Gepofte Speculaas Appels en Speculaas Appelmoes

Laatst heb ik weer bij Pit&Pit inkopen gedaan. Mijn kastjes begonnen aardig leeg te raken en veel kruiden moesten weer ingekocht worden. Ook meteen een pot verse koekkruiden gekocht. Heerlijke combi vind ik die. Ik heb ook wel eens de speculaaskruiden van hun gekocht, maar die vond ik te scherp. Misschien iets te veel kaneel? Hoe dan ook, de koekkruiden zijn heerlijk! En er mee bakken is al een feestje op zich. Het hele huis ruikt verrukkelijk.

Appels, zakken vol

En toen kreeg ik ook nog een flinke zak appels. Nou, wel twee om eerlijk te zijn. Maar er zaten aardig wat appels tussen die niet meer lekker waren. Al met al een flinke zak appels. Ik schat bijna tien kilo. Heerlijk! Dus naast het vele pepernoten bakken en surprises maken en huis alvast versieren, ook nog een grote pan appelmoes maken. Met… koekkruiden!

  1. Schil zoveel appels als je wilt. Als je biologische appels hebt, kun je de schil rustig laten zitten. Haal wel het klokhuis er uit.
  2. Snijd de appels grof in stukken en doe doe in een ruime pan met een heel klein beetje water.
  3. Breng aan de kook en draai het vuur direct laag.
  4. Voeg een lekkere eetlepel koekkruiden toe en roer even door.
  5. Laat zachtjes koken tot de appels helemaal zacht zijn.
  6. Pureer met de staafmixer of in een blender en verdeel over brandschone potten.
  7. Zet de potten op de kop zodat het lucht er uit kan ontsnappen.
  8. Bewaar de potten op een koele plek en maak de appelmoes deze winter op.

Gepofte Speculaas Appels

En toen had ik nog steeds appels over. Een gepofte speculaas appels is erg makkelijk om te maken en gaat er altijd wel in. En door de toevoeging van de koekkruiden heb je een heerlijk Sinterklaas toetje. Helemaal feestelijk en winters! Tip: Gebruik zoete appels. Door het poffen worden die nog zoeter en zo elimineer je de noodzaak voor extra toegevoegde zoet.

Gepofte Speculaas Appel

Gepofte Speculaas Appels en Appelmoes met Speculaas

Gepofte Speculaas Appels zijn een heerlijk toetje voor deze tijd van het jaar. Kies zoete appels en een goeie kwaliteit speculaaskruiden voor het beste resultaat.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 appels
  • 100 gram walnoten gehakt
  • 50 gram gedroogde cranberries of rozijnen
  • 2 tl koekkruiden of speculaaskruiden
  • 4 tl boter

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zet een kleine ovenschaal per appel klaar met een klein laagje water.
  • Hol de appels uit met een appelboor. Tip: Snijd de bovenkan er eerst af om een mooi dakje van te maken. Zet de appels in de ovenschaaltjes.
  • Meng de walnoten, cranberries en koekkruiden met elkaar en verdeel dit mengsel over de vier appels.
  • Leg op elke appel een klontje boter en dek af met het dekseltje.
  • Bak de appels in 1 uur gaar en zacht.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »