Besparen op de Boodschappen Dag #9: Gastblog Positief Besparen

besparen op de boodschappen

Vandaag trakteer ik jullie weer op een gastblog over Besparen op de Boodschappen. Deze hele maand zullen jullie meerdere gastbloggers voorbij zien komen, elk met hun eigen inzichten en ideeën over besparen op boodschappen en gezond(er) eten. Geef ze dus een warm welkom en vraag ze het hemd van het lijf. Het woord is vandaag aan Danielle Bol van Positief Besparen

Besparen op de Boodschappen = Lifestyle

Gastbloggen over besparen op de boodschappen is een taak die mij op het lijf is geschreven. De afgelopen maanden heb ik, samen met mijn man Sander, een aantal ‘experimenten’ gedaan op het gebied van besparen op de boodschappen. Zo hebben we een maand lang alles van Euroshopper en andere C-merken gekocht, we hebben een maand lang gegeten zonder pakjes en zakjes en hebben net twee weken achter de rug waarin we zoveel mogelijk op de markt hebben gekocht. We kunnen onszelf dus inmiddels al aardig ‘boodschappen-bespaar-experts’ noemen…

De experimenten die we hebben gedaan waren met wisselend resultaat. Het meeste geld hebben we bespaart door een maand lang Euroshopper te eten. Toch is dit project niet het project dat ons het meeste is bijgebleven. Het project dat wij zelf het meeste zouden aanraden als je wilt gaan besparen is het koken zonder zakjes en pakjes. Ondanks dat we hier minder mee bespaarden, was dit project echt een eye-opener voor ons.

Leven zonder Pakjes en Zakjes

We hebben ontzettend veel plezier gehad en heerlijk gegeten in de maand dat we niet uit pakjes en zakjes hebben gekookt. Dit heeft een flinke verandering in ons leven gebracht (klinkt heftig, maar het is écht zo). Wij hebben het gevoel dat we de regie dankzij dit project weer meer in eigen handen hebben genomen. We zijn een stukje minder afhankelijk geworden van ‘de grote bedrijven’ zoals Maggi, Knorr en Conimex. We hoeven niet meer voor elk wissewasje naar de supermarkt te rennen (die bechamelsaus maken we zélf wel), we hebben nieuwe kruiden ontdekt en vooral een enorm gevoel van achievement en trots eraan overgehouden.

Zelfgemaakt is veel lekkerder

Ondanks dat het inmiddels alweer een paar weken geleden is dat we ‘gestopt’ zijn met dit project, betrap ik mezelf er elke keer op dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om weer helemaal terug te gaan naar de pakjes en zakjes. Deze uitdaging heeft een blijvende verandering in mij teweeg gebracht. Ik kan en wil gewoon niet meer terug…. Waarom zou ik zoveel geld uitgeven aan een kant-en-klare quiche als ik er zelf voor minder geld een kan maken die verser, lekkerder en gezonder (want: geen e-nummers!) is?!

Gelukkig staat mijn man er precies hetzelfde in. Of misschien heb ik hem vorige maand wel gewoon teveel verwend. Ik krijg nu klachten dat het kant-en-klare eten hem niet meer zo goed smaakt. Dus ook hij is helemaal om….

Uiteraard gaan de experimenten ondertussen vrolijk verder. Voor komende maand staat een vegetarisch experiment op de planning. Daarna willen het iets breder gaan trekken: hoeveel kun je besparen met een weekmenu? En: hoeveel kun je besparen door in één keer voor twee dagen te koken? Kortom: er valt nog van alles uit te zoeken. Maar één ding weten we zeker: het koken zonder pakjes en zakjes… dat is een blijvertje!

Danielle Bol-Koster

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

12 reacties

  1. Het zal ook wel de ’tijd’ zijn … in de jaren 80 (ongeveer) kwamen er steeds meer kant-en-klare produkten in de supermarkt; vrouwen gingen meer en meer werken (2-verdieners); dus het moest snel en vooral makkelijk… er werd minder van moeder op dochter (en zoon) doorgegeven wat betreft het koken en zo is het er in geslopen bij vele gezinnen. Ook hier (helaas)! Nu het steeds meer en meer bekend wordt hoe ongezond het eigenlijk is om alles kant-en-klaar uit de supermarkt te halen… (gelukkig!), gaan we terug in de tijd wat betreft ons eten…. vergeten groenten komen weer in de mode, etcetera….. maar dat is alleen maar positief! Mensen gaan weer nadenken over wat ze in hun mond stoppen. Toppie!

  2. Carin Haasbroek schreef:

    Leuk kookboek Zoder pakjes en zakjes van Kain Luiten

  3. Nicky Lenting schreef:

    Wat een leuke experimenten! En koken zonder pakjes en zakjes is gezonder en meestal ook veel lekkerder, ik zou zelf niet meer terug willen naar de kant en klare pakjes.

  4. Ik ben zelf Belg en heb veel Nederlandse vrienden. Als ik bij hen op bezoek kom merk ik dat ze ontzettend vaak uit pakjes en zakjes koken, veel vaker dan dat ik of mijn Belgische vrienden dit doen. Onlangs ook in de AH en C1000geweest…wat een keuze aan pakjes/zakjes/potjes ik stond er echt van versteld! Is dit dan niet een beetje eigen aan de Nederlandse cultuur?

    1. In Duitse supermarkten is knor en maggie ook de standaard, toch is daar ook veul meer ‘echt’ eten te vinden dan bij appie,
      groet

  5. Leuk experiment! En wat leuk dat het koken zonder pakjes en zakjes zoveel impact heeft gehad. Waar je al niet op uit kunt komen met consuminderacties…

  6. Anonymous schreef:

    ik wist niet dat je bechamelsaus kan en klaar kunt kopen? Dat is zoooo eenvoudig! en inderdaad begrijp ik mensen die pannenkoekenmixen kopen ook niet, ingr altijd in huis….Hier staat vanavond ook een heerlijk zuurkoolrecept op het menu, zonder pakjes en voornamelijk biologisch

  7. Gaan jullie ook nog experimenteren met biologische voeding? Al of niet vegetarisch of veganistisch?Ik ben benieuwd,hoeveel duurder dat is.

    1. Toevallig is een van onze lezers die normaal gesproken vlees eet bezig met een experiment voor ons. Zij eet de komende maand vegetarisch en gaat daarna vergelijken of ze daarmee goedkoper uit is dan wanneer ze wél vlees zou eten…

      Biologisch eten staat ook nog op de planning om uit te zoeken, maar eerst even bevallen 😉 Ik ben begin november uitgerekend, namelijk…. In het nieuwe jaar gaan we weer op volle kracht verder met onze projecten 🙂

  8. ikkenormaal schreef:

    Dat pakjes en zakjes koken is zo Nederlands. Hier in België heb je (gelukkig) veel minder keus hierin. Het is wel grappig dat ik dan op blogs recepten tegenkom als “nasi zonder zakjes.” Wist niet eens dat daar speciale mixen voor bestonden.Ik heb een tijd in Nederland gewoond en ik weet nog dat sommige mensen daar verbaasd waren dat je pannenkoeken kon maken zonder (koopmans) pannenkoekenmix! Die hadden nooit anders geweten.

    1. Patricia schreef:

      Helemaal mee eens! Het is belachelijk hoe “makkelijk” maar ongezond het ons in Nederland gemaakt wordt, er wordt zo gesjoemeld met eten, dat is niet mooi meer! Je zou er bijna voor in België gaan wonen 😉

    2. Grappig die cultuurverschillen…
      Ik kook als Nederlander eigenlijk altijd al zonder pakjes en zakjes, want zo heb ik leren koken. Je kunt zoveel zelf maken. Een poosje geleden maakte ik zelfs bouillonpoeder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

heel veel kersen
Gezond eten

Zijn kersen gezond? Ontdek alle voordelen hier

Kersen zijn niet alleen een heerlijke traktatie, maar ook een voedzame toevoeging aan je dieet. Maar hoe gezond zijn kersen eigenlijk? In dit artikel ontdek je alles over de gezondheidsvoordelen van kersen en hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. Wat maakt kersen gezond? Kersen zijn rijk aan

Lees verder »
gember en geneden gember op een tafel
Gezond eten

Is gember gezond? Ontdek de voordelen!

Gember is een veelzijdige specerij die al eeuwenlang een plek heeft in zowel de keuken als de geneeskunde. Maar is gember het echt zo gezond als vaak wordt beweerd? Laten we samen ontdekken wat gember voor jou kan betekenen. Wat is gember? Zoals je misschien weet, is gember de wortelstok

Lees verder »
Gezondheid Algemeen

De voordelen van een kok aan huis

Je kent het wel: je hebt mensen thuis uitgenodigd om te komen eten of om samen een verjaardag te vieren, maar je bent vervolgens de hele avond het eten aan het verzorgen. Het lukt je niet om iedereen te spreken en ook dieetwensen kunnen soms erg lastig zijn. Geen stress

Lees verder »