Met dit mooie weer gaat iedereen naar buiten toe om van de zon te genieten. Maar niet voordat iedereen van top tot teen ingesmeerd is met factor 30 of hoger. Ook de berichten vanuit de overheid (RIVM) en aanverwante organisaties als KWF waarschuwen ons voor het gevaar van zonnen. Maar is dit terecht? Ik ben van mening dat dit voornamelijk bangmakerij is en een manier om een anders overbodig product aan de man te smeren (no pun intended). Sterker, ik zou graag willen zien de dat de link tussen smeren met een hoge factor zonnebrandcreme en huidkanker eens onderzocht zou worden. Ik denk namelijk dat net als dat de afname van consumptie van verzadigde vetten en een toename van hart- en vaatziekten en obesitas omgekeerd evenredig in verband liggen, er een gelijksoortig verband is tussen smeren en huidziekten.
Een op de zes mensen hier in Nederland krijgt huidkanker voor hun 85e levensjaar. Daarmee is huidkanker een van de snelst groeiende kankers hier in Nederland.
Maar ook de verkoop van zonnebrandcreme is sinds de jaren ’80 30-voudigd.
Mede dankzij de bangmakerij rondom het gat in de ozonlaag. Maar dit gat is zich al sinds de jaren ’90 aan het herstellen. Dus is dat nog wel een goede reden?
Feit is wel dat onze voeding al decennia lang van inferieure kwaliteit is. In de jaren ’50 werden roomboter en andere verzadigde vetten in de ban gedaan door slim lobbywerk om margarines te verkopen. Gevolg van deze ommezwaai is een explosieve toename van kanker, hartkwalen, diabetes, obesitas en mentale problemen. Gelukkig is er momenteel een beweging gaande van mensen, zowel wetenschappers en artsen als ‘leken’ die inzien dat de ‘vet-hypothese’ een grote leugen was en alleen maar gevaarlijk is voor de gezondheid. Promotie van gezonde vetten komt steeds meer in een positief daglicht te staan!
Want ik ben ook van mening dat er directe link is tussen zonbescherming en voeding. Tot een paar jaar terug kon ik niet in de zon zitten. Ik kon de hitte niet verdragen en ik werd nauwelijks bruin, dus het had voor mij totaal geen zin om de zon op te zoeken. Ik werd er alleen maar lamlendig van. En tot overmaat van ramp verbrandde ik ook redelijk makkelijk. En laat ik voorop stellen: Verbranden van de huid is erg schadelijk!
Tot vier jaar geleden toen ik grote veranderingen in mijn dieet aanbracht. In eerste instantie ging het om suiker, witmeel en e-nummers. Later kwam de nadruk meer te liggen op kwaliteit dus werden verzadigde vetten en visvetzuren geïntroduceerd. Uiteraard bleef ik groenten, fruit en noten eten alleen nu met meer vet. Resultaat? Vorig jaar ben ik voor het eerst het zonlicht echt gaan opzoeken. In de achtertuin met de benen bloot en op het strand had ik ook minder last van de hitte en de zon. Hou in gedachten dat ik al jaren geen zonnebrandcreme meer gebruik.
Dit jaar is echt anders: Ik word snel bruin en dan ook mooi egaal. Ik verbrand niet en kan lang in de zon zitten zonder er echt last van te hebben. Mijn lijf vertelt me wanneer ik de zon uit moet gaan en dan heb ik echt een tijd buiten gezeten. Resultaat? Mooi bruin huidje, niet verbrand en een heerlijk opgewarmd gevoel zonder dat opgejaagde, koortsachtige gevoel.
Wat ik dit jaar anders doe? Vitamine D. Ik ben sinds eind vorig jaar begonnen met duidelijk meer visvetzuren in te nemen in de vorm van (gefermenteerde) levertraan en heb de dosis langzaamaan opgevoerd. Hiermee kwam ik wel aan de vitamine A en EPA/ DHA vetzuren die ik nodig heb, maar ik had het gevoel dat de vitamine D toch achterbleef.
En wil ik een beetje extra bescherming, dan smeer ik me in met kokosolie. Deze olie heeft ongeveer factor 4 – 6 zonnebescherming.
Hier in Nederland is het ontzettend moeilijk om aan fatsoenlijke hoeveelheden vitamine D via zonlicht te komen, puur omdat je alleen in juli en augustus genoeg zonuren en sterkte hebt om via de huid voldoende vitamine D aan te maken. En zelfs dan moet je in een dusdanige gezond lichaam zitten om dit optimaal te kunnen doen. Als er nog altijd veel suiker, witmeelproducten en een overschot aan omega-6 genuttigd wordt, zal de opname aanzienlijk minder zijn. Aanvullen is dus van groot belang. Ook voor kinderen!
Momenteel neem ik per dag 6000IE vitamine D in. Mijn kinderen krijgen ongeveer 2000IE. Door suppletie, voeding en zonnen gecombineerd. Een hoge vitamine D bloedwaarde zorgt er namelijk voor dat de huid veel beter beschermd is tegen de zon. De bruine tint geeft extra bescherming en de vetzuren voorkomen verbranding veel langer.
Dit zijn geen verzinsels en leuke mogelijkheden, dit zijn feiten die met recent, wetenschappelijk onderzoek onderbouwd zijn. Gelukkig komt vitamine D steeds meer in een gunstig daglicht te staan, mede dankzij onderzoekers als Dr. Frits Muskiet en Dr. Remco Kuipers. Steeds weer blijkt dat de ADH voor vitamine D, hoewel recentelijk naar boven bijgesteld, nog altijd veel te weinig is en bijna niets doet voor de vele aan tekorten gerelateerde ziekten. Denk aan osteoporose, MS en huidziekten.
Als je door middel van voeding aan voldoende vitamine D wilt komen, zul je dagelijks vette vis moeten eten. Bijna niemand lukt dit, ons lukt dat niet vanwege de financiën hoewel we ons er terdege van bewust zijn hoe gezond of het zou zijn. Goedkoper en sneller is het dus om aan te vullen met een supplement. Kies altijd voor de D3, want dit is de natuurlijk vorm die goed wordt opgenomen (zie ‘Waar moet een goede multivitamine aan voldoen?‘).
En wees niet bang voor overdosering, dit is erg moeilijk te bewerkstelligen. Vitamine D3 is een natuurlijke vitamine waar je lichaam heel veel aan heeft en het goed weet te gebruiken. Overdosis klachten worden waargenomen als je langere tijd meer dan 40.000IE per dag inneemt. En zelfs dan stoppen de klachten zodra je stopt met deze megadosering. De voordelen van hoge vitamine D suppletie (2000-6000IE per dag) zijn dus erg hoog terwijl de bijwerkingen letterlijk minimaal zijn. Klik hier voor meer informatie daar over.
Conclusie: Wil je dus heerlijk genieten van de zon zonder te verbranden, pas dan eerst je voedingspatroon aan en vul vervolgens aan met vitamine D3 en levertraan. Hou dit een tijd vol, want je zal waarschijnlijk een tekort hebben al en dat moet eerst aangevuld worden, maar je zult zeker verschil merken. En denk lange termijn: wie weet als je nu begint, heb je deze winter minder tot geen last van een winterdip! Dubbel profijt 😉