Zelf Kokosyoghurt maken (probiotisch, melkvrij)

Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor dierlijke yoghurt maar wil je liever geen sojaproducten eten? Zelf kokosyoghurt maken is eigenlijk heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is een goeie yoghurtmaker, probiotica en lekkere kokosmelk. Zo voorkom je allerlei toevoegingen en heb je zelf in de hand hoeveel je maakt.

Al een tijdje ben ik aan het experimenteren met het maken van kokosyoghurt en deed dit meestal gewoon op kamertemperatuur. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het beter werkt om het in een elektrische yoghurtmaker te doen (bijvoorbeeld zoals deze). Dit geeft een mooi constant resultaat. Waarschijnlijk dat, omdat het winter is op dit moment, de temperatuur toch teveel wisselt. De kokosyoghurt bleef dun en proefde alleen maar naar zure kokosmelk. Door ervoor te zorgen dat de temperatuur constant bleef, kreeg ik ook daadwerkelijk yoghurt.

Dikke Kokosyoghurt

Een ander trucje is om een verdikkingsmiddel toe te voegen als agar (of gelatine, maar dan is het niet vegan meer). Zonder een verdikkingsmiddel heb je nog wel een lekkere yoghurt, maar blijft het dun. Waarom? De eiwitten in plantenmelk zijn anders dan die van dierlijke melk. Door een schepje agar toe te voegen, krijg je niet alleen lekkere kokosyoghurt, maar is het ook heerlijk dik.

Probiotica Supplementen

De probiotica die ik voor dit recept gebruikte, komen – uiteraard – van Bio Kult. Gewoon twee capsules van het oranje doosje en het werkt echt super.

Kokosyoghurt

Kokosyoghurt (probiotisch, melkvrij, vegan)

Heleen Quantrill
Heerlijke kokosmelk maak je gewoon zelf met een elektrische yoghurtmaker en kokosmelk naar eigen voorkeur. Zo heb je heerlijke yoghurt zonder melk!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 24 minuten
Totale tijd 39 minuten
Gang Ontbijt
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 400 ml kokosmelk met zo min mogelijk toevoegingen
  • 1 el oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • 2 probiotica capsules
  • 1 tl agar poeder afgestreken
  • Hele schone glazen potten

Instructies
 

  • Zorg allereerst voor hele schone potten. Was ze in heet water en droog ze in de oven. Raak de binnenkant daarna niet meer aan met je handen.
  • Zet de elektrische yoghurtmaker klaar.
  • In een steelpannetje verhit je de kokosmelk met de suiker tot de suiker is opgelost. Het hoeft niet te koken.
  • Los intussen de agar in heet water op.
  • Wacht tot de kokosmelk is afgekoeld tot 50 graden.
  • Roer nu de agar en de inhoud van de probiotica capsules door de kokosmelk.
  • Schenk in de yoghurtmaker en laat 8, 16 of 24 uur staan. Hoe langer, des te zuurder de yoghurt.
  • Verdeel de yoghurt over de glazen potten en zet ze een half uur in de vriezer. Dit voorkomt dat de yoghurt 'schift'.
  • Bewaar de yoghurt daarna gewoon in de koelkast. Consumeer binnen 3 dagen.

Notities

De suiker in dit recept is niet om de kokosyoghurt te zoeten, maar om de probiotica een voedingsbodem te geven om hun werk te gaan doen. In koemelk zitten melksuikers die opgegeten worden door de probiotica. Dit is uiteraard niet het geval met kokosmelk.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

raapzaadolie in een bowl
Gezond eten

Is raapzaadolie ongezond?

Raapzaadolie is zo’n product waar veel discussie over bestaat. De één prijst het vanwege de gezonde vetzuren, de ander vermijdt het vanwege de bewerking. Maar wat klopt er nu echt? Is raapzaadolie ongezond, of past het juist prima in een gebalanceerd dieet? Laten we het samen uitzoeken. Wat is raapzaadolie?

Lees verder »
veel verschillende ongezouten noten
Gezond eten

Wat is de gezondste snack?

We snacken allemaal wel eens. Even snel iets tussendoor, of gewoon uit trek. Maar zoals je weet, zijn lang niet alle snacks even goed voor je. De supermarkt ligt vol met verleidingen: van chips tot energierepen. De vraag is dan ook: wat is nou écht de gezondste snack? Wat maakt

Lees verder »
heel veel galia meloenen
Gezond eten

Is Galia meloen gezond?

Galia meloen is een zoete, sappige vrucht die vaak wordt gegeten als tussendoortje of in fruit- en zomersalades. Maar is deze meloensoort ook gezond? Als voedingsdeskundige kan ik je zeggen: ja, Galia meloen is een uitstekende keuze binnen een gebalanceerd voedingspatroon. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de

Lees verder »