Bespaar op je Boodschappen Dag #16: Gastblog Zoet Zuurtje

Vandaag trakteer ik jullie weer op een gastblog over Besparen op je Boodschappen. Deze hele maand zullen jullie meerdere gastbloggers voorbij zien komen, elk met hun eigen inzichten en ideeën over besparen op boodschappen en gezond(er) eten. Geef ze dus een warm welkom en vraag ze het hemd van het lijf. Het woord is vandaag aan Nicky van Zoet Zuurtje en zij deelt haar budget ervaringen als student.

Vaak hoor ik mensen, en vooral medestudenten zeggen dat gezond eten zo duur is en dat het veel tijd kost. Ik krijg dan ook regelmatig vragen over hoe ik dat toch doe, gezond eten als arme student.
Ik ben een studente die geen afhaalpizza’s en magnetronmaaltijden eet, met een klein budget probeer ik elke dag  gezonde maaltijden op tafel te zetten.
Gezonde voeding  hoeft niet duurder te zijn dan ongezonde voeding, door te plannen, veel zelf te maken en op te letten met boodschappen doen eet ik elke dag gezond, veel biologisch en vooral ook heel lekker!

Tip 1: kook zelf, en neem eten mee.
Voor veel mensen, en al helemaal voor studenten is het een gewoonte om altijd overal eten te kopen. Lekker makkelijk, maar ook behoorlijk duur. Al die koppen koffie en broodjes in de kantine, onderweg en op het station kosten alles bij elkaar veel geld.

Ik neem altijd zelf eten en drinken mee, dit is goedkoper, maar ook lekkerder en meestal verser.
En dit hoeft helemaal niet zo veel tijd te kosten, ik maak inmiddels bijna alles zelf en ben hier helemaal niet zo lang mee bezig. Als lunch kun je bijvoorbeeld restjes avondeten van de vorige dag meenemen, of een snelle salade maken. Ook wraps zijn ideaal om mee te nemen in een lunchtrommeltje. Als tussendoortje neem ik vaak fruit en wat ongezouten ongebrande noten mee, lekker, voedzaam en vooral heel snel.

Tip 2: vergelijk prijzen.
Als je ook een arme student bent of een klein budget hebt is het echt de moeite waard om prijzen te vergelijken. Soms is iets in de ene winkel echt veel goedkoper dan in de andere winkel. En het fijne is dat je dit gewoon via internet kan doen, je hoeft niet drie keer de hele stad door te fietsen om te kijken waar iets goedkoper is.

Groenten en fruit zijn op de markt vaak goedkoper, ook heb je hier vaak B-klasse groenten en fruit
(groenten en fruit die geen perfecte vorm hebben maar net zo lekker smaken!) en deze kosten minder, daar kijk ik dus altijd eerst naar.

Ook de toko is een fijne winkel als je niet zo veel te besteden hebt. Ik koop hier o.a. kokosolie, goji bessen en kruiden, goede kwaliteit en veel goedkoper dan in andere winkels!
Kijk ook naar aanbiedingen en seizoensproducten. Is de broccoli in de aanbieding? Maak dan broccolisoep. Stel dus een menu samen met aanbiedingen!

Seizoensproducten zijn niet alleen goedkoper maar ook lekkerder, dubbele winst dus! Ik heb een lijstje in de keuken hangen met in welke maand welke soorten groenten en fruit in het seizoen zijn, heel handig.

Tip 3: gebruik restjes en gooi geen eten weg.
Als er iets zonde is, dan is het wel eten weggooien.
Wanneer je eten over hebt bewaar de restjes dan in de koelkast. Deze kun je op een later moment nog opeten of bijvoorbeeld de volgende dag meenemen als lunch (ik gebruik altijd een lunchtrommel met koelelement).
Ik hoef inmiddels alleen nog wat schillen en verpakkingsmateriaal weg te gooien en dat geeft een heel fijn gevoel.

Ik check ook elke week even de koelkast om te kijken wat er bijna over de datum gaat. Dit maak ik dan eerst op zodat ik het niet weg hoef te gooien. Vooral als je de koelkast deelt met huisgenoten is het handig om één keer per week de koelkast te checken, zo voorkom je dat de tomaten van je huisgenoot een maand in de koelkast blijven liggen tussen jouw verse producten, geloof me.. dat wil je niet.

Tip 4: ga voor gratis eten.
Het allerbeste voor je kleine budget is natuurlijk gratis eten!
Ik ging dit jaar wildplukken en ik vond het echt super leuk om te doen. Ik plukte bramen en vlierbessen en maakte hier heerlijk sap van. Leuk, lekker, super gezond en helemaal gratis! Op internet kun je precies vinden wat je kan plukken in Nederland en wat je er mee kan doen.

Ook op de markt is vaak wel gratis eten te vinden. Ga naar de markt als deze afgelopen is (als de marktmannen hun spullen in gaan pakken). Vaak kun je als je het vraagt best wat groenten en fruit gratis meenemen omdat dit toch over is. Je moet even de schaamte voorbij, maar ik heb zo al een paar keer gratis groenten en fruit gekregen.
En natuurlijk de ultieme studenten tip, ga bij anderen eten, vrienden, klasgenoten of je ouders! Lekker makkelijk, en gratis. Eet dan wel bij mensen die ook gezond eten.

Tip 5: plannen.
Het plannen van boodschappen en maaltijden werkt voor mij heel goed.
Het klinkt een beetje suf.. een studente die precies weet wat ze de rest van de week gaat eten maar het is wel goed voor mijn budget. In het begin is het even wennen, maar nu vind ik het heel handig! Ik maak elke week een menu en boodschappenlijst (met daarop de hoeveelheden die ik nodig heb!) en heb mijn vaste adressen waar ik boodschappen doe. Zo koop ik niet te veel en geen dingen die ik helemaal niet nodig heb.

Groenten, fruit en noten koop ik op de markt, een aantal producten bij de toko en de natuurwinkel en de rest bij de Albert Heijn. Eieren koop ik bij een boer in de buurt.
Ik ben dus wel even bezig met boodschappen doen omdat ik naar meerdere adressen ga, maar dit bespaard me wel veel geld en ik doe maar één keer per week boodschappen, zo heb ik de rest van de week tijd voor mijn studie en andere dingen.

Ik hoop jullie wat hebben aan deze tips, want gezond eten als student is echt wel haalbaar.

Heb je zelf nog handige tips? Deel ze dan vooral hieronder!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

haring op een broodje
Gezond eten

Wat is de gezondste vette vis

Vette vis staat al jaren bekend als een van de gezondste dierlijke producten die je kunt eten. Maar welke vette vis springt er nu echt uit? Als iemand die erg veel van vette vis houdt en met een passie voor pure voeding, kan ik je vertellen: er zijn een paar

Lees verder »
koolvis op een bord
Gezond eten

Is koolvis gezond?

Koolvis is een magere witvis die steeds populairder wordt in Nederlandse keukens. Maar is koolvis ook echt gezond? En hoe onderscheidt deze vis zich van andere soorten zoals kabeljauw of zalm? Als voedingsdeskundige én visliefhebber neem ik je graag mee in de wereld van koolvis. Je ontdekt waarom deze vis

Lees verder »
allemaal verschillende eten met veel eiwitten
Gezondheid Algemeen

Alles over eiwitten

Eiwitten zijn onmisbaar voor een gezond en sterk lichaam. Als voedingsdeskundige kan ik je vertellen dat zonder voldoende eiwitten, je lichaam simpelweg niet goed functioneert. Ze zijn namelijk betrokken bij bijna elk proces in je lijf: van celopbouw tot hormoonaanmaak. In dit artikel leg ik je op een begrijpelijke manier

Lees verder »