Vandaag trakteer ik jullie weer op een gastblog over Besparen op de Boodschappen. Deze hele maand zullen jullie meerdere gastbloggers voorbij zien komen, elk met hun eigen inzichten en ideeën over besparen op boodschappen en gezond(er) eten. Geef ze dus een warm welkom en vraag ze het hemd van het lijf. Het woord is vandaag aan Danielle Bol van Positief Besparen.
Besparen op de Boodschappen = Lifestyle
Gastbloggen over besparen op de boodschappen is een taak die mij op het lijf is geschreven. De afgelopen maanden heb ik, samen met mijn man Sander, een aantal ‘experimenten’ gedaan op het gebied van besparen op de boodschappen. Zo hebben we een maand lang alles van Euroshopper en andere C-merken gekocht, we hebben een maand lang gegeten zonder pakjes en zakjes en hebben net twee weken achter de rug waarin we zoveel mogelijk op de markt hebben gekocht. We kunnen onszelf dus inmiddels al aardig ‘boodschappen-bespaar-experts’ noemen…
De experimenten die we hebben gedaan waren met wisselend resultaat. Het meeste geld hebben we bespaart door een maand lang Euroshopper te eten. Toch is dit project niet het project dat ons het meeste is bijgebleven. Het project dat wij zelf het meeste zouden aanraden als je wilt gaan besparen is het koken zonder zakjes en pakjes. Ondanks dat we hier minder mee bespaarden, was dit project echt een eye-opener voor ons.
Leven zonder Pakjes en Zakjes
We hebben ontzettend veel plezier gehad en heerlijk gegeten in de maand dat we niet uit pakjes en zakjes hebben gekookt. Dit heeft een flinke verandering in ons leven gebracht (klinkt heftig, maar het is écht zo). Wij hebben het gevoel dat we de regie dankzij dit project weer meer in eigen handen hebben genomen. We zijn een stukje minder afhankelijk geworden van ‘de grote bedrijven’ zoals Maggi, Knorr en Conimex. We hoeven niet meer voor elk wissewasje naar de supermarkt te rennen (die bechamelsaus maken we zélf wel), we hebben nieuwe kruiden ontdekt en vooral een enorm gevoel van achievement en trots eraan overgehouden.
Zelfgemaakt is veel lekkerder
Ondanks dat het inmiddels alweer een paar weken geleden is dat we ‘gestopt’ zijn met dit project, betrap ik mezelf er elke keer op dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om weer helemaal terug te gaan naar de pakjes en zakjes. Deze uitdaging heeft een blijvende verandering in mij teweeg gebracht. Ik kan en wil gewoon niet meer terug…. Waarom zou ik zoveel geld uitgeven aan een kant-en-klare quiche als ik er zelf voor minder geld een kan maken die verser, lekkerder en gezonder (want: geen e-nummers!) is?!
Gelukkig staat mijn man er precies hetzelfde in. Of misschien heb ik hem vorige maand wel gewoon teveel verwend. Ik krijg nu klachten dat het kant-en-klare eten hem niet meer zo goed smaakt. Dus ook hij is helemaal om….
Uiteraard gaan de experimenten ondertussen vrolijk verder. Voor komende maand staat een vegetarisch experiment op de planning. Daarna willen het iets breder gaan trekken: hoeveel kun je besparen met een weekmenu? En: hoeveel kun je besparen door in één keer voor twee dagen te koken? Kortom: er valt nog van alles uit te zoeken. Maar één ding weten we zeker: het koken zonder pakjes en zakjes… dat is een blijvertje!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.