Brandend Maagzuur – Oorzaken en Oplossingen

Ik ben een maag-klant zoals men dat wel zegt. Mijn man is een hoofd-klant, de ene vriendin een vrouwenzaken-klant en de andere een bindweefsel-klant. Jullie snappen mij wel.

Dit houdt praktisch gezien in, dat als er een virus rondgaat, ik een bacterie oploop of gewoon, zomaar, ik dat dan merk in mijn maag. Ben ook heel erg snel zeeziek en misselijk in het algemeen. Maar brandend maagzuur is haast een constante factor in mijn volwassen leven. Het begon voor het eerst, zo’n 9 jaar geleden en het is niet meer van mijn zijde geweken. Tijdens allebei mijn zwangerschappen had ik 9 maanden lang flink maagzuur, in tijden van stress of ongemak krijg ik maagzuur, van graanconsumptie krijg ik maagzuur, van in kokosolie gebakken bananen krijg ik maagzuur, van al te veel amandelmeelbaksels krijg ik ook maagzuur. Waarom?

Mijn moeder zal mij er op wijzen dat dit te maken heeft met een slechte eiwit-vertering en dat het probleem dieper ligt, namelijk in de darmen. Deze kunnen eiwitten slecht verteren en dit heeft zijn weerslag op de maag. Maagzuur is dan vaak een resultaat. Daarom helpen Rennie en andere maagzuurremmers niet of nauwelijks. Ze pakken het probleem totaal niet aan en ze zorgen voor een overschot aan magnesiumpoeder waar je lichaam niks mee kan. Niet doen dus. Daar komt bij dat brandend maagzuur niet altijd veroorzaakt wordt door een overschot aan maagzuur, maar net zo vaak juist een tekort aan maagzuur als oorzaak heeft.

Toch ervaar ik ook langere perioden waarin brandend maagzuur totaal niet voorkomt. Omdat ik begrijp dat dit een veelvoorkomende klacht is waar een huisarts niet al te veel aandacht aan besteed over het algemeen, wilde ik graag mijn positieve ervaringen delen. Wellicht dat die jullie ook kunnen helpen.

Maar allereerst: Zoals met alle dingen die je op een natuurlijke wijze, dus met andere woorden: op het tempo van jou lichaam, wilt herstellen, gebeurd dit nauwelijks binnen een dag. Toch is brandend maagzuur vrij eenvoudig te verhelpen.

Kijk uiteraard kritisch naar je dieet. Graanproducten, zoete melkproducten, suiker en aspartaam zijn notoir als het gaat om het veroorzaken van maagzuur. Zelfs als je denkt dat het aan vet eten ligt (wat voor vet??), ligt de oorzaak vaak bij deze koolhydraten. De combinatie vet en lege koolhydraten levert heel vaak problemen op. Kijk dus hoe je je voelt als je een week lang deze dingen laat staan. Er zijn genoeg alternatieven voor ontbijt en lunch zonder graan en melk. Bekijk mijn weekmenu’s eens voor tips en ideeën.

Let ook op frisdranken. Deze bevatten idioot veel suiker en/ of zoetstoffen in combinatie met koolzuur dat in het water gepompt is. Natuurlijk bronwater bruist niet tot in je sinussen door, geloof me, ik ben ook wel eens in Zwitserland geweest 😉

Als er voor jou specifieke etenswaren zijn waardoor je denkt brandend maagzuur te krijgen, raad ik je aan eerst kritisch te kijken naar de individuele ingrediënten van het product/ gerecht. Je kan bijvoorbeeld denken dat het door pizza komt en dus dat je kaas moet vermijden, maar wellicht komt het dus door de pizzabodem (graanproduct) of de saus (wat zit daar weer in?) of juist weer de combinatie vet-lege koolhydraten. MSG kan ook een grote boosdoener zijn. Los van het feit dat dit een neurotoxine is, kan het zo zijn dat je hier sowieso erg gevoelig voor bent en dit zich weerspiegeld in brandend maagzuur.

Als je dit hebt aangepakt, kun je gaan proberen om met voeding het brandende gevoel onder controle te krijgen. Een aantal ’tried and tested’ producten zijn: rozijnen, komkommer, bladsla, appelcider azijn, 1/2 tl bicarbonaat op een glaasje water. Bij sommigen werken zure melkproducten ook nog wel eens. De oplettenden onder ons zullen zien dat de dingen die ik genoemd heb, sterk basisch zijn. Dit is natuurlijk geen toeval. Het basische werkt met het zure en neutraliseert het branden. Klik hier voor een gedetailleerde (Engelse) lijst van voedingsmiddelen met hun pH waarde. Let op: Hoe lager het nummer, hoe zuurder het product. Een pH van ongeveer 7-7,5 wordt gezien als neutraal. Uiteraard is het hele zuur-basen verhaal een stuk ingewikkelder dan dit, maar puur voor maagzuur is dit een prima start.

Voor zwangere dames is dit een heel interessante benadering, omdat het volledig natuurlijk is en je je lichaam niet opzadelt met magnesiumpoeder wat mineralen onttrekt aan je lichaam. Ik weet uit ervaring hoe vervelend en intens het kan zijn en had gewild dat ik dit wist toendertijd! Ik geloof dat ik 18 maanden lang op yoghurt heb geleefd, want de maagzuurremmers hielpen geen jota. Daar komt bij dat alles waarvan gezegd wordt dat het ‘volledig veilig voor consumptie’ is, maar dat je het maximaal twee weken achtereen mag gebruiken, twijfels moet oproepen…

Conclusie: Kijk dus kritisch naar je dieet. Laat je niet door chemische middeltjes van het kastje naar de muur sturen, want ze lossen niks op en ja, je kunt 100% zeker van maagzuur afkomen als je maar op je voeding let. Bij deze dus aangetoond dat ik dit ook niet 100% van de tijd doe, anders weet ik zeker dat ik maagzuurvrij zou zijn. Maar, ik weet wel dat als ik stop met de verkeerde dingen te eten, ik binnen 24 uur geen last meer heb. Appeltje-Eitje (want die geven geen problemen)

Wie heeft er nog meer regelmatig last van maagzuur? Wat werkt bij jou en wat zijn jou boosdoeners?

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

Gezondheid Algemeen

Voordelen van rauwe geitenmelk

Rauwe geitenmelk is melk die direct van de geit komt en niet is gepasteuriseerd of op een andere manier verhit. Dit betekent dat alle natuurlijke enzymen, bacteriën en voedingsstoffen behouden blijven. Voorstanders van rauwe geitenmelk wijzen op verschillende potentiële voordelen ten opzichte van gepasteuriseerde melk. Voedingswaarde van rauwe geitenmelk Rauwe

Lees verder »
Stevia
Natuurlijke Verzorging

Wat is stevia? Gezond alternatief voor suiker

Stevia is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana plant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. De bladeren bevatten steviolglycosiden, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de zoete smaak. Stevia is 200 tot 300 keer zoeter dan gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Dit maakt het een

Lees verder »