Gehard vet – Feiten en gevaren

Vanwege vakantie van kinderen, bij deze een interessant stukje uit de oude doos. Veel leesplezier!

Al geruime tijd weer ik geharde vetten uit onze voorraadkast en dagelijks menu. Suiker komt er sowieso niet meer in, maar nu heb ik de oorlog verklaard aan transvetten/ geharde vetten/ gehyrdogeneerde vetten. Waarom? Omdat dit de ware boosdoeners zijn voor overgewicht, hart- en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Helaas wordt dit nog niet fatsoenlijk gepubliceerd door de overheid en krijgen we nog altijd te horen dat verzadigde vetten de boosdoeners zijn.
Dit is erg gevaarlijk, want in 1990 werd al onomstotelijk bewezen dat transvet de veroorzaker is van een hoog cholesterol gehalte.

Wat is transvet?
Transvet is kort gezegd plantaardige olie dat door middel van waterstofgas (hydrogenering) verandert wordt om het vast te maken. (Uitgebreidere uitleg is hier te vinden) Je herkent dit in margarine. Want, margarine is op basis van plantaardige olie! Maar olie is vloeibaar, zelfs als het in de koelkast staat, dus hoe komt het dan dat je het zo mooi kan uitsmeren? Juist, door het te hydrogeneren! En het lichaam kan transvet niet verwerken. Twee belangrijke enzymen die de vetzuren in het lichaam om moeten zetten, kunnen niet met transvet overweg. Dit heeft tot gevolg dat het in het lichaam opgeslagen wordt. Want alles dat niet uitgescheiden kan worden, wordt opgeslagen. En de ‘beste’ plek voor transvet is o.a. op de aderen. Hart- en vaatziekten kunnen het gevolg zijn.

Waarom maakt men het?
Voornamelijk omdat het goedkoop is. Het verlengt de houdbaarheid van een product en heeft tegelijkertijd min of meer dezelfde eigenschappen als boter, zonder het prijskaartje. Het wordt daarom veel verwerkt in zoutjes, frituurproducten, koekjes en ‘vette’ snoep als caramel, goedkope chocola en bepaalde harde snoepjes, maar ook pindakaas, zelfs die van het meest bekende merk en de biologische pindakaas bevat gehard vet. Voor een meer gedetailleerde lijst verwijs ik graag naar de archiefsite van Ron Fonteine: Transvetlijst
Wel is het zo dat de eerdergenoemde boosdoeners aanzienlijk meer transvet bevatten dan margarine. Dus pas hier echt mee op!
Kleine disclosure: Er schijnen ook natuurlijke transvetzuren te zijn, van dierlijke afkomst. Deze schijnen geen negatieve invloed op de gezondheid te hebben. Als je hier meer informatie hebt, laat het dan horen!

Gelukkig is het tegenwoordig wel steeds meer mogelijk om te ontdekken of er in een product ook transvet zit. In de Verenigde Staten is het al verplicht om op alle voedselverpakkingen te vermelden of en zo ja, hoeveel, transvet een product bevat. Hier in Nederland is dat nog niet volledig ingeburgerd, maar ik zie het steeds meer (helaas?). Vooral eigen merk producten bij AH en de Super vermelden dit. Bij A-merken zie ik het minder, of je moet er naar zoeken in de ingrediëntenlijst.

Voor meer informatie en om nog meer te lezen over dit onderwerp, kun je kijken op deze site. Hier vind je ook interessante docu’s en andere links, ook in het Engels.

Tip: In plaats van pindakaas, raad ik zelf graag de notenpasta’s bij de reformwinkel aan. Deze bevatten geen andere vetten dan die natuurlijk in de noot voorkomen. Hierdoor vormt zich een laagje olie bovenop, maar deze zorgt juist voor een smeuïge pasta. 

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

vitamine b
Gezond eten

Alles over vitamine B

Vitamine B is geen op zichzelf staande vitamine, maar een verzamelnaam voor een groep van acht verschillende vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Ze werken samen in je lichaam, maar hebben ook ieder hun eigen rol. Zoals je weet, is vitamine B essentieel voor je energieniveau,

Lees verder »
heel veel palmolie
Gezond eten

Palmolie gezond of niet?

Palmolie is een veelgebruikte plantaardige olie die je in talloze producten tegenkomt. Van koekjes tot margarine, van zeep tot kant-en-klaarmaaltijden. Maar is palmolie eigenlijk wel gezond? Het is een onderwerp waar veel discussie over bestaat – en terecht. Laten we er dieper op ingaan. Wat is palmolie precies? Palmolie wordt

Lees verder »
allemaal koolhydraatrijke producten
Gezondheid Algemeen

Alles over koolhydraten

Koolhydraten zijn een veelbesproken onderwerp als het gaat om voeding en gezondheid. Toch bestaan er nog veel misverstanden. Zijn koolhydraten dikmakers? Of heb je ze juist nodig om goed te functioneren? Als voedingsdeskundige kan ik je verzekeren: koolhydraten zijn onmisbaar, zolang je weet welke je het best kunt kiezen. Wat

Lees verder »