Kan L-Glutamine helpen bij Lekkende Darm Syndroom?

L-GlutamineIk heb eerder over het lekkende darm syndroom geschreven en welke impact dat heeft op de gezondheid. Vandaag wil ik iets meer vertellen over een supplement dat je in kunt zetten bij de genezing van een lekkende darm: L-Glutamine.

Van een lekkende darm syndroom is sprake wanneer de darmwand veel te doorlaatbaar is en daarmee van alles en nog wat in je lichaam door laat lekken. Hoewel je darmen tot op zekere hoogte doorlaatbaar moeten zijn, moet het zeker niet zo zijn dat gifstoffen en dergelijke terugkomen in je systeem. Die moet je uitpoepen! Je immuunsysteem vindt dit niet fijn. Het reageert daarom heftig om deze indringers eruit te werken, met alle gezondheidsklachten van dien. Klik hier om te checken of jij misschien een lekkende darm of ‘leaky gut’ hebt.

Wat doet dat met je?

 Om te beginnen zouden de volgende klachten indicators kunnen zijn voor een lekkende darm:
  • Vermoeidheid
  • Voedselovergevoeligheid
  • Hoofdpijn
  • Eindeloze natte neus, ook als je niet verkouden bent
  • Huidproblemen
  • Prikkelbaar DarmSyndroom (PDS)
  • Constipatie
  • Dof gevoel in je hoofd, alsof er een mist in zit

Goed, je hebt dus een donkerbruin vermoeden dat je een lekkende darm hebt (nee, dat was serieus bedoeld! 😉 ). Waar begin je? De eerste logische stap is uiteraard dieet. Ik denk dat velen van jullie al erg goed bezig zijn met Echt Eten en scherp nadenken over wat je in je lichaam stopt, dus die eerste stap is grotendeels al gezet. Klik hier om het vorige artikel over lekkende darm te lezen en meer te weten te komen over de voedingsmiddelen die dit in de hand werken.

De darmwand is er goed te genezen en reageert goed op een verandering van dieet en supplementen. Ik zou je echt aanraden om te overwegen om aan te vullen met L-Glutamine omdat dit de darmwand geneest en het algehele proces van genezing bespoedigt.

Wat is L-Glutamine?

Glutamine is een belangrijke aminozuur voor je gezondheid. Het wordt ingezet bij een flink aantal hele gewone maar wel heel belangrijke lichaamsfuncties:

  • Verwijdert afvalstoffen als ammoniak (wat erg schadelijk kan zijn)
  • Het zet eiwitten om in bruikbare bouwstoffen
  • Het is belangrijk bij gluconeogenesis (iets wat je lichaam doet om je bloedsuikerspiegel te reguleren)
  • Het is een belangrijke neurotransmitter in de hersenen en helpt bij geheugen, concentratie en focus.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat L-Glutamine een belangrijke rol speelt bij het instandhouden van gezonde spijsvertering en hersenfunctie [1]. Van L-Glutamine is ook aangetoond dat het beschermt tegen afbraak van slijmvliezen in de darmen  [2][3]. Er zijn zelfs studies die bekijken hoe glutamine kan helpen bij het terugdringen van de bijwerkingen van chemo [4].

Onze lichamelijke behoefte aan L-glutamine neemt ook enorm toe wanneer we onder hoge stress staan (emotioneel of lichamelijk) of ten tijde van ziekte en/ of operatie. Onder zulke omstandigheden spreken we onze van nature aanwezige voorraad glutamine aan en is het erg belangrijk dat we dit als supplement en via voeding binnen krijgen, want een tekort tast de darmwand aan en kan deze gaan lekken.

Moet je per sé aanvullen met L-Glutamine?

Glutamine is een aminozuur dat ook door middel van voeding binnen te krijgen is. De top 10 voedingsmiddelen met de hoogste hoeveelheid glutamine per 100 gram is:

1. Bottenbouillon

2. Gezond rundvlees

3. Spirulina

4. Chinese kool

5. Cottage Cheese/ Hüttenkäse

6. Asperges

7. Broccoli Raab

8. Wilde vis

9. Hert

10. Kalkoen

Als je glutamine alleen via je voeding wilt aanvullen, is het een goed idee om dagelijks drie porties van de bovengenoemde voedingsmiddelen te eten. Toch raad ik je wel aan om met L-Glutamine aan te vullen wanneer je een lekkende darm syndroom hebt. Puur omdat je daarmee binnen korte tijd veel vooruitgang boekt en je sneller aan de slag kan om je gezondheid weer op de rit te krijgen. Begin met 5 gram per dag en werk toe naar 40 gram per dag, verdeeld over de dag en voor de maaltijd ingenomen. Houd altijd in de gaten hoe je je voelt, of je een reactie krijgt en of je al wat merkt. Houd een dagboekje bij waarin je kort opschrijft wat je bevindingen zijn, ook als je niks merkt. Hoe snel het werkt is afhankelijk van flink wat verschillende factoren als leeftijd, gezondheidsverleden, voedingspatroon en hoeveel stress je ervaart. Verwacht geen grote resultaten binnen een week of twee, zeker niet als je nog aan het opbouwen bent.

Schema Aanpak

Hieronder zie je een schema van hoe je dit opbouwen aan kunt pakken:

  • Dag 1 – 2.5g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 2 – 2.5g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 3 – 5g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 4 – 5g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 5 – 7.5g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 6 – 7.5g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 7 – 10g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 8 – 10g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 9 – 12.5g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 10 – 12.5g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 11 – 15g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 12 – 15g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 13 – 20g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd
  • Dag 14 – 20g ’s ochtends en ’s middags vlak voor de maaltijd

Na twee weken zit je dus op 40 gram glutamine per dag wat de hoeveelheid is die in de studies het meest effectief blijkt. Houd dit 60 dagen aan om de l-glutamine goed de kans te geven in te werken. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het bij veel processen in je lichaam betrokken, verwacht daarom niet direct resultaat (hoewel dat wel mogelijk is uiteraard). Neem het in met genoeg water om het op te lossen, maar niet zoveel dat je je maag met water vult en daarmee de algehele vertering benadeelt.

En zoals altijd: Als je het idee hebt dat het je niet goed bevalt of als de klachten juist verergeren, pauzeer dan even een paar dagen en ga daarna verder waar je gebleven was of stop volledig. Heb je best wel een medische geschiedenis? Bespreek het dan eerst met je huisarts.

Klik hier om Glutamine in poedervorm te kopen.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel spelt
Gezond eten

Hoe gezond is spelt?

Spelt is de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Je ziet het steeds vaker terug in broden, crackers, pasta’s en ontbijtgranen. Veel mensen kiezen voor spelt, omdat ze denken dat dit gezonder is dan gewone tarwe. Maar klopt dat eigenlijk wel? In dit artikel lees je wat spelt precies

Lees verder »
voedingsstoffen
Gezondheid Algemeen

Wat zijn voedingsstoffen? Uitleg en tips

Voedingsstoffen zijn de basis van een gezond lichaam. Ze bepalen hoe je je voelt, hoe goed je herstelt, en zelfs hoe scherp je geest is. Toch hoor ik regelmatig dat mensen niet precies weten welke voedingsstoffen ze écht nodig hebben. Daarom leg ik het je graag uit. Kort, duidelijk en

Lees verder »