Wat eet jij graag ’s ochtends? Ik moet eerlijk bekennen dat ik me altijd erg ongeïnspireerd voel in de ‘vroege’ uren (voor negen uur dus, hè…). Dus ik wil niet al te veel nadenken over ontbijt. Als ik georganiseerd ben, staat er een mengbeker met fruit en zaden te wachten om omgetoverd te worden tot een smoothie. Maar omdat ik dit voornamelijk met bevroren fruit en avocado doe, schiet dat er wel eens bij in.
Granola met Yoghurt = Makkelijk
Snel een kom yoghurt met granola en fruit is dan eigenlijk ideaal. Voor mij, maar ook voor de kids. De granola maak ik zelf (uiteraard) zodat ik weet wat er in gaat en vooral hoe zoet het eindresultaat is. Met de toevoeging van gedroogd fruit en vers fruit, is het wat mij betreft zoet genoeg. Maar het gespuis wil het graag wat zoeter en door zelf granola te maken, kan ik ze in dit proces betrekken en laten proeven hoe zoet het zal zijn. Ik vind dit erg prettig om te doen, omdat de kids dan weten wat ze eten en ze dan zien wat er in gaat. Plus, zo leren ze ook om het zelf te maken. Niet geheel onbelangrijk!
Boekweitvlokken
Deze granola is echt glutenvrij, omdat ik gebruik maak van boekweitvlokken. Boekweit is geen graan, maar een grassoort. Het is rijk aan vitamine B17 en vezels en smaakt lekker nootachtig, een beetje bitter maar op een prettige manier. Ik heb het in huis om er pap van te koken, gehaktballen mee te draaien of zoals in dit geval: granola mee te maken.
Wij houden van die cluster-granola dus ik voeg in dit recept twee eiwitten toe. Heb je een allergie of eet je liever veganistisch, dan laat je dat achterwege en heb je vlokken in plaats van clusters. De smaak verandert er niet door.
Boekweit Granola - Glutenvrij
Ingrediënten
- 500 gram boekweitvlokken
- 100 gram kokosrasp
- 150 gram gemengde zaden chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten
- 1/4 tl zout
- 2 el kokosbloesemsuiker of ander zoet naar voorkeur
- 2 eiwitten
- 60 ml kokosolie gesmolten
- 1 tl vanille extract of een andere smaak. Zie tips hieronder...
Instructies
- Verwarm de oven voor op 140 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Zet even apart.
- Meng in een ruime kom alle droge ingrediënten.
- Roer de vanille extract door de kokosolie en roer dit vervolgens door de vlokkenmix.
- Kluts de eiwitten kort en roer die vervolgens ook door het mengsel.
- Spreid de granola uit op de bakplaat in een gelijkmatige laag.
- Bak de granola in 40 minuten gaar en goudbruin.
- Laat helemaal afkoelen voordat je de granola in een luchtdichte doos doet.
- Voeg op het eind naar smaak gedroogd fruit, pure chocoladedruppels of gehakte noten toe.
Notities
- Wil je geen eiwitten gebruiken? Je kan het prima achterwege laten. De granola is nog altijd even lekker, maar zal niet 'clumpy' zijn. Bak de granola dan op 150 graden in 30 minuten gaar.
- Alle ingrediënten, behalve het eiwit, kun je bij De Notenshop kopen!
- De boekweitvlokken kun je vervangen door havervlokken of rijstvlokken.
- Smaakvariaties. Wat denk je van een eetlepel speculaaskruiden of kaneel? Of een paar eetlepels cacaopoeder voor een chocolade granola? Of ook erg lekker: sinaasappelrasp!
Laat een reactie achter