Deze kleurrijke Balinese kip curry met extra veel groente en heerlijke specerijen zal gegarandeerd een nieuwe familie favoriet worden.
Jullie weten hoe gek ik ben op curry en kruidige gerechten en smaken. Voor mij is een curry de ideale manier om meer groenten en gezonde kruiden en specerijen allemaal in 1 gerecht te verwerken. En deze Balinese kip curry is daar geen uitzondering op.
De eerlijkheid gebied me te vertellen dat ik dit recept niet zelf heb verzonnen, maar vond op de website van Jamie Oliver. Hoewel ik eigenlijk niks met de beste man ‘heb’, blijken zijn recepten toch vaak in de smaak te vallen in huize Quantrill. Waarschijnlijk omdat hij zelf ook vanuit het oogpunt van een ouder de recepten ontwikkelt en daarmee de smaakbeleving van kinderen beter kan inschatten.
Hoe dan ook, als ik tegen de kids zeg dat we curry eten, wordt dat altijd met gemengd enthousiasme ontvangen. Zo ook deze curry in eerste instantie. Helemaal toen ik vertelde dat ik boerenkool bij de rijst had gedaan. Boerenkool?!? was hun reactie. Alsof ik een oneerbaar voorstel deed!
Zelf was ik een beetje sceptisch gezien de tijd die het originele recept vereist. Maar met een paar kleine aanpassingen (die ik hieronder zo ga delen), lukte het me om dit gerecht met ruim een half uur op tafel te hebben staan.
Favoriete Merken
Eén van de aanpassingen was het gebruik van een kruidenpasta in plaats van zelf eerst een kruidenpasta te maken. Temeer omdat ik niet alle ingrediënten in huis had. Een paar maanden terug heb ik het merk Fair Trade Original ontdekt. Tuurlijk kende ik het al, maar ik had het nooit eerder nader bekeken. Toevallig dat er een keer een leuke aanbieding van dat merk was bij onze lokale supermarkt, waardoor ik een kruidenpasta oppakte om de ingrediënten te bekijken. Dit blijken gewoon kruiden en specerijen en wat zout te zijn. Er zit rietsuiker in, maar dat staat redelijk achteraan. Voor mij genoeg om het eens uit te proberen.
Ook BioToday is al een tijdje stevig favoriet bij mij in huis. Hun notenpasta, bouillonpoeder en ghee heb ik sowieso altijd in huis, maar de kokosmelk is ook erg goed en lekker. Plus, je kan ze ook gewoon bij de meeste supermarkten vinden.
Balinese Kip Curry
Waarom dit per se een Balinese kip curry is, weet ik niet. De kruidenpasta van Fair Trade Original bevat soortgelijke ingrediënten als de curry pasta die dhr. Oliver maakt, dus misschien is het gewoon om het beestje een naam te geven. Klinkt in ieder geval wel lekker vakantie-achtig!
Balinese Kip Curry
Heleen QuantrillIngrediënten
- 400 gram kipfilet in stukjes
- 250 gram paddestoelen bijv. shiitake, oesterzwammen of gewone champignons
- 1 zakje Groene currypasta van Fair Trade Original
- 1 courgette in blokjes gesneden
- 400 gram sperzieboontjes gedopt en in stukjes
- 1/2 Chinese kool fijn gesneden
- 400 ml kokosmelk
- 1 kop rijst
- Twee handen vol verse boerenkool liefst biologisch
- 1 limoen
- Kokosolie of ghee om in te bakken
- Zeezout naar smaak
Instructies
- Verhit wat olie of ghee in een braadpan en bak hier kort de kipblokjes in tot ze rondom bruin zijn.
- Haal ze uit de pan en leg even apart.
- Bak kort de kruidenpasta en voeg de paddestoelen, courgette, boontjes en Chinese kool toe en roerbak kort.
- Schenk de kokosmelk erbij en draai het vuur laag.
- Laat 10 minuten pruttelen en voeg dan de kip er bij.
- Laat nog 10 minuten pruttelen, of tot de kip gaar is.
- Kook intussen de rijst.
- Doe 1 kop rijst met 2 koppen water in een ruime pan en zet op het vuur.
- Snijd de citroen door middel en druk beide helften in de rijst.
- Snijd de boerenkool grof en leg dit bovenop de rijst.
- Zout erover, deksel er op en kook in 15 minuten gaar.
Notities
De reden dat de rijst roze kleurt, is omdat ik paarse boerenkool heb gebruikt. Als je gewone groene boerenkool gebruikt, blijft de rijst wit.