Vandaag weer heerlijk gegeten in de pub. Dit keer in Orford, de vorige keer was in Southwold. Helaas was het erg koud, dus we moesten het doen met naar buiten kijken vanuit een knoert-gezellige pub met houtkachel en landlord met karakter. Om het thema van orgaanvlees door te voeren deze week, bestelde ik deze keer gebakken lever en bacon. Met rode kool, jus en aardappeltjes in boter. Waarom er altijd voor een heel leger aardappels wordt gegeven, weet ik trouwens niet. De volgende keer zal ik vragen voor extra groenten in plaats van aardappels. Een paar is lekker, maar echt niet dat ik 5 aardappels in 1 maaltijd op zal eten!
En dat was mijn enige opmerking, want het eten verder was heerlijk. En wat ook erg plezierig was, was het feit dat de landlord mij kon vertellen waar de lever en bacon vandaan kwam. Letterlijk verderop, net buiten het dorp. We zagen een varkenskolonie langs de weg en ik merkte toen al op dat dit wel hele blije varkens moesten zijn met zoveel ruimte, hokken met hooi en lekker modder om in te wroeten. En dat bleek ook het geval te zijn. Ik heb mijn bordje minus de aardappels dus met smaak leeggegeten! De combinatie is werkelijk een aanrader. Geniet van dit recept zolang als het nog winter is.
Gebakken lever, bacon, ui en kruidige rode kool
4 personen
450 gram lever naar keuze (kalf, rund, varken)
2-3 repen bacon per persoon
2 grote uien, in ringen gesneden
Boter en olijfolie
Zout en peper
Recept Rode kool zonder Suiker
Verse peterselie ter garnering
Eventueel aardappels, optioneel
- Neem een ruime koekenpan en smelt hierin de boter en olijfolie.
- Snijd ondertussen de lever in plakken van ongeveer 2 cm dikte en bestrooi deze met zout en peper.
- Doe de ui in de pan, bestrooi deze ook met wat zout en bak even rondom aan.
- Doe de lever in de pan en schroei het kort aan beide kanten dicht.
- Draai het vuur laag, doe eventueel een deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten zachtjes garen.
- Als de lever gaar is, haal je deze uit de pan en verdeel je het over de borden.
- Draai het vuur hoog en bak de bacon tot deze gebakken is.
- Leg de bacon strips op de lever en serveer direct.
- Erg lekker met Rode kool zonder Suiker en eventueel aardappel.
- Bestrooi het geheel met peterselie en geniet!
Vanavond keren we weer huiswaarts, maar niet nadat we heerlijk Engels ontbeten hebben met schoonzuster en de kinders!
Oh ja, we hebben ook wat kastelen, een kerk, een boerenmarkt en wat vrienden bezocht deze week… ๐ Voor het geval jullie denken dat ik hier alleen maar om het eten ben!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Gonny zegt
Een jaar na publicatie vind ik dit recept. Vandaag staat het op ons menu. Jammer dat de link naar “het recept van rode kool zonder suiker” niet meer werkt, die site is gesloten. Ik geef daar m’n eigen draai dan maar aan, zonder suiker dus :-). We zullen wel met smaak eten!
Miranda zegt
Eigenlijk gruwel ik van niertjes en orgaanvlees. Maar als je er zó enthousiast over schrijft, zou ik het bijna nog een kans geven ๐
Karin zegt
quote: “Waarom er altijd voor een heel leger aardappels wordt gegeven, weet ik trouwens niet.”
Ik wel, da’s lekker goedkoop!
annie laumen zegt
Een zus ven mijn mijn moeder woont in Southampton
Toen ik nog thuis woonde zijn we er vaker op vakantie geweest
Schapenvlees uit de oven jammie met aardappeltjes
Lever vind ik afschuwelijk
Anonymous zegt
Dacht al dat je een kroegentocht hield…. Pubcrawling ;-))
Marjolijn.
izerina zegt
Je verhalen over eten lees ik met plezier.
Kim zegt
Ik lust heel graag lever, ik eet het meestal met appelmoes en gebakken aardappeltjes. Nu ik jouw blog heb ontdekt en minder koolhydraten en suikers wil gaan eten, ga ik het eens op deze manier proberen.
Anonymous zegt
Hi Helen,
Heel leuk dat je ons vanuit Engeland op de hoogte houdt. Ik heb ook een britse partner, en het is heel herkenbaar wat je schrijft. Het grote vooroordeel dat in Engeland het eten slecht is klotp echt niet meer. Het eten in de pubs wordt steeds beter en ook de keuze aan etnische restaurants is enorm. Geniet nog.
Marc