Gestoofde Rode Kool met Appeltjes

Lekkere rode kool met appeltjes. Perfecte winterkost, budgetvriendelijk en ideaal om meer van te maken om te bewaren voor een later moment. 

rode kool met appeltjesEens per week loop ik de kasten, koelkast en vriezer langs om weer even te zien wat ik nog heb en wat eerst op moet. Ik doe meestal op een dinsdag boodschappen en vaak is dat voldoende om twee weken toe te kunnen. De dinsdag daarop haal ik wat verse dingen als eieren, boter en eventueel wat melk (om zelf yoghurt te maken bijvoorbeeld), maar in principe kunnen we met de ‘big haul’ wel zo’n tijdje toe.

De populaire dingen zijn vaak binnen een week wel op: Komkommer, zachte sla, bananen, de meeste eieren en de chips 😉 Na het eerste weekend maak ik dan de balans op om te zien wat ik deze week zal maken. De eerste week is hier daarom wat makkelijker en de tweede week meer gepland. Dat is vaak de week waarin ik weer meer bak en de langzame groenten en vlees op maak.

Ik kook en bak altijd, altijd met het oog op invriezen. Dus grote hoeveelheden, in ieder geval genoeg om twee keer van te eten, maar liever drie of vier keer (zoals met een hele kip mogelijk is). Zoete baksels als pannenkoekjes en cake maak ik ook dubbel. De ene in de vriezer, de ander voor het grijp om binnen twee dagen op te zijn. Dit lijkt veel werk, maar eigenlijk valt dat best mee. Ik bedoel, als je een kom vies maakt om cake te bakken, pak je een grotere en verdubbel je het recept. Je maakt niet heel veel mee extra vuil en de oven moet toch aan.

Gestoofde Rode Kool met Appeltjes

Een ander super recept om voor veel en in te vriezen (of te wecken, maar dat heb ik nog nooit gedaan) is gestoofde rode kool met appeltjes. Iedereen heeft wel een recept dat altijd lukt en altijd lekker is. Dit is mijn variant! Een aanpassing op hoe mijn moeder het vroeger maakte en zij haalde het recept uit ‘Het Volkomen Kookboek’ van Albert Heijn, uit 1978 🙂 Dit kookboek heb ik me nu toegeëigend en ik zal jullie eerlijk zeggen: die recepten werken gewoon. Soms heb je wel eens een kookboek en dan maak je recepten er uit en je ziet op voorhand al dat het niet gaat lukken. Super irritant. Zo niet met dit kookboek. Simpele recepten, maar wel heel divers. Voor bijna elke groente, elke vrucht en een keur aan vlees is er wel een recept. En niet al te uitgebreid. Gewoon recht toe, recht aan.

Hoe dan ook. Dit recept vraagt om bruine suiker en bloem en dat heb ik dan aangepast. Verder is dit hét recept waar ik naar grijp wanneer ik weer rode kool wil maken. Succes verzekerd!

rode kool met appeltjes

Gestoofde Rode Kool met Appeltjes

Ouderwetse rode kool met appeltjes zoals m'n moeder hem vroeger maakte. Dit recept voedt een weeshuis en omdat de meesten van ons geen weeshuis hebben, stel ik voor dat je een deel weckt of invriest!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 1 kilo

Ingrediënten
  

  • 1 rode kool van ongeveer 1 kilo
  • zout
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 zure appels
  • 3 el kokosbloesemsuiker of een ander zoet naar keuze
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 el appelcider azijn
  • 30 gram boter
  • 1 el boekweitmeel

Instructies
 

  • Maak de rode kool schoon en snipper hem fijn. Ik gebruikte de keukenmachine met een snijblad.
  • Zet de kool op met een bodempje water, de laurier en zout naar behoefte.
  • Laat de kool 25 minuten zachtjes doorkoken.
  • Schil ondertussen de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in plakjes.
  • Meng ze door de rode kool en ze nog 10 minuten meekoken.
  • Voeg suiker, peper, azijn en boter toe.
  • Strooi het meel erover om het wat te binden.

Notities

In plaats van boekweitmeel kun je reguliere bloem, arrowroot of maizena gebruiken. Ik had boekweitmeel voor handen en dat gebruik ik vaker om iets te binden.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »