Zijn Curcumine & Piperine echt zo Gezond?

Curcumine

Inmiddels weten jullie dat kurkuma een graag geziene gast is hier bij Eet Goed Voel je Goed. Vandaag wil ik iets de diepte in gaan en het met jullie hebben over curcumine en piperine. Ik wil de vraag stellen of deze combinatie altijd geschikt is en waarom men deze combi altijd aanbeveelt.

Curcumine

De kurkumaplant (Curcuma longa), ook wel bekend als geelwortel, turmeric of kurkuma bevat wellicht wel de meest onderzochte plantaardige ingrediënt ter wereld: curcumine. Er bestaan verschillende vormen van curcumine en het geheel staat bekend als curcuminoïden. De verschillende namen worden vaak door elkaar heen gebruikt bij supplementen. Technisch gezien is kurkuma de gele poeder die gebruikt wordt in de keuken om gerechten op smaak te brengen, terwijl curcumine de natuurlijke geconcentreerde stof uit kurkuma is die de basis van voedingssupplementen vormt.

De meeste kurkuma supplementen bevatten naar verhouding weinig curcumine. Je hebt dan zwarte peper (piperine) nodig om de curcumine opneembaar te maken voor het lichaam. Daarom zie je die combinatie over het algemeen veel in supplementen. Koop je een kurkuma supplement, let er dan op dat er zwarte peper bij in zit, anders wordt het echt niet goed opgenomen en heeft het per saldo dus weinig zin.

Er zijn genoeg redenen om op de uitkijk te gaan naar een goed kurkuma supplement. Curcumine is het bestanddeel dat heel krachtig werkt tegen ontstekingen en ontstekingsgerelateerde pijn. Mijn persoonlijke ervaring met het laatste kun je hier lezen. Als je een kurkuma supplement in wilt zetten als ontstekingsremmer, heb je dus best veel nodig. Dit is op zich geen probleem voor de meeste mensen. De studies waarbij is gebleken hoe krachtig dit specerij is, waren ook op basis van best hoge doseringen (8000 mg per dag, drie maanden lang).

Piperine

Het probleem is alleen dat piperine niet door iedereen even goed wordt verdragen. De eigenschap van piperine die er voor zorgt dat curcumine vrij komt en opgenomen wordt, zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat bepaalde bestanddelen van medicijnen juist sterker of minder worden opgenomen (1), afhankelijk van het soort medicijn. Hieronder vind je een opsomming van bestanddelen die door piperine worden beïnvloed:

  • Acetaminophen, alfentanyl, amiodarone, amlodipine, astemizole, atorvastatin,
  • barbiturates, benzodiazepines, buspirone,
  • Cafergot, caffeine, carbamazepine, cerivastatin, chlorpheniramine, chlorzoxazone, cimetidine, ciprofloxacin, cisapride, clarithromycin, cocaine, codeine, cyclosporine,
  • dapsone, dextromethorphan, diethyl-dithiocarbamate, diltiazem, disulfiram,
  • efavirenz, enflurane, eplerenone, erythromycin, estradiol, ethanol,
  • felodipine, fentanyl, finasteride, fluconazole, fluvoxamine,
  • gestodene, Gleevec, glucocorticoids,
  • haloperidol, halothane, hydrocortisone,
  • indinavir, irinotecan, isoflurane, isoniazid, itraconazole,
  • ketoconazole,
  • LAAM, lercanidipine, lidocaine, lovastatin,
  • methadone, methoxyflurane, mibefradil, mifepristone, modafinil,
  • nefazodone, nelfinavir, nevirapine, nifedipine, nisoldipine, nitrendipine, norfloxacin, norfluoxetine,
  • odanestron,
  • phenobarbital, phenytoin, pimozide, pioglitazone, progesterone, propranolol,
  • quinidine, quinine,
  • rifabutin, rifampin, ritonavir,
  • salmeterol, saquinavir, sevoflurane, sildenafil (Viagra), simvastatin, sirolimus, St. Janskruid,
  • tamoxifen, taxol, terfenadine, testosterone, theophylline, trazodone, troglitazone,
  • verapamil, vincristine,
  • zaleplon, zolpidem. (2)

Gebruik je medicijnen? Check dan de ingrediënten om te zien of die op deze lijst voorkomen. Zo ja, dan is het waarschijnlijk beter om géén kurkuma supplement met piperine te gebruiken. (3)

Overleg bij twijfel altijd eerst met je huisarts.

Curcumine Kopen

Curcumine

Maar uiteindelijk gaat het ook om het bestanddeel van kurkuma dat zo krachtig werkt: Curcumine. Dus een betere oplossing is om te kiezen voor een supplement wat voor het grootste deel uit deze stof bestaat. Curcuma BCM-95 van Ergomax is daar een voorbeeld van. Omdat in dit supplement de curcumine hoofdbestanddeel is, in plaats van het ‘volledige’ kurkumapoeder, wordt het dus veel makkelijker opgenomen in het lichaam waardoor het direct aan het werk kan daar waar nodig. Zeker in gevallen van duidelijke ontstekingsklachten of als krachtig pijnstillend middel is zo’n supplement aan te raden. Je hebt dan namelijk met één of twee capsules per dag al genoeg.

Conclusie

Gebruik je geen medicijnen, dan is een regulier kurkuma supplement mét piperine prima. Let er dan wel op dat je meer nodig hebt om een verschil te kunnen merken. Mocht je met ontstekingsklachten lopen en deze met curcumine op willen lossen, dan is de Curcuma BCM-95 het beste als je sneller resultaat wilt zien.

Gebruik je wél medicijnen of heb je een overgevoeligheid voor piperine, dit kan bijvoorbeeld wanneer je erg gevoelig bent voor nachtschades, dan is een curcumine supplement zonder piperine dus ook het beste. Maar wederom: overleg bij twijfel altijd eerst met je huisarts. Sowieso is het beter om wanneer je medicatie gebruikt of onder behandeling van de arts staat, eerst met de dokter te overleggen voordat je zelf aan de slag gaat met curcumine.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

onverzadigd vet
Gezondheid Algemeen

Onverzadigd vet vs verzadigd vet: het verschil uitgelegd

Onverzadigde vetten staan bekend als de ‘gezonde vetten’. Ze ondersteunen je hart, je hersenen en je hormoonbalans. Maar wat zijn het precies? En hoe zorg je ervoor dat je er genoeg van binnenkrijgt, zonder te overdrijven? In dit artikel leg ik je alles uit over onverzadigde vetten, zodat je weet

Lees verder »
2 pepers
Gezond eten

Hoe gezond zijn pepers?

Pepers zijn onmisbaar in keukens over de hele wereld. Ze geven gerechten pit, kleur en karakter. Maar zijn pepers ook gezond? En welke soort peper is dan het beste? In dit artikel neem ik je mee in de wereld van chilipepers, hun gezondheidsvoordelen, mogelijke nadelen en de invloed van pittig

Lees verder »
sojasaus in een bakje
Gezond eten

Sojasaus gezond of ongezond? De feiten op een rij

Sojasaus is voor veel mensen niet meer weg te denken uit de keuken. Een scheutje over rijst of door een wokgerecht geeft direct een heerlijke umamismaak. Maar als je bewust met je gezondheid bezig bent, vraag je je misschien af: is sojasaus eigenlijk wel zo gezond? In dit artikel leg

Lees verder »