Maar er zijn zoveel keurmerken en vaak blijkt dan toch dat het niet helemaal aan de verwachting voldoet. Het is dus handig om je op de hoogte te houden van de verschillende keurmerken en voor jezelf duidelijk te hebben welke keurmerken voor jou de moeite en het geld waard zijn. Meer informatie over keurmerken lees je bij Voedingswaar.
Daar komt bij dat je bijvoorbeeld biologische bananen kunt krijgen, maar je kan je afvragen of ze vanwege de vlieguren en het lange reizen nog wel meer voedingswaarde hebben dan de niet-biologische versie. Verder kunnen de regels die in het buitenland gelden voor biologische teelt een stuk soepeler zijn dan die in Europa. Je kan dus de kwaliteit in twijfel trekken. Natuurlijk zijn er genoeg voorbeelden van betrouwbare organisaties, maar kritisch blijven (ook naar Europese/ Nederlandse producten) is altijd goed. Mijns inziens is het dus niet altijd een goed idee om (veel) meer uit te geven aan biologische groenten en fruit dat ingevlogen wordt van buiten Europa.
Dit staat verder los van de hele discussie of je í¼berhaupt wel groenten en fruit van de andere kant van de oceaan moet kopen.
3. Kopen bij de Boer
Want zo komen we bij het volgende punt: Naast in seizoen kopen, is lokaal je groenten en fruit kopen een goede manier om reisuren van producten te verminderen, alleen groenten en fruit te kopen die in seizoen zijn en de lokale boer te steunen. Vaak is dat ook nog goedkoper omdat een boer met een winkel in de schuur of stal op de markt geen hoge overhead kosten heeft zoals de grote supermarkten dat hebben. Er zijn verschillende leuke websites waarop je kan zoeken naar een boer bij jou in de buurt.
Biologische Boerderijwinkels
Friese Boerderijwinkels
Landwinkel
Tip: Google ‘boerderijwinkel’ met je plaatsnaam of regio om te zien waar er bij jou in de buurt een boerderijwinkel is.
De kraam van Henrike in Emmeloord |
4. Kopen op de Markt
Dit is mijn persoonlijke favoriet omdat ik met grote regelmaat thuiskom met tassen en dozen vol groenten en fruit voor een habbekrats. Op donderdag ga ik heen voor de grote boodschappen en op zaterdag loop ik graag even bij Henrike Kathmann aan voor biologische en lokale groenten. Als je ook in de Noordoostpolder of Flevoland woont, kijk dan eens op Bioromeo voor meer informatie o.a. over Henrike, maar ook over andere lokale boeren.
Veel plaatsen hebben op vaste dagen een markt. Een leuke website om te kijken welke markten er bij jou in de buurt zijn, is Hollandse Markten. Klik op ‘Warenmarkten’ voor reguliere markten in jouw gemeente, of op ‘Biologische Markten’ voor, ja, biologische markten!
5. Jullie Tips
De websites die ik hier noem, is slechts een kleine selectie en ik weet zeker dat ik nu heel veel, hele mooie projecten en initiatieven van mensen die lokaal en seizoensgebonden producten onder de aandacht willen brengen, oversla. Dus deel jullie tips, liefst met link, in de opmerkingen hieronder. Maakt niet uit of het heel lokaal of landelijk is, en of het nu om een markt, een boederijwinkel of een handige website is om jezelf nog wijzer te maken als het gaat om bewuste keuzes maken. Elke tip die onze boeren steunt en de consument bewust maakt, is welkom! Delen dus!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.