Iets wat met dit zomerweer ook erg lekker is om te eten, naast alle zelf gekweekte salade en tomaten, soep en gebraden kip, is Quiche. Omdat wij geen granen eten, is dit altijd wat lastig en het lukte mij niet altijd om de vulling precies zo te krijgen, dat het ook echt naar quiche smaakt. Maar het is me gelukt! Knapperige korst, heerlijke vulling en ook ontzettend lekker koud!
De truc is om de bodem eerst te bakken en de vulling al gedeeltelijk te koken. Door de groenten eerst te roerbakken, hoeft de vulling dus alleen maar te stollen in de oven. Dit voorkomt dat de bodem al te zompig wordt. Uiteraard staat het jullie vrij om zelf de vulling aan te passen, maar de basis is hetzelfde: Eieren en room zorgen voor dat heerlijke soufflé effect, de rest van de vulling maakt dan niet zo heel veel uit. Gehakt, spek of juist heel eenvoudig een zak roerbakgroenten. Jij bent de baas!
Amandelmeel Quiche
Voor de korst:
250 gram amandelmeel
1/2 tl Keltisch zeezout
1/4 tl baking soda
60 ml olijfolie, druivepitolie of gesmolten boter
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot er een mooie bal ontstaat.
- Neem een kleine springvorm, ongeveer 24 cm in doorsnee en leg een velletje bakpapier op de bodem.
- Druk nu het deeg voorzichtig in de springvorm en zorg dat de rand iets opstaat.
- Bak het in de oven in 12 minuten tot het licht goudbruin is en laat iets afkoelen.
Voor de vulling:
Olijfolie
3 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1/4 paprika naar keuze, klein gesneden
1/2 broccoli, in kleine roosjes
1 medium tomaat, zaden verwijderd, klein gesneden
75 gram spekblokjes, ham of gerookte kip naar keuze.
Bak dit allemaal in de koekenpan tot de ui glazig wordt. Doe dit terwijl de bodem in de oven bakt!
Kluts vervolgens:
4 eieren,
100 ml kokosroom of een ander soort room naar keuze,
samen in een kom en schep hier de groenten door.
- Neem de springvorm met de voorgebakken bodem en schenk hier het mengsel in.
- Bestrooi eventueel met geraspte geitenkaas of rauwmelkse kaas. Laat dit achterwege als lactosevrij bent.
- Bak op 180 graden in ongeveer 30 minuten gaar. Het midden moet stijf stijf.
- Laat nu een half uur afkoelen voordat je serveert. Amandelmeelbaksels verkruimelen als ze gesneden worden terwijl ze nog warm zijn.
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.