Super Simpele Gevulde Dadels

Wil je iets lekkers serveren met de feestdagen (of op elk ander moment) dat je binnen no time klaargemaakt kunt hebben, zo nodig vegan of lactosevrij kunt maken of gewoon omdat je zelf zin hebt in iets lekkers, maar geen zin hebt aan ingewikkelde toestanden? (Zo, mond vol!) Dan móet je deze gevulde dadels eens proberen!

Dit is mijn go-to snack als ik ‘niks in huis heb’ (lees: echt geen zin heb om mijn fantasie te gebruiken). Dadels zijn heerlijk zoet, bevatten veel kalium en vezels en combineren prachtig met heel veel verschillende smaken. Kijk maar eens naar de noot-dadel balletjes waar ik eerder over heb geschreven. Dadels passen goed bij zowel zoete als hartige en zelfs zure combi’s.

Deze gevulde dadels geven ook minimaal afwas. Je hebt geen keukenmachine of veel kommen en gardes nodig. Gewoon een scherp mesje en een lepel om je vulling van de pot of het pakje te transporteren naar de dadels. Simpel!

Wanneer je dadels koopt, let er dan op dat je de zachte, verse dadels uitkiest. Je kunt ook gedroogde dadels krijgen, maar die zijn knoepers hard. Plus, er is vaak glucose-fructosestroop aan toegevoegd. Iets dat ik totaal niet snap, want dadels zijn al superzoet van zichzelf. Het zal wel met de houdbaarheid te maken hebben. Maar hoe dan ook. Verse dadels gaan niet lang mee in huize Quantrill. Ik serveer hapjes als deze ook bij de koffie of thee als ik bezoek heb. Ze zijn een perfect alternatief voor dat geijkte koekje bij de koffie.

Waar ik ook naar uitkijk is om deze ‘bonbons’ straks te maken tijdens de feestdagen. Heerlijk met een stukje oude kaas en een glaasje port. Als je de ingredienten van de vulling puur houdt, gaat dat prima samen.

Hieronder heb ik een flink aantal suggesties voor je die erg lekker zijn met dadels.

Vulling:

  • Tahin
  • Notenpasta of pindakaas
  • Zachte geitenkaas
  • Roomkaas
  • Chocoladepasta

Toppings:

  • Pure chocolade stukjes
  • Cacaonibs
  • Goji bessen of moerbeien
  • Pecannoten, walnoten of amandelen
  • Kaneel of gemberpoeder
  • Kokosrasp
  • Hennep- of chiazaadjes
  • Rode chilivlokken
  • Grof zeezout

Hoe ga je te werk:

  1. Neem een dadel en snijd hem gedeeltelijk open en haal de pit er uit.
  2. Gebruik een theelepel om je gewenste vulling er in te doen.
  3. Strooi er een lekkere topping op.
  4. Vul je mond, geniet en herhaal.

Probeer steeds een andere combi uit om te bepalen wat jouw favoriet is. Gefeliciteerd, je hebt zojuist een nieuwe gepersonaliseerde snack ontwikkeld! 😉

Dit zijn een paar van mijn favoriete combi’s:

  • Notenpasta met kaneel
  • Pindakaas met chocoladestukjes
  • Chocoladepasta met grof zeezout
  • Geitenkaas met walnoten
  • Brokje santen (kokosboter) met chilivlokken
  • Roomkaas met sinaasappelrasp

Welke smaakcombinatie zou jij graag willen proberen?

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

2 pepers
Gezond eten

Hoe gezond zijn pepers?

Pepers zijn onmisbaar in keukens over de hele wereld. Ze geven gerechten pit, kleur en karakter. Maar zijn pepers ook gezond? En welke soort peper is dan het beste? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van chilipepers, hun gezondheidsvoordelen, mogelijke nadelen en de invloed van pittig

Lees verder »
sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »
voedingsmiddelen met veel Verzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Verzadigd vet: wat zijn de voordelen en nadelen?

Vetten hebben vaak een slechte naam, vooral verzadigde vetten. Maar zijn die zorgen wel helemaal terecht? Zoals je weet, heeft je lichaam vet nodig om goed te kunnen functioneren. Ook verzadigd vet speelt daarin een rol. Toch hoor je vaak dat je er niet te veel van moet eten. Hoe

Lees verder »